Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Karin is trouwambtenaar: ‘Je komt overal in Tilburg’

Door Rowie van der Vliet 31 augustus 2020

Karin van Meersbergen is onderdeel van iets heel bijzonders: samen met andere trouwambtenaren van de gemeente trouwt ze Tilburgers. “Ik had behoefte aan iets positiefs in mijn leven.”

“Ik zeg altijd: ‘alles mag. Het enige dat moet is dat jullie op enig moment ja tegen elkaar zeggen.’ Iedereen doet het toch op zijn eigen manier. De rest is allemaal optioneel.” Dat zorgt af en toe voor een bijzondere bruiloft. “Ik heb weleens gehad dat uilen de ringen hebben gebracht in de trouwzaal. Dat is ook wel even een dingetje. Of dat de getuigen gevraagd hadden of ik wilde vragen of iemand bezwaren had tegelijk het huwelijk. Dat zie je veel in films, maar dat is geen standaard zin. Ze hebben daar een hele sketch omheen gemaakt. Uiteindelijk kwam het natuurlijk goed”, zegt Karin lachend.

Grote hobby

Al zes jaar lang trekt de Tilburgse een toga aan om twee stadsgenoten te trouwen. Het is niet haar beroep. Karin noemt het eerder een bijbaan of een grote hobby. “Ik had een nare zomer achter de rug. Het was de zomer waarin MH17 is neergestort en klusjesmannen kwamen hun afspraken niet na. Die zomer was een opstapeling van kleine negatieve dingen. Ik wilde iets leuks gaan doen en kwam zo terecht bij een advertentie voor trouwambtenaren. Dat leek mij wel wat!”

Tekst loopt door na de foto.

Karin is trouwambtenaar en aangesloten bij Gemeente Tilburg. Foto: indebuurt Tilburg

Uniek liefdesverhaal

Karin houdt veel moois over aan haar ‘hobby’. Een van de onverwacht leuke dingen is het bezoeken van het trouwstel. “Je komt overal in Tilburg. De bezoeken aan huis vind ik eigenlijk wel een van de leukste dingen. Wanneer ik binnen kom ken ik die mensen niet en wanneer ik wegga heb je een band opgebouwd. Het is mooi om te zien hoeveel liefde er is en wat voor verhaal daarachter zit. Als je doorvraagt is elk liefdesverhaal uniek.”

Laatste wens

Karin vindt het sowieso bijzonder dat ze als trouwambtenaar aanwezig mag zijn bij zo’n belangrijk onderdeel in het leven van mensen. Af en toe is dat gevoel er nog meer doordat ze de laatste wens van een stel in vervulling laat gaan. “Ik heb ook weleens mensen getrouwd die terminaal waren waarbij het hun laatste wens was om te trouwen. Dat maakt natuurlijk ook heel veel indruk. Het is heel erg mooi om daar een onderdeel van te zijn. Het is wel eventjes alsof je over een drempel stapt, maar als je met die mensen praat is het gevoel snel weg. Het is heel mooi om te kunnen doen en zoiets blijft je altijd bij.”

Trouwen in coronatijd

Door het coronavirus zag trouwen er de laatste maanden anders uit. “Normaal ben ik altijd trouwambtenaar op een ceremonie, maar dat kon de eerste maanden van het coronavirus niet. Soms vonden stellen het heel jammer dat hun geplande datum niet door kon gaan. Er kan een speciale reden achter een trouwdatum zitten, dus dan is dat even slikken. Het is jammer want je leeft zo naar zo’n bruiloft toe, maar er is niet veel aan te doen.”

Gevraagde afstand

De trouwambtenaar mag nu weer iets meer aan de slag. “De afgelopen weken heb ik weer iets meer trouwerijen gehad. Die bruiloften zijn vaak anders en kleiner dan mensen oorspronkelijk gepland hadden. Over het algemeen merk je dat mensen rekening houden met de gevraagde afstand. De trouwlocaties doen hun best om er een onvergetelijke dag van te maken.”

Armando

Armando (45) is ‘el jefe’ bij La Cabaña: ‘Helemaal op mijn plek’

Wie weleens bij Bodegón La Cabaña heeft gegeten, weet hoe lekker de tapas er zijn. Maar wie is eigen...
Diana

Diana doet productiewerk bij Diamant-groep: ‘Wij zijn de binnenblijvers’

Veel mensen kennen Diamant-groep van de 'voorkant'. Door heel Tilburg kom je werkers tegen op straat...
Kim

Kim is het helemaal beu: ‘Als je hier naar buiten loopt, struikel je over de rotzooi’

Kim Jessat-Llewellyn wil echt geen klikspaan zijn en is heus geen heilig boontje. Maar al het illega...

adv.