Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Marcel heeft 50.000 bijen: ‘Ik praat graag over de bloemetjes en de bijtjes’

Door Rowie van der Vliet 13 juli 2020

Wat vertel jij op een verjaardag als mensen vragen wat je voor werk doet? Marcel Horck heeft een bijzonder antwoord op die vraag: hij is imker. Vol liefde vertelt hij Tilburgers over zijn werk én de natuur.

“Nu hebben we ongeveer de meeste bijen in de kas zitten bij Stadsimkerij Beezzzz. In februari zitten er zo’n 20.000 bijen in de kas. Dat loopt nu heel snel op, dus zijn het er zo’n 50.000. Maar die willen zich toch gaan opsplitsen vanaf half mei tot ongeveer nu. De helft gaat dan weg en zoekt dan een nieuwe plek. Die komen weleens op hele rare plekken terecht. Een tijd terug kwam ik een bijennest in de binnenstad tegen en daar moest zelfs de brandweer aan te pas komen. Die hing op straat, helemaal bovenaan de boom. Daar kon ik absoluut niet bij. Ik heb het wel geprobeerd met een trapje. Nee, zoiets maak ik ook niet elke dag mee, maar het is wel het derde bijennest dat ik uit een boom moest halen.”

Leven van bijen, maar niet van de honing

Het is niet zo dat Marcel heel het jaar de stad rondrijdt om zijn bijen te redden uit hoge bomen of andere gekke plekken in Tilburg. “Die bijen moeten ook weer klaar zijn voor de winter. Ze hebben als het goed is een heleboel honing verzameld, zo’n vijftien tot twintig kilo. Maar als ik jou nou eens vertel dat ik van bijen leef en niet van honing. Ja, dat verwachten veel mensen niet. Dan denken mensen: hoe zit dat? Ik verhuur mijn bijen voor het grootste deel aan fruittelers. Vanaf half februari beginnen ze daar al te vliegen. Die bijen nemen aan hun pootjes stuifmeel mee en brengen dat van de ene bloem naar de andere bloem. Daardoor krijg je aardbeien, appels, peren of ander fruit.”

Tekst loopt door na de foto.

Marcel Horck laat zien hoe je honing maakt. Foto: indebuurt Tilburg

Het echte verhaal van de bloemetjes en de bijtjes

Een groot onderdeel van het werk van Marcel kon hij dit jaar door corona niet uitvoeren. Hij vertelt aan scholen in de omgeving en – ieder ander die het wil horen – maar al te graag het verhaal over de bloemetjes en de bijtjes. “Ja, het échte verhaal dan. Kinderen van Basisschool de Borne kwamen elke dinsdagmiddag naar de imkerij om honing te eten en te leren over de natuur. Ja, dat was erg leuk. Maar dat is nu allemaal afgezegd. Nu vraag ik mij weleens af: hoe heb ik dat allemaal tussendoor kunnen doen?” Want Marcel blijft in de tussentijd zijn bijen uitlenen en honing maken.

Imkercursussen

“Ik woonde vroeger op een boerderij en mijn vader vertelde dat hij een imkercursus ging volgen. Ik ben toen op mijn achttiende meegegaan en vond het eigenlijk hartstikke leuk. Daarna heb ik altijd bijen gehad. Tien jaar geleden ben ik als imker in Tilburg begonnen.” Inmiddels is de cirkel rond. Marcel geeft zelf imkercursussen voor volwassenen en kinderen die jaar op jaar steevast vol zitten.

Tekst loopt door na de foto.

Marcel Horck is druk bezig met het maken van honing. Foto: indebuurt Tilburg

Les van meester Marcel Horck

We schuiven in de spreekwoordelijke schoolbank en zitten klaar voor een lesje van meester Marcel. Nooit te laat om bij te leren! “Even wachten, hier hebben we het over”, zegt Marcel om later terug te komen met een kaart. We zien drie standen van een weiland met verschillende jaartallen en een grafiek die aangeeft hoeveel dieren er leefden. “Het is niet te filmen. Alles staat zo met elkaar in verbinding. Kijk, hier rond 1970 besloten boeren meer bomen te kappen op het weiland, want dan kon je met de tractor makkelijk rondrijden. Nou, daardoor verdwenen er een hoop dieren. En in deze eeuw dachten de boeren het is veel makkelijker om rechttoe, rechtaan te rijden.”

‘9 van de 10 mensen weten dit niet’

Op de kaart zien we dat er nog meer dieren zijn verdwenen. Ook de bijen vind je niet meer op een weiland. “9 van de 10 mensen weten dit niet. En hoe we het kunnen oplossen? Dat is aan jullie generatie.” Marcel zegt het rustig en feitelijk. Het is duidelijk dat hij veel nadenkt over het lot van de natuur, maar het antwoord op grote vragen over het klimaat en het lot van de wereldwijde natuur heeft de imker uit Tilburg niet. “We hebben het zelf in de hand om hier iets aan te doen, maar dat gaat in tegen economische belangen. Ja, ik word hier steeds pessimistischer in. Nu wordt er een industrieterrein in Tilburg gebouwd. Die dieren die daar nu leven komen niet meer terug.” Toch leven er veel dieren op een industrieterrein in Tilburg. Zijn bijenhuis vind je achter de windturbine van ELHO aan de Atlasstraat 11. En daar wonen momenteel 50.000 bijen. Totdat ze uit huis gaan en voor even de wijde wereld intrekken.

Lees ook:

Peer Elshout Alternatieve Vierdaagse

Peer (73) wandelt met gemak twintig kilometer: ‘Lopen in Tilburg is verschrikkelijk mooi’

Peer Elshout (73) is de leeftijd gepasseerd waarop je hem fitboy kan noemen. Toch is de pensionaris ...
Beachy Tim

Tim haalt een stadsstrand naar Tilburg: ‘Mét de meest gestoorde midgetgolfbaan van Europa’

We hoeven dit jaar niet naar Frankrijk of Spanje om lekker aan het strand te zitten. Naar verwachtin...
Ad

Tilburgers Ad en Rianne zitten ‘vast’ in Australië: ‘Terughalen kost €900,-‘

Eigenlijk zouden Ad van de Put en zijn vrouw Rianne 8 april na een mooie trip door Australië terugvl...

adv.