Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Joosje en Wessel maken liedjes van Tilburgse liefdesverhalen

Door Rowie van der Vliet 31 oktober 2017

De postbezorger, die oude man op het benkske, dat kassameisje dat altijd extra lief glimlacht naar één klant: hoe zou hun liefdesleven eruitzien? Twee singersongwriters verzamelen liefdesverhalen van stadsgenoten voor hun project Liefs, uit Tilburg om er liedjes over te schrijven. We spraken met Joosje Jochems en Wessel Maas van het singersongwriterduo Dear Adam.

“Onze eigen muziek bestaat uit lieve liedjes. Het is intiem, mooi en breekbaar. We zijn samen ook een stel en hebben ons eigen liefdesverhaal om uit te putten. Het is zo mooi om ons gevoel voor elkaar in muziek te kunnen vangen. We hebben al veel over onszelf geschreven, maar we willen dit ook een keertje voor een ander persoon doen. Dit project is net dat stapje verder voor onze luisterliedjes.” Daarom nodigt Dear Adam Tilburgers uit om tot 1 januari 2018 hun liefdesverhaal te delen.

Iedere wijk van Tilburg

“Wat kent iedereen? Liefde! Het zou mooi zijn als we een verhaal uit iedere wijk van Tilburg kunnen verzamelen. Bijvoorbeeld jonge mensen die vertellen over hun eerste verliefdheid. Of iemand die ouder is dan 60 jaar die vertelt over liefde in de Tweede Wereldoorlog toen het eigenlijk niet mocht. We gaan ook langs bij het asielzoekerscentrum. Het is lastig om je in een ander te verplaatsen, maar asielzoekers liggen veel dichterbij ons dan we denken. Met Liefs, uit Tilburg willen we elkaars menselijkheid opzoeken en vooral verbinding creëren”, zegt Joosje. Ook verhalen over zussen die beste vriendinnen zijn of een meisje dat helemaal fan is van haar oma zijn welkom. “Ook dat is liefde.”

Liefs uit Tilburg van Dear Adam
Foto: indebuurt

40 jaar getrouwd

De eerste verhalen stromen al binnen. “Een oudere vrouw die al 40 jaar getrouwd is deed haar verhaal. Ze is nog heel gelukkig met haar kleinkinderen en haar man. We horen ook bijzondere verhalen van mensen die al zo’n 10 jaar dezelfde trein nemen en elkaar ineens wel tegenkomen. Iemand die zes jaar samen is geweest met zijn vriendin kwam ons project toevallig tegen op de dag dat ze het uitmaakte. Zo bijzonder dat hij gelijk zijn verhaal kwijt wilde!”

Mooie luisterliedjes

Liefs, uit Tilburg begon voor Dear Adam als een manier om Tilburg te verbinden. De liefdesverhalen van stadsgenoten worden in eerste instantie omgetoverd tot mooie luisterliedjes in het verlengde van het bestaande repertoire van de oud-Rockacademiestudenten. “Het ligt aan de verhalen. Als we een lied schrijven over iemand die boos is op zijn ex-vriend of vriendin vraagt dat om een andere aanpak”, zegt Wessel. Joosje glimlacht enthousiast terug. “Ja, als een verhaal daarom vraagt kan het wel meer bombastisch. Zo kunnen we de emotie pas echt goed vangen!”

Liefs, uit Tilburg
Foto: indebuurt

Eigen liefdesverhaal

Er is één vraag die niet uit kan blijven: krijgt het eigen liefdesverhaal ook een plekje in de voorstelling vol liedjes die het stel in het voorjaar van 2018 wil opvoeren? Ze kijken elkaar even aan en glimlachen dan. “Ja, dat is wel leuk om mee af te sluiten. Daar hadden we helemaal nog niet over nagedacht. Bedankt!” De liedjes zullen niet alleen op de planken te zien zijn. Ze worden ook op Spotify gezet en het stel bedenkt ter plekke dat er eigenlijk ook een CD moet komen voor mensen die niet digitaal naar muziek luisteren.

Liefdesliedjes van andermans verhalen

Ons gesprek heeft met vlagen iets weg van een brainstormsessie. Joosje en Wessel merken nu al dat het idee om een voorstelling te maken met liefdesliedjes van andermans verhalen nog veel groter kan worden. Zo hopen ze samen te werken met kunstenaars uit de omgeving Tilburg en spreken ze tegen elkaar uit dat ze eigenlijk een avond moeten organiseren, waarbij de mensen achter de ingezonden verhalen elkaar kunnen ontmoeten. Alles lijkt in elkaar te passen als een puzzel waarvan er nog veel meer puzzelstukjes gevonden kunnen worden.

Liefs, uit Tilburg met Dear Adam
Foto: indebuurt

Persoonlijk doel

Nu al heeft Liefs, in Tilburg de twee meer gebracht dan ze hadden durven dromen. “Ik merk dat ik mezelf erop betrap dat ik vaker ga fantaseren over mensen die ik op straat tegenkom. Bijvoorbeeld mensen die in de bioscoop naast elkaar zitten. Hoe zouden ze in het leven staan? Ik vind dit super leuk, want het maakt je bewuster van een ander. Ik kom nu veel makkelijker in gesprek, zei ik onlangs nog tegen Wessel. Dat was voor mij een persoonlijk doel, want ik praat niet zomaar met iemand. Nu merk ik dat ik het helemaal niet eng vind om op iemand af te stappen en een verhaal te vragen. Mensen hebben ook stiekem een behoefte om over de liefde te vertellen, denk ik. Het is niet zomaar iets wat je met vreemden deelt, maar wel waaruit het grootste deel van ons leven bestaat.”

Wil je jouw liefdesverhaal insturen? Dat kan hier.

adv.