Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kim is het helemaal beu: ‘Als je hier naar buiten loopt, struikel je over de rotzooi’

Door Rowie van der Vliet 10 augustus 2020

Kim Jessat-Llewellyn wil echt geen klikspaan zijn en is heus geen heilig boontje. Maar al het illegaal gestorte afval dat ze tegenkomt bij de glasbak om de hoek aan de Groeseindstraat vindt ze echt te gek voor woorden. “Hoe vaak moet ik nog een melding doen?”

Al jarenlang buigt Kim zich over één vraag: wie gooit er nou toch steeds zoveel rotzooi weg bij de glasbak om de hoek. Op de plek aan de Groeseindstraat komt ze de gekste dingen tegen. “Vuilniszakken, bouwafval… er stond zelfs een keer een kapstok! Mijn dochters kwamen naar mij toe en zeiden: ‘Mama, we zien een pluizig beestje dat er zielig uitziet’. Lag er gewoon een rat die er niet meer al te fris uitzag.”

Dader betrappen

In al die jaren dat er al afval ligt, heeft Kim de dader nog nooit kunnen betrappen. “Soms denk ik weleens, moet ik voor het raam gaan staan? Ik weet niet waar het vandaan komt. Af en toe denk ik: volgens mij dumpen ze het gewoon ’s avonds vanuit een auto. De gemeente haalt het vaak weer op, maar misschien weten die mensen dat ook wel. Dan denken ze: hier kunnen we het kwijt en hoeven we niet naar de stort. Het hoeft natuurlijk niet één iemand te zijn die het doet, maar ook meerdere mensen.” Stel dat Kim de daders wel een keer betrapt, zou ze er gerust op afstappen, maar ze begrijpt goed dat niet iedereen dat zomaar durft.

Tekst loopt door na de foto.

Illegaal gestort afval bij de glasbak. Foto: Eigen foto

Gebruikte mondkapjes voor je deur

“Het is gewoon niet leuk meer. Dat afval waait voor je deur. Laatst zag ik dus ook zakdoeken en mondkapjes in mijn geveltuintje liggen. Dat is nou niet iets dat je zelf gaat oprapen en weggooien in deze tijd. Als je hier naar buiten loopt, struikel je over de rotzooi. En niet alleen hier, hoor. Ook bij de kledingbakken bij de Jumbo in de buurt is het vaak raak. Je zou daar maar tegenover wonen. Nou, dan is je uitzicht gegarandeerd verpest. Ik ben zelf geen natuuractivist, maar ik heb wel geleerd om te zorgen voor mijn eigen leefomgeving. Ik sta er ook niet om te springen om twee, drie keer per week mijn afval te sorteren, maar dat doe je gewoon. Het is vervelend als je het zelf goed probeert bij te houden en de gemeentelijke belasting betaalt, maar dat het dan week in week uit een rotzooi is bij de glasbak.”

‘Weer Groeseindstraat?!’

Kim is fanatiek gebruiker van de BuitenBeter app. Ze maakt de ene na de andere foto om het afval op te laten halen door de gemeente. “Volgens mij kennen ze mij al. Ik kreeg het berichtje toen ze het kwamen ophalen: ‘wéér Groeseindstraat?!’ Als je hier vandaan komt, wil je toch niet zo jouw stad of woonwijk vervuilen. Ik kan mij hier zo kwaad om maken. Sinds de vakantie is het helemaal erg.”

Tekst loopt door na de foto.

De kapstok. Foto: Eigen foto

Makkelijk mee wegkomt

Kim is benieuwd of de gemeente misschien meer kan betekenen. “Misschien kunnen ze voor eventjes een camera ophangen om te kijken wie dit doet of handhavers inzetten. Er zit hier ook een basisschool in de buurt. Dat is denk ik nog wel het ergste. Maar ik vind het vooral zo jammer dat degene die dit doet er op deze manier makkelijk mee wegkomt.”

Lees ook:

afval

Geen grap: illegaal afval storten in Tilburg kan je meer dan 600 euro kosten

Het is dé ergernis van veel Tilburgers: illegaal afval op straat. Van talloze vuilniszakken naast de...
afval naast container

Ongelofelijk! Gemeente incasseerde 20.000 euro boete voor afval naast containers

Rijd maar eens een rondje door Tilburg op een willekeurige dag. Je komt handen tekort om te tellen h...
Mag dat afval scheiden Tilburg

Afval scheiden in Tilburg: welk afval hoort in welke afvalbak?

In Tilburg zijn we ondertussen gewend dat we ons afval moeten scheiden, maar soms is het nog wel eve...

adv.