Mieke is te vroeg geboren en heeft daar 31 jaar later veel last van: ‘Ik heb mij altijd anders gevoeld’
Mieke Verberkt (31) zag op 20 oktober 1990 het levenslicht. Dat was maar liefst 13 weken te vroeg. Volgens dokters…
Gezellig een drankje doen, picknicken, naar een festival of een spelletjesavond met vrienden. Wie wil dat nou niet? Joost Horvers en Samuel van Neure organiseren met Jong Tilburg sinds 2018 activiteiten voor Tilburgers met een fysieke beperking. De vrienden zitten alleen met een probleem: er zijn te weinig vrijwilligers. De laatste activiteit was daardoor een jaar geleden. Joost en Samuel leggen uit waarom Jong Tilburg een aanwinst is voor de stad.
Jong Tilburg is onderdeel van Nationale Vereniging de Zonnebloem en organiseert activiteiten voor jongvolwassenen vanaf 18 jaar. “De Zonnebloem doet veel mensen denken aan ouderen, dus die naam gebruiken we liever niet. Hoewel wij geen harde boven leeftijdsgrens hanteren, kijken wij bij wat oudere deelnemers wel of zij in de groep passen. Iedereen moet zich welkom voelen”, zegt Samuel.
Joost zit zelf in een rolstoel. Even erop uitgaan doet hij net zo graag als elke Tilburger, maar hij moet met wat extra dingen rekening houden. Is er iemand die de deur voor mij openhoudt, helpt iemand met het uitdoen van mijn jas of kan ik ergens naar binnen? Het is voor hem fijn om af te spreken met mensen in de buurt, zodat hij geen speciale taxi hoeft te bellen. En ook geen treinpersoneel hoeft te regelen dat hem helpt met in- en uitstappen.
“Toen ik jonger was, had ik zoiets als dit nodig om sociale contacten uit te breiden. Vanwege speciaal onderwijs, had ik geen vriendjes in de buurt wonen en dat was na de middelbare school wel een gemis. Het fijnste van Jong Tilburg is dat ik nu andere kan bieden wat ik vroeger zelf zo hard nodig had. Daarnaast is fijn om met gelijkgestemden te kunnen praten en gewoon een gezellige dag met elkaar te hebben.”
Tekst loopt door na de foto >
De Zonnebloem organiseerde eerst activiteiten voor Brabanders met een fysieke beperking. Aan Joost werd gevraagd of hij een lokale afdeling in Tilburg wilde beginnen. “Met een rolstoel – of überhaupt een fysieke beperking – is het moeilijker om te reizen, dus afspreken in Tilburg is veel handiger.”
Samuel: “Ik sloot mij in 2018 aan bij Jong Tilburg aan het einde van mijn studententijd. Ik wilde mijn steentje bijdragen aan de stad en de maatschappij. Als je wat goeds doet voor anderen word je daar zelf ook gelukkiger van. Ik vind het belangrijk dat Tilburgers met een fysieke beperking ook de kans krijgen om leuke activiteiten te ondernemen. En de sfeer zit er altijd goed in!”
Joost en Samuel denken vol enthousiasme terug aan de mooie uitjes die ze organiseerden. Van een bezoek aan Festival van het Levenslied tot een rondleiding bij McDonald’s en van een spelletjesmiddag tot een wandeling in het Leijpark. “Helaas was die wandeling de laatste activiteit”, vertelt Samuel. “In coronatijd zijn veel vrijwilligers vertrokken. Joost en ik zijn nu alleen over en met zijn tweeën lukt het niet om activiteiten te organiseren. Het liefst willen we een keer in de twee maanden iets organiseren. We zoeken bestuursvrijwilligers die er tijd in willen steken om activiteiten op te zetten, maar ook mensen die willen assisteren bij bijvoorbeeld helpen met het uitdoen van een jas.”
Jong Tilburg is volgens de mannen geen stijve bedoening. “Het is heel laagdrempelig en we hebben ook een Facebookgroep en appgroep. Er zijn al vriendschappen ontstaan”, zegt Joost. Nu spreken mensen op eigen initiatief af, maar Joost en Samuel hopen snel weer met een grote groep eropuit te gaan.
Vrijwilligers mogen zich opgeven bij Joost en Samuel. Ben jij juist iemand die graag meedoet aan een activiteit als deelnemer? Stuur dan ook een mailtje naar [email protected] en sluit je aan bij de eerstvolgende activiteit.
In onze gids
Populaire rubrieken