Lieke Anna zat vrijwillig 83 uur in een auto: ‘What the fuck, dacht ik gelijk’

Door Rowie van der Vliet 13 maart 2018

Je moet het maar durven! In een opwelling gaf Lieke Anna Haertjens zich op voor het spel Blijf Erin En Win van 538. Aan haar de uitdaging om 83 uur in een Dacia te blijven zitten om deze te winnen. Met succes, want inmiddels rijdt ze rond in haar dikke bak. “Ik weet niet of mensen nou kijken omdat ze mij herkennen van het spel of dat ze denken: wat doet die blonde chick met zo’n auto”, vraagt de Tilburgse zich af tijdens een interview.

Wanneer we afspreken komt Lieke Anna aanzetten op haar omafiets. “In Tilburg vind ik het toch lekkerder om de fiets te pakken, maar hij rijdt super lekker. Het was wel raar om er de eerste keer in te rijden. Ik heb er toch 83 uur in gezeten, terwijl ik er nog geen meter in had verzet.”

Impuls

“Ik weet dat een impuls vervliegt als je na tien seconden niet handelt. Toen ik de oproep voorbij zag komen heb ik dus gewoon maar een mailtje gestuurd. Eigenlijk had ik er niet zoveel van verwacht, maar toen werd ik ineens uitgekozen voor een castingdag. Er waren nog twintig mensen van wie er vier in de auto kwamen te zitten. Nou ja, ze zeiden toen wel dat als ze geen geschikte types vonden dat ze nog verder zouden zoeken.”

(tekst gaat door onder foto)

Lieke Anna
Lieke Anna stapt als winnaar uit de auto! Fot: Jos Klijn

In een auto met wildvreemden

“Een paar dagen later werd ik ineens gebeld. ‘Zit je’, hoorde ik aan de andere kant van de hoorn. Nou, ik zat nog in bed, haha. ‘Je zit erbij’, kreeg ik toen te horen! What the fuck, dacht ik gelijk. Ik ga plaatsnemen in een auto met wildvreemden. Ik had geen idee met wie. Ze hadden ons zelfs in aparte hotels laten slapen zodat we elkaar niet konden ontmoeten. Vijf tot tien minuten voor het spel begon, zagen we elkaar.”

Niks meenemen

“Het was heel bizar. We mochten niks meenemen. Nog geen lippenbalsem of iets om jezelf te vermaken. Ik had maar vier onderbroeken over elkaar gedaan. Ik dacht: dan heb ik in ieder geval een schone onderbroek aan iedere dag, haha.”

(tekst gaat door onder foto)

Lieke Anna
Lieke Anna met haar gloedjenieuwe Dacia! Bron: © Eigen foto.

Echte doorzetter

“Ik had ook nooit verwacht dat ik die auto zou winnen. Eigenlijk ben ik er gewoon open in gegaan als een soort sociaal experiment. Ik ben mezelf ook keihard tegengekomen. Voor het eerst in mijn leven kan ik zeggen dat ik een echte doorzetter ben. Ik kan ook veel meer aan dan ik denk. Het was echt een van de mooiste ervaringen uit mijn leven, maar ik zou het niet opnieuw doen.”

Kat uit de boom kijken

“Ik ben mezelf keihard tegengekomen. Er staat toch vier dagen lang een camera op je bakkes. Zelfs toen ik bijna out ging. Je kunt je echt niet voorbereiden op zoiets. Wel had ik een tactiek bedacht. De eerste dagen heb ik de kat een beetje uit de boom gekeken. Ik bleef een beetje op de achtergrond om te kijken wie is het grootste ego was. Pas de laatste dag ging ik superirritant doen. Elke keer als mijn medespeler ging liggen, tikte ik op het dak of maakte ik geluid. Hij wilde overdag slapen, maar dat liet ik niet gebeuren. Ik ben zelfs nog tegen de camera gaan vloggen.”

Stijf van de adrenaline

“Toen ik het laatste goede antwoord gaf tijdens het finalespel, dacht ik: o, ja. Ik mag eruit! Er ging een confettikanon af en iedereen juichte. Het was ook zo gezellig met alle dj’s en mensen die ons begeleidden! Ik stond tot één uur ’s nachts nog stijf van de adrenaline. Nog steeds is het zo bizar. Wie wint er nou een auto van 23.000 euro? Best veel familie en bekenden zagen hoe ik die auto won. Op het toppunt keken er wel 100.000 mensen. Daar kan ik echt niet bij.”

(tekst gaat door onder foto)

Lieke Anna
De trotse winnaar wordt geïnterviewd door 538. Foto: Jos Klijn

Foto’s maken

Lieke Anna gaat haar auto nog vaak nodig hebben. Als freelance fotografe reist ze door het hele land. “Ik rijd vaak rond en als ik dan een leuke plek vind stop ik. Ik houd van natuurgebieden zoals Oisterwijkse bossen en vennen of De Drunense Duinen.” Ook tijdens reizen in Amerika en IJsland stelt Lieke Anna regelmatig haar camera in en maakt ze een zelfportret. Maar ook in Tilburg kan ze goed foto’s maken. “Ik woon dicht bij het Wandelbos. Toen het helemaal wit was, ben ik foto’s gaan maken. Fantastisch!”

Geen fotografie

De fotografie van Lieke Anna is anders dan je zou verwachten. Van tevoren bedenkt ze een beeld en schetst ze vaak al iets uit. Zo weet ze op locatie al hoe de foto eruit komt te zien. Eenmaal thuis bewerkt ze de beelden met Photoshop om écht een verhaal te vertellen. Zo laat ze foto’s zien waar ze zelf nog een monstertje op heeft getekend of waar Lieke Anna poseert voor een waterval. Eén van haar grootste inspiratiebronnen is muziek. “Ik denk in beelden. Wanneer ik een tekst hoor dan zie ik daar vaak al een foto bij. Mijn werk is verbonden met muziek.” Soms ook letterlijk, want de fotografe zet vaak muzikanten op de foto. “Van zanger Stef Bos mag ik het geen fotografie meer noemen, haha.”

Tilburger van de week

De vorige keer spraken we met Michelle die verf aanbrengt op straatstenen en putdeksels. Ken je ook een Tilburger met een bijzonder verhaal? Of denk je: hé, ik heb net zo’n mooi verhaal als Lieke Anna en Michelle? Laat het ons weten!

Deze Tilburgers hebben ook een bijzonder verhaal:

Werner

Fitte Werner: ‘Ik klom een berg op met een bal van 50 kilo in mijn handen’

Met een verzwaard vest van twintig kilo in de touwen hangen of met een betonnen bal in de hand een b...
Anouk Maas

GTST-actrice Anouk Maas: ‘Ik vind het heerlijk om hier thuis te komen’

We werden van de zomer plots verrast met fantastisch nieuws: de Tilburgse musicalster Anouk Maas pak...
Ngannie vlogger Korvelseweg

Ngannie vlogt over de Korvelseweg: ‘De sexshop is de uitblinker van de straat’

Ngoc 'Ngannie' Ngan Vo vlogt over haar favoriete straat in Tilburg: de Korvelseweg. Met haar filmpje...