Marie-Jose maakt het gezellig in woonzorgcentrum Zonnehof: ‘Ik hou wel van een geintje’
Marie-Jose van Eerdewijk woont in woonzorgcentrum Zonnehof aan de Professor Grimbrèrelaan. Door middel van een geintje op zijn tijd en...
De naam Alizidah doet bij veel Tilburgers een belletje rinkelen. In onze stad is Marjam Alizadah een bekend gezicht (41). Haar jongste zus en schrijfster Layla (25) laat ons allemaal kennis maken met een andere kant van haar. In haar boek In haar schoenen vertelt ze het eerste deel van het levensverhaal van Marjam. We spreken beide zussen over de bijzondere samenwerking.
Layla: “Wil je een schijfje citroen in je water?” Marjam zit al aan de eettafel. Op de achtergrond staat kerstmuziek aan. “Ik hou zo van kerstmis”, vertelt Layla met een grote glimlach. Middenin de kamer staat een versierde kerstboom en de hele woonkamer kan zo in de VTwonen. “Wat ik zo bijzonder vind aan het boek is het contrast tussen het Westerse leven en Kabul waar Marjam je mee naartoe neemt. Je kunt echt meeleven terwijl zij je meeneemt in het verhaal”, vertelt Layla.
Op een avond spraken Layla en haar man Tom gezellig af met Marjam en haar man David. Tijdens een etentje haalden ze allemaal hun eerste herinnering naar boven. “De conclusie was dat hoe stabieler je jeugd is, hoe vager je eerste herinnering is. Marjam wist die van haar nog heel goed. Als zusje wekte dit mijn interesse. Elke keer als ze op bezoek kwam, vertelde Marjam een stukje meer van haar levensverhaal.”
Tekst loopt door na de foto.
Het is inmiddels vierentwintig jaar geleden dat Marjam als 16-jarige uit Afghanistan vluchtte doordat de oorlog uitbrak. Samen met haar ouders, broertjes en zusjes vertrok ze, maar de pasgeboren Layla bleef achter. “Ik heb veel respect voor hoe mijn ouders dat hebben opgelost. Ik zou het niet kunnen. Maar er waren bepaalde details die ik niet wist. Door er nu zo over te praten, zijn er dingen aan het licht gekomen over mijn eigen leven”, vertelt Layla. Een paar jaar later kwam Layla alsnog naar Nederland.
“Tijdens het schrijven hebben we gelachen, maar er waren ook stukken waarbij we volschoten. Soms als Marjam haar verhaal vertelde was ik niet bezig met schrijven, maar wilde ik vooral haar hand vasthouden en mijn zus steunen. Als je het leest, voel je haar angst. Het is meer dan een kwestie tussen leven en dood. Marjam had ook de verantwoordelijkheid voor de financiën, want zij droeg een geldzak. Toen waren er nog geen pinpassen. Zonder geld kom je nergens, dus zij was verantwoordelijk voor het hele gezin.”
Tekst loopt door na de foto.
In haar schoenen is het eerste deel van een serie. Het vertelt het indrukwekkende verhaal van Marjam toen zij zestien jaar oud was. Layla: “Het boek heeft een open einde. We werken nu aan een vervolg. Dat wordt veel heftiger.” In vergelijking met wat Marjam nog meer te vertellen heeft, omschrijft ze de gebeurtenissen uit In haar schoenen als goede tijden. Ademloos luisteren we naar een tipje van de sluier van waar Marjam in het tweede boek over gaat vertellen. “Ik ben in mijn twintigerjaren van Moskou naar Duitsland gevlucht met mijn kind. Ik heb acht maanden aan een stuk door gelopen. Het was de situatie van dag tot dag bekijken. Ik ben bijna dood gegaan, maar ben er een ander persoon door geworden. Ik heb buiten geslapen, ben goede én rare mensen tegengekomen. Ik heb heel de wereld gezien in acht maanden.”
Marjam: “Een tijdje geleden kwamen vrienden van mij uit België op de koffie. Dat ik vanuit Moskou gevlucht ben, wisten ze wel. Maar ze zeiden: ‘deze kant kennen we nog niet.'” Layla: “We houden allebei van een feestje en bekijken het leven positief. Zo kennen mensen ons ook. Ik denk dat het voor sommigen wel nieuw is om te lezen wat voor ellende daarachter zit.” Marjam:”Ik ben zelf geen schrijver. Layla wel, dit is haar tweede boek. Ik ben zo dankbaar dat we samen konden doen. We zijn nog closer geworden dan we al waren.”
Het boek kun je hier thuis laten bezorgen voor €16,95.
In onze gids
Nu gesloten
Nu gesloten
Nu gesloten
Populaire rubrieken