Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Lotte en Jules hebben een talkshow over jongeren en corona: ‘We doorbreken taboes’

Door Rowie van der Vliet 25 mei 2020

Lotte Kepers (18) en Jules van Dop (18) waren het zat dat talkshows veel over jongeren praatten, maar dat generatiegenoten weinig aan het woord kwamen. Dat kan anders, vonden de tweedejaarsstudenten journalistiek. Daarom startten ze Talkshow JONG. En toen gebeurde corona. “Vrienden zeiden: ‘Waarom springen jullie niet in op de actualiteit?’ Nu hebben we vijf coronasessies opgenomen.”

“Het is een vooroordeel dat jongeren alleen maar lak aan corona en 1,5 meter hebben. In de media werd er veel gefocust op huisfeestjes enzovoorts. Die zijn er wel, maar er is zoveel meer. Jongeren worden vergeten deze crisis. Veel jongeren hebben nu geen inkomsten en kunnen hun kamer niet betalen. En ze moeten vol bijlenen”, zegt Lotte.

Coronasessies

Tijdens de coronasessies van de talkshow spreken ze over allerlei onderwerpen, soms ook aangedragen door volgers. Zo hoorden ze het verhaal van een 19-jarige jongen die als bijbaantje in de zorg werkt. “Zijn afdeling werd in een keer omgegooid en toen kwamen er ook coronapatiënten te liggen. Dat was ineens superdruk natuurlijk. We hoorden van volgers dat ze het interessant vonden om zo een kijkje in zijn bijbaan te krijgen”, aldus Jules.

Tekst loopt door na de video.

Taboedoorbrekend

Het meest trots zijn zowel Jules als Lotte over de vijfde aflevering waarin ze jongeren met psychische problemen over de coronacrisis interviewen. Jules: “We hadden dat al langer op ons lijstje staan, maar je gaat natuurlijk geen oproep op Facebook plaatsen met dit onderwerp. Toen kregen we de tip van een moeder van een meisje met psychische problemen. Het was de moeilijkste, maar ook de mooiste aflevering om te maken. We doorbreken taboes in de talkshow. Voor ons was het een onbekende wereld, maar gelukkig zijn er jongeren geweest die zo dapper zijn om erover te praten. Echt knap!”

Nooit over durfde te praten

“Ik kreeg ook berichtjes van mensen die ik ken, die zeiden: ‘Ik heb last gehad van depressieve gevoelens en durfde er nooit over te praten’. Ze vonden het goed dat wij dat taboe doorbreken met die aflevering. Het is mooi om te zien dat mensen om ons heen over zichzelf gaan nadenken en zich er zo in kunnen vinden”, aldus Lotte.

‘Daar stond ik niet bij stil’

Jules en Lotte weten natuurlijk wel dat jongeren veel meer zijn dan het beeld van de luie, zuipende student. Toch worden ook zij soms verrast door de gesprekken. “We spraken een meisje dat stage liep in Australië en terug moest komen. Dan denk je: nou ja, dan pakt ze het vliegtuig en is ze weer thuis. Maar er komt zoveel meer bij kijken! Daar stond ik niet bij stil”, zegt Lotte.

Tekst loopt door na de video.

‘We komen nu dichter bij mensen’

“Ik ben blij dat we de moderne middelen hebben om in deze tijd de verhalen nog steeds te brengen. Zelfs al zitten we vijftig kilometer van elkaar vandaan. Eerlijk gezegd voel ik die afstand niet als ik helemaal in iemands verhaal zit”, vindt Jules. Lotte: “We komen nu dichter bij mensen en verhalen dan normaal. De eerste aflevering namen we nog op in de tv-studio van Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Dat ging niet over corona. Dan moeten mensen toch naar de studio komen en staat er een camera op je. Er zijn veel obstakels die nu weg zijn gehaald, want mensen doen hun verhaal in hun eigen veilige omgeving.”

Wel of geen coronasessies?

Jules en Lotte zijn druk aan het brainstormen over de zesde aflevering. Jules: “We weten nog niet of het ook een onderwerp rondom het coronavirus wordt. Misschien is het wel weer tijd voor een ander onderwerp. Maar als mensen weten wat we nog kunnen behandelen mogen ze ons altijd een dm sturen via Instagram of Facebook.”

Natasja laat sjaals achter voor mensen die het nodig hebben: ‘Ik inspireerde een vrouw uit Rusland’

Jaar in jaar uit laat Natasja van Alphen van Help je medemens de kou door sjaals achter voor minderb...

Jason tekent een contract bij dezelfde platenmaatschappij als OG3NE: ‘Echt een eer’

Brace, Xander de Buisonjé, OG3NE, Tineke Schouten, Youp van 't Hek en Jason Haans. Nee, dit is geen ...

Meester Oscar leest voor op YouTube: ‘Mijn zoon riep dat ik viral ging’

Oscar van den Berg is meester op een Tilburgse basisschool. Inmiddels is hij niet alleen bekend bij ...

adv.