Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Judith werkt bij AFAC: ‘De meeste mensen hebben er wel begrip voor’

Aangeboden door Diamant-groep 2 maart 2020

Soms vervloekt, maar vaak bejubeld; iedereen heeft z’n mening klaar over de AFAC-medewerkers. Maar laten we eerlijk zijn: ze doen toch wel héél nuttig werk. Judith Broeken is een van die fietssjouwers en krijgt vooral positieve reacties: “Ook mensen die hun fiets komen ophalen, hebben er meestal begrip voor.”

“We documenteren, labelen en houden alles goed bij. Daarom is de eerste reactie van de ophaler vaak: ‘Oh ja, oké!'” Judith werkt pas sinds januari voor de Algemene Fiets Afhandel Centrale (kortweg AFAC), en hoewel je het misschien zou verwachten, heeft ze nog geen ‘gezeik’ meegemaakt. “Of ja, een zwerver deed een keer moeilijk, maar dat was het wel.”

Labelen

Voordat ze bij AFAC terechtkwam, was ze actief bij Sort BV, ook een partner van Diamant-groep. Daar werd al het in de regio ingezamelde textiel gesorteerd. Judith was er een nuttige kracht en graag geziene medewerkster. Ze reed er op de heftruck, was bezig met in en uitboeken; heel wat anders dan wat ze nu doet dus. Al zijn er ook vergelijkbare dingen, zoals orde scheppen in de chaos. “Bij AFAC labelen we. Krijg je een geel label aan je fiets, heb je 28 dagen om ‘m zelf weg te halen. Met een oranje label heb je een uurtje, en als-ie rood is, laaien we ‘m meteen op. Het label laten we er wel aan zitten, zodat de eigenaar van de fiets duidelijk kan zien dat wij in ons recht stonden.”

Tekst loopt door onder foto.

AFAC
Judith in actie. Foto: indebuurt Tilburg.

Swapfiets

Drukste plekken? “Het station en Piusplein.” Drukste dag? “Zaterdag is altijd wel de drukste dag, in verband met mensen die op stap gaan op vrijdag natuurlijk. Je wilt niet weten hoe mensen met hun fietsen omgaan. Alleen hier binnen staan al tig fietsen die nooit opgehaald worden.” En dan is er sinds een aantal jaar nog het fenomeen Swapfiets. “Haha, ja. Dat is ook wel een dingetje. Ik heb er deze week nog 23 teruggebracht naar Swapfiets , en dat is al de tweede keer dit kalenderjaar. Ach, die blijven hier in ieder geval niet staan.”

Efficiënt

Naast dezelfde rondjes door de binnenstad, worden er ook fietsen op aanvraag opgehaald. Fietsen die ergens in Tilburg-Noord tegen een boom staan, of een onbekende en ongewilde fiets in Udenhout of Berkel-Enschot. “Dan rijden naar de verste, en gaan we binnendoor terug naar de stad. We proberen altijd zo efficiënt mogelijk te werken, maar ik moet wel zeggen dat ik het hier heel relaxed vind werken. Er is niet zoveel druk, er is nooit echt haast. ’s Ochtends doen we lekker een bakkie, dan gaan we eens rijden. ’s Middags lekker lunchen. Soms doen we ook boodschappen voor de mensen bij de fietsenstallingen, omdat wij toch minder aan een plek gebonden zijn. Ik zit hier heerlijk op mijn plek.”

Lees ook:

La Poubelle

Davy is chauffeur bij La Poubelle: ‘Er is veel meer dan alleen de winkel’

Wie weleens bij kringloopbedrijf La Poubelle is geweest, weet dat je daar de leukste spullen voor ee...
kevin van de sanden

Kevin voelt zich helemaal thuis bij kringloopwinkel La Poubelle: ‘Eerst was ik zo stil als wat’

Hij was naar eigen zeggen 'eerst zo stil als wat', maar praat nu met Jan en alleman. Kevin van de Sa...
guus van der schoot

Guus beheert de Heuvel-fietsenstalling: ‘Het is veel meer dan alleen het kaartje controleren’

Zet jij je fiets ook geregeld in de fietsenstalling onder de Heuvel of Pieter Vreedeplein? Dan heb j...


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Diamant-groep. Meer over Diamant-groep ontdekken?

Diamant-groep

werkplekken

Gesloten09:00 - 17:00

Zevenheuvelenweg 14, Tilburg

Bekijk meer:werkplekken

adv.