Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Monique heeft een hertje als huisdier: ‘Hij komt ’s avonds bij me op de bank liggen’

Door Maartje Cooijman 18 september 2018

Al van jongs af aan is Monique van Loon besmet met het dierenvirus. Nu vangt zij regelmatig dieren op die ze verzorgt, grootbrengt en herplaatst. Haar meest recente pleegdier is een droom die uitkomt. ‘Ik heb altijd al een hertje willen hebben.’

Terwijl Monique door het Leijpark loopt, wordt ze continue door mensen aangesproken. Dat is ook niet vreemd, want aan haar lijntje loopt een damhertje van ongeveer drie weken. Haar pleegdier, Snuitje. “Ik werd gebeld door een kennis dat er een hertje verstoten was door de moeder. Of ik wilde helpen. Nou, ik stapte gelijk in mijn auto. Toen ik daar aankwam en Snuitje zag, was hij heel mager en woog net een kilo. Hij is de afgelopen twee weken een kilo of vier aangekomen en ziet er nu super uit. Het is gewoon een mooi wondertje.”

Knuffelen

“Snuitje is heel aanhankelijk. Hij komt bijvoorbeeld ’s avonds bij me op de bank liggen en valt dan in slaap. Hij is ook echt heel gelukkig en dat merk je. Doordat hij de fles krijgt, is hij heel tam. Snuitje heeft een natuurlijk vluchtgedrag, maar in plaats van weg te rennen, verstopt hij zich achter mij. Alsof hij zijn moeder om hulp vraagt. Ik zeg mensen ook altijd om zich klein te maken als ze hem willen aaien. Laat hem zelf maar komen om te ruiken. Dan schrikt hij niet zo snel.”

Snuitje
Foto: indebuurt

Bonte dierenboel

Snuitje is niet het eerste bijzondere dier dat Monique opvangt. “Neusbeertjes, geitjes, kalfjes, ganzen, schaapjes. Ik ga er gewoon het park of de Drunense Duinen mee in. Niet iedereen snapt gelijk dat het bijvoorbeeld om een lammetje gaat. Die mensen kijken bedenkelijk of het nou een poedel of iets anders is. Tenslotte vragen ze maar wat voor een dier het is, haha. Twee jaar geleden heb ik drie ganzen grootgebracht. Ik ben toen met ze gaan zwemmen. Nou ze hadden geen aandacht voor de andere ganzen hoor, ze bleven gewoon bij mij. Nu zijn ze bij een bevriende goochelaar die er ook mee op stap gaat.”

Kudde

“Afstaan wordt heel moeilijk. Eigenlijk zou ik Snuitje heel graag zelf houden, maar voor het hertje wil je natuurlijk het beste. Ik hoop dan ook dat hij in een kudde terechtkomt. Zo kan hij daar verder met zijn soortgenootjes opgroeien in een mooie omgeving. Via de Oostvaardersplassen, waar ik actie heb gevoerd, ken ik een vrouw met een gouden hart die gehandicapte dieren opvangt. Die hebben natuurlijk ook verzorging nodig. Zij heeft ook een hertje opgevangen en het lijkt me mooi om hem daar bij te zetten.”

Monique van loon
Foto: indebuurt

Band

Helaas gaat het niet altijd goed. “Ik heb wel eens een Schotse Hooglander aan de fles gehad die daarna herplaatst is. Later hoorde ik dat het niet goed is gegaan en dat hij het helaas niet heeft gered. Ja, dat doet wel wat met je. De dieren groeien echt met je op. Het zijn natuurlijk niet je kinderen, maar je bouwt er wel een sterke band mee op.”

Besmet

Waar komt al die liefde voor de dieren bij Monique vandaan? “Toen ik een jaar of vijf was, ging ik met mijn ouders naar de Tilburgse kermis. We zagen allemaal kleine pony’s op een veldje staan. Ik ging van paardje naar paardje, draaide me om en werd toen keihard door zo’n Shetlander in mijn bil gebeten. Dat deed onwijs zeer natuurlijk, maar volgens mijn moeder ben ik toen besmet met het dierenvirus, haha. Daarna ving ik dan weer eens een wild hondje, een schildpadje of een konijntje. Zo ben ik er mee opgegroeid. Dat is mooi hè?”

Tilburger van de week

De vorige keer spraken we met gitaarbouwer Hans. Ken je ook een Tilburger met een bijzonder verhaal? Of denk je: hé, ik heb net zo’n mooi verhaal als Monique en Hans? Laat het ons weten!

Meer over Tilburgers lezen? Bekijk dan ook:

Hans van Velzen

Hans is zo’n 200 uur bezig met zijn hobby: ‘Sluit mezelf uren op in een kamertje’

Ben je op zoek naar Hans van Velzen? Grote kans dat hij zich heeft opgesloten in zijn werkkamer. Vee...
Pieter Dingeman

Pieter is wijkagent in Goirke-Hasselt: ‘Soms verlang ik naar mijn gezin en mijn thuisgevoel’

Pieter Dingemans ruilde zijn baan als installatiemonteur in voor een carrière bij de politie. Dat de...
Zsa Zsa Faes

Zsa Zsa maakt de mooiste foto’s van dieren: ‘Gewoon op mijn bank!’

Zsa Zsa Faes maakt al van kleins af aan foto's. Van mensen, gebouwen en mooie landschappen, maar het...

adv.