Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jordy bedacht hét idee om horeca en zorg te helpen: ‘Maf dat ik te zien was bij RTL Boulevard’

Door Rowie van der Vliet 20 april 2020

Eén en één is twee. Tilburger Jordy Sweep is de oprichter van het burgerinitiatief WeCareNL dat horecabonnen aan zorgpersoneel doneert. “Het is het steuntje in de rug dat het zorgpersoneel in deze tijd echt verdient.”

“Wat ik nooit had verwacht? Het was maf dat ik te zien was bij RTL Boulevard. Dat heeft zo’n 900.000 kijkers en die zien allemaal het item over WeCareNL. Binnenkort sta ik ook in de Libelle. Dat is een blad dat ik nooit lees, maar wat is het bijzonder om daarin te staan. En dat Robèrt van Beckhoven nu de lokale ambassadeur is… Heel tof!”

Dingen die je niet loslaten

Het begon allemaal een paar weken geleden toen Jordy een interview met ondernemer Ricky Spijkers van Gastrobar RIX voorbij zag komen. “Dat begon te zeuren in mijn hoofd. Er zijn van die dingen die je niet loslaten. Hij vertelde dat het best lekker liep en dat hij zijn droom nog niet los wilde laten, maar nog niet lang genoeg open was om een buffer op te bouwen. Daarom verkocht hij cadeaubonnen.”

‘Dat begon te zeuren in mijn hoofd. Er zijn van die dingen die je niet loslaten’

Verbinden met elkaar

Een dag later las Jordy het dagboek van microbioloog Jean-Luc Murk op Brabants Dagblad. “Daar draaien ze diensten van 12 uur. Het zorgpersoneel kan niet even op bezoek bij hun ouders. Het is enorm veel stress waar je daar mee te maken hebt. Ik heb ongelofelijk veel respect voor de mensen in de zorg. Ik werk zelf niet in de zorg en de horeca, maar ik dacht wel: kan ik die twee niet verbinden met elkaar? Nou, dacht ik: daar ga ik even niks mee doen. Mijn vriendin is 39 weken en 3 dagen zwanger en het wordt ons eerste kindje.”

‘Ik wist wel dat het een gevoel is dat bij mensen leeft, dat ze iets terug willen doen voor het zorgpersoneel’

‘Gaf mij zo’n adrenalinestoot’

Twee nachten na dat besluit kon Jordy niet slapen. Hij kreeg het ene idee na het andere. “Dat gaf mij zo’n adrenalinestoot. Gelukkig was mijn vriendin juist heel supportive toen ik het idee uitlegde. Het is wel heel groot geworden. We hebben nu meer dan 300 donaties en WeCareNL is inmiddels groter dan Tilburg. Andere gemeentes in Midden-Brabant starten ook met een lokale groep. Ik wist wel dat het een gevoel is dat bij mensen leeft, dat ze iets terug willen doen voor het zorgpersoneel. Ik vond het ook heel leuk om te zien dat Jean-Luc Murk, toch een van de inspiratiebronnen, ook gedoneerd heeft.”

Tekst loopt door onder video.

Zo trots op al die helden in het wit! Jullie werk is onbetaalbaar, dus we zijn blij dat Robert van Beckhoven en Lilian Damen van Rabobank deze week de eerste 800 waardebonnen namens WeCareNL mochten overhandigen aan ETZ!Deze bonnen zijn voor al onze helden in de zorg; gehandicaptenzorg, ouderenzorg en natuurlijk ziekenhuiszorg! En de lokale horeca helpen we er ook een handje mee. Doneer jij ook? www.wecarenl.nlBeelden : Crista Vlems – Montage: filmmoment.nl

Posted by Wecarenl on Wednesday, 8 April 2020

Eerste cheque overhandigd

Jordy was er zelf bij toen de allereerste cheque van €20,000 aan Bart Berden van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis werd uitgedeeld. “Ja, dat was prachtig om te zien. Later zag ik ook dat een van de dames die erbij was het zelf nog op Facebook gedeeld had. Het liefst had ik iedereen in de zorg in Tilburg willen helpen. Er kwamen ook wel negatieve reacties in de trant van: hoe zit het dan met de ouderen- en gehandicaptenzorg? WeCareNL is zeker ook voor die zorgmedewerkers bedoeld. De volgende keer dat we bonnen uitdelen zal het waarschijnlijk daar naartoe gaan.”

Zo werkt het

“We willen naar een systeem toe waarbij je zelf een bon voor iemand kunt selecteren. Dat is er helaas nog niet. We kopen nu bonnen via Help de Horeca en proberen het zoveel mogelijk te spreiden.”

Hier kun je doneren.

Lees ook:

Timothy vrolijkt werk helden uit de zorg op: ‘Ik wil iets nuttigs doen in deze tijd’

Haarnetje, klompen, mondkapje, bril, beschermende kleding. De helden uit de zorg op de intensive car...
Serve the City

Honderden studenten helpen Tilburg: ‘Waarom hebben we onszelf dit aan gedaan?’

De namen Jelle van Dijk, Juul Snijder, Despina de Werd, Benthe Frie en Anne-Lin van Gelder zeggen je...

Stadsgenoot Marc start een crowdfunding voor dé heldin van Tilburg

Marc Nuijten uit Tilburg zat afgelopen maandag ook aan de buis gekluisterd. Toen kwam de Tilburgse T...

adv.