Marie-Jose maakt het gezellig in woonzorgcentrum Zonnehof: ‘Ik hou wel van een geintje’

Marie-Jose van Eerdewijk woont in De Zonnehof. Foto: De Zonnehof

Marie-Jose van Eerdewijk woont in woonzorgcentrum Zonnehof aan de Professor Grimbrèrelaan. Door middel van een geintje op zijn tijd en een praatje maakt de Tilburgse het gezellig. “Ik heb laatst een shirt besteld waar iets opstaat van: 70 and still looking good. Dat is alvast voor mijn 70ste verjaardag.”

Marie-Jose houdt ook van kerstversiering en laat haar kamer gezellig aankleden voor de feestdagen. “Ik heb mijn dekbed ook aangepast aan de tijd van het jaar en straks komen de kussenhoezen in kerstsfeer weer tevoorschijn. Ja, je moet het zelf leuk maken. Ik heb ook mooie engel in mijn huis staan van het tuincentrum. Die geeft licht en beweegt. Ze komen hier allemaal kijken naar de engel.”

Carnavalsvierder

“Ik heb het naar mijn zin hier. Ik hou wel van een geintje. Een vrouw hier zei altijd dat ze twee jokers had tijdens het rummikuppen. Toen heb ik uit mijn eigen set twee jokers gepakt en die in mijn broekzak gedaan. Ik zei toen: ‘hoe kun je nou twee jokers hebben? Die heb ik al’. Ik ben lang lid geweest van de Raad van Elf in de Zonnehof. Sowieso ben ik al jaren een carnavalsvierder. Elk jaar bedenk ik wel wat anders. Een keertje had ik lichtjes en reflectors in mijn rolstoel gedaan. Elke keer als ik begon te rijden, gingen die reflectors knipperen.”

Mooie reizen

Marie-Jose woont nu 12,5 jaar in de Zonnehof. “Ik heb 39 jaar aan de Hart van Brabantlaan gewoond. Ik kreeg een paar jaar geleden een huis in Tilburg-Noord aangeboden, maar dat heb ik afgewezen. Het is voor mij een harde eis om in deze buurt te blijven. Mijn ouders zijn daar allebei gestorven en mijn broer heeft er ook nog anderhalf jaar gewoond. Toen mijn vader stierf bleef ik bij mijn moeder wonen. Getrouwd? Nee, ik ben altijd alleen geweest. Maar mijn moeder en ik hadden het goed. We maakten mooie reizen en zijn samen vaak met het vliegtuig geweest. Spanje, Griekenland, Joegoslavië. Mijn favoriete reis? Nou, we zijn vijf keer naar Gran Canaria geweest. Vier keer hetzelfde hotel. Ook weleens met 14 of 8 man. Rond mijn vijftigste verjaardag heb ik iets verschrikkelijks meegemaakt. Mijn moeder overleed vlak daarvoor. Daardoor had ik op mijn verjaardag een begrafenis.”

Twee mensen per dag overleden

Afscheid nemen heeft Marie-Jose in coronatijd vaker moeten doen. “In een halfjaar tijd zijn er bij ons 28 mensen overleden. Ik heb een lijstje bijgehouden op de computer. Daar zaten ook mensen bij met wie ik het goed kon vinden. Ik ga veel naar beneden om een praatje te maken. Eind maart, aan het begin van de corona, overleden er soms wel twee mensen per dag. Zelf ben ik een paar weken geleden getest, maar gelukkig was het negatief. Ik kon niet meer kaarten op den duur, omdat ik gewoon zat te bibberen aan tafel.”

‘Fijn dat dingen nog doorgaan’

Marie-Jose gaat nog wel regelmatig naar beneden om te rummikuppen, bingoën, sjoelen of te eten. De Zonnehof organiseert ook filmavonden of concerten voor bewoners. “Het is fijn dat sommige dingen nog doorgaan. Al zit je wel verder van elkaar af. Als ik met drie mensen aan een tafel zit, is er de nodige afstand. Soms hoor je elkaar niet meer zo goed.”

Online kleding bestellen

De zus van Marie-Jose komt nog vaak langs. “Laatst moest ik naar de opticien, dus ik ben met haar naar de Westermarkt geweest. Als ik iets heb, kan ik regelmatig de chauffeur hier vastleggen. Mijn zus doet elke week boodschappen voor mij. Ik drink met mijn zus ook weleens een kop koffie. Niet in de stad, hoor. Daar hoef ik niet heen. Ik moest naar de opticien omdat ik veel achter de computer zit. Ik had een zenuwontsteking en mijn ogen waren geïrriteerd. Wat ik op de computer doe? Rummikuppen, yahtzeeën, pasjansen. En ik koop ook regelmatig dingen online. Door corona kan de modeshow hier niet meer doorgaan, dus bestel ik online kleding. Mijn zus vindt dat ik teveel heb besteld.”

Afwachten wat er mag

Marie-Jose wacht ook de aankomende persconferentie van 8 december af. Haar kerstplannen zijn al gemaakt. Dat wordt ’s middags samen eten met bewoners. “Maar ik had ook een plannetje voor mijn verjaardag in januari als ik 70 word. Ik wil ’s morgens met 18 man koffie drinken en de week erop op zaterdag met 15 man lunchen. Da’s nou heel lastig. Het wordt even afwachten wat er mag.”

Kerstkaartenactie

Marie-Jose is een van de ouderen die dit jaar een kerstkaartje van Tilburgers ontvangt. In samenwerking met De Zonnehof en De Wever organiseert indebuurt Tilburg een kerstkaartenactie voor ouderen. Je kunt een kerstkaart, tekening of knutselwerk op de bus doen naar:

indebuurt Tilburg
t.a.v. kerstkaartenactie
Lange Nieuwstraat 158
5041 DJ Tilburg

Ook is het mogelijk jouw kerstkaart te doneren bij de inleverboxen die staan bij Albert Heijn Westermarkt en ZOWIEZO.

Gratis kaartje van Kaartje2go

Hoe lief is dit: in samenwerking met Kaartje2go.nl kan je dit jaar een gratis kaartje versturen! Wacht niet te lang als je gebruik wilt maken van deze actie, want er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

[button url=”https://www.kaartje2go.nl/indebuurt-formulier?utm_source=indebuurt-tilburg&utm_medium=referral&utm_campaign=indebuurt-actie” color=”orange”]Claim hier je gratis kaart[/button]

Lees ook:

 • Doe mee aan de indebuurt kerstkaartenactie voor ouderen in Tilburg

  Stel je eens voor dat je de feestdagen alleen doorbrengt. Voor veel ouderen is dit de realiteit. De huidige coronamaatregelen...

Meer in deze categorie

Tilburger van de Week

Ga naar “Wilbert heeft elke keer een andere kleur haar: ‘Mijn collega’s noemen mij stoplicht’”

Wilbert heeft elke keer een andere kleur haar: ‘Mijn collega’s noemen mij stoplicht’

Ga naar “Isabel uit Tilburg trad op in Paradiso: ‘Ik geloofde eerst niet dat het echt gelukt was’”

Isabel uit Tilburg trad op in Paradiso: ‘Ik geloofde eerst niet dat het echt gelukt was’

Ga naar “Tilburgers Nicky en Ronald gaan in veel kermisattracties: ‘Vier keer achter elkaar in de Reactor? Waarom niet?’”

Tilburgers Nicky en Ronald gaan in veel kermisattracties: ‘Vier keer achter elkaar in de Reactor? Waarom niet?’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Boob tape € 5,99”

Boob tape € 5,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Eastpak rugzak vanaf € 14,99”

Eastpak rugzak vanaf € 14,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50”

Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Alle ventilatoren, airco’s en aircoolers 20% korting € 4,99”

Alle ventilatoren, airco’s en aircoolers 20% korting € 4,99

 • Geldig t/m 28 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “Centralist Connexxion Taxi Services regiecentrale Tilburg”

Centralist Connexxion Taxi Services regiecentrale Tilburg

 • Transdev
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Bezorger pakketten / koerier”

Bezorger pakketten / koerier

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Productiemedewerker”

Productiemedewerker

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Manager Hawaiian Poké Bowl Tilburg”

Manager Hawaiian Poké Bowl Tilburg

 • Hawaiian Poké Bowl
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “omscholen in de zorg”

omscholen in de zorg

 • Randstad
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Wilhelminapark viert de zomer”

Wilhelminapark viert de zomer

 • Van 10 aug t/m 28 aug
Wilhelminapark viert de zomer
Ga naar “Lustwarande”

Lustwarande

 • Van 26 jun t/m 2 okt
Ga naar “Giga Vlooienmarkt Tilburg”

Giga Vlooienmarkt Tilburg

 • 14 augustus 2022
Vlooienmarkt Wagnerplein
Ga naar “Silent disco festival”

Silent disco festival

 • 19 augustus 2022
Ga naar “Open Monumentendag in Tilburg”

Open Monumentendag in Tilburg

 • Van 10 sep t/m 11 sep
TextielLab