Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Marjolein gaat met Wobby de hele wereld over

Door Thijs Dingemans 1 augustus 2017

“Eigenlijk ben ik wel de Misses Wobby, haha.” Marjolein Schalk is dagelijks druk bezig met maar één ding: de grafische kunst onder de aandacht brengen. Daarnaast is ze ook nog eens de vrouw van Jeroen de Leijer, de bekende Tilburgse kunstenaar, illustrator en striptekenaar. Maar… dit keer gaat het om Marjolein.

Mocht je nou meteen denken: hé, die Marjolein en Jeroen ken ik. Dat klopt. In opdracht van de VPRO maakten ze de kinderserie De Eefje Wentelteefje TV ShowMaar vandaag blijven we dichter bij huis, want we zijn op bezoek in het atelier van de twee Tilburgse kunstenaars. Jeroen is er niet, Marjolein uiteraard wel.

Wobby

Drie jaar geleden begon ze samen met Jeroen en kunstenaar Stephan de Weert (Steppie Lloyd Trumpstein) aan het magazine Wobby. “Kunstenaars ontdekken vaak nieuwe kunstenaars, wij dus ook, en als lezer kun je door Wobby kennismaken met kunstenaars die wij interessant vinden. We hadden al langer het idee om zo’n soort blad te beginnen.” Inmiddels worden ze ook internationaal opgepikt.

marjolein wobby

We want more!

Marjolein legt ons uit wat Wobby.club (de stichting van Marjolein, Jeroen en Stephan) nu precies doet met hun Risograph printers – en dat klinkt voor ons toch wel als Chinees in de oren. “We drukken zelf een magazine dat vier keer per jaar verschijnt met werk van ons (Jeroen, Stef en mij). In elke editie staan gastbijdragen van verschillende tekenaars en schrijvers. De inkt is op sojabasis en zorgt voor intense kleuren. De Risograph druktechniek lijkt niet op full color drukwerk, het heeft iets tastbaars en er zitten charmante foutjes in. Steeds meer kunstenaars vinden het een heel mooie techniek en de animo ervoor wordt wereldwijd steeds groter.”

De grenzen over

Een dikke vetpot is niet, maar ach, Marjolein vindt het – naast de waardering van kunstenaars – vooral zelf heel leuk. “Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Ik weet dat we op het blad nooit echt gaan verdienen, het is meer bedoeld als platform voor andere tekenaars en schrijvers. Het wordt wel veel serieuzer, want we gaan steeds meer projecten erbuiten doen die wat opleveren.” Zo staat Wobby.club bijvoorbeeld op het festival Graphic Matters in Breda (22 sept. – 22 okt.) met een posterproject. Daar zijn ook de Tilburgse schrijvers Anton Dautzenberg en Nick J. Swarth bij. Ook krijgt de stichting de komende drie jaar sowieso subsidie vanuit de gemeente Tilburg.

marjolein wobby

Van 300 naar 1500

Ook mocht Marjolein zich in opdracht van Citymarketing Tilburg lekker uitleven voor alle nieuwe inwoners. “Ons werd gevraagd om een welkomstblad te maken met daarin verhaaltjes en strips over Tilburg. We kregen alle vrijheid. Wobby zat in een pakket van de VVV. Het was voor ons heel spannend. Normaal hebben we kleine oplages (300), dan is 1500 best veel. We zijn benieuwd wat mensen ervan vinden. Tot nu toe hebben we er nog niks over gehoord van de bewoners…”

Still happy together

Of we nog een complete Tilburgse Wobby krijgen, over en met Tilburgse kunstenaars? “Dat zou kunnen, maar dan heb je een kleiner publiek. We hebben nu al niet echt één doelgroep. Vaak zijn het kunstenaars, omdat zij zien wat er bijzonder aan is. Maar we willen nóg meer mensen laten kennismaken met Wobby.”

Marjolein en Jeroen kennen elkaars werk in ieder geval. De twee werken al 25 jaar samen, zijn alweer even getrouwd en hebben ook nog eens twee kinderen. Of dat altijd goed gaat? “We hebben vanaf het begin af aan samengewerkt. Door de jaren heen werd het wel steeds drukker, zeker toen we kinderen kregen. Maar die zijn het uiteindelijk ook gewend. Thuis hebben we een studio, en sinds kort ook dit atelier. Zo’n aparte plek is toch wel fijn. En de kids, die slepen we zo nu en dan nog ergens mee naartoe.”

De tiende Wobby is eind juli gelanceerd. En dat was een gezellige boel. Kijk maar: 

Tilburger van de week

Vorige week spraken we met Martijn, die meer dan 400 kermisfoto’s schoot voor mensen die er niet bij konden zijn. Ken je ook een Tilburger met een bijzonder verhaal? Of denk je: hé, ik heb net zo’n mooi verhaal als Marjolein? Laat het ons weten!

 

adv.