John en Henny werken bij de dierenambulance: ‘Het moet uit je hart komen’

Door Maartje Cooijman 8 oktober 2018

John en Henny Görtzen zijn niet alleen getrouwd met elkaar, maar werken ook samen bij de dierenambulance. Ze rijden Tilburg en omstreken af om dieren in nood te helpen. Wij spraken over de mooie en moeilijke kanten van het vak.

“We maken heel veel mooie momenten mee”, vertelt Henny enthousiast. “We hebben ooit een kat op mogen halen die een chip had. De eigenaar vertelde dat de kat al drie maanden weg was. Wij brachten hem gezond en wel terug. De kinderen stonden te huilen van geluk in de woonkamer. Dat is echt een beloning.”

Gastgezin

Johns ogen beginnen te glimmen terwijl hij ook aan een van de mooiere momenten terugdenkt. “We hebben pas een hazewindhond gered. Het beestje liet zich niet pakken en liep al dagen buiten rond. Ze was helemaal vermagerd. Toen we haar hadden gevangen, zagen we dat ze melk lekte. We hebben haar bij een pleeggezin ondergebracht en ja hoor, ze wierp daar negen puppy’s. Eentje heeft het helaas niet gered, maar de rest is kerngezond. Inclusief de moeder.”

Dierenambulance
Foto: indebuurt

Moeilijke momenten

Het werken bij de dierenambulance is niet altijd even makkelijk. De medewerkers krijgen regelmatig te maken met zieke of overleden dieren. Hoe gaan ze daarmee om? “Als je op de ambu stapt, gaat er een knop om”, vertelt John. “Wat je tegenkomt, kom je tegen.” Henny knikt. “Als je ergens een dier ophaalt die het toch niet red, dan is het wel even slikken, maar daar moet je jezelf wel overheen zetten. We hebben heel veel geluk want als dat niet goed lukt, kunnen we altijd onze baas bellen. Als het echt ernstig is dan komen ze, maar vaak lukt het ze om je er aan de telefoon doorheen te loodsen. Dat is echt heel fijn.”

Werken bij de dierenambulance

John: “Mensen die op de dierenambulance willen werken, kunnen zich altijd aanmelden. Dat moet wel echt uit je hart komen, want het werk is op vrijwillige basis. We kunnen altijd extra handen gebruiken. Je krijgt eerst een intakegesprek en een test. Daarbij moet je filmpjes kijken over honden en katten, waar je dan wat vragen over krijgt. Ook loop je eerst mee in het asiel om ervaring met de dieren op te doen.” Henny vult hem aan. “Het meeste leer je onderweg van je collega’s hoor. Hoe je schema’s moet invullen en zo.”

Dierenambulance
Foto: indebuurt

Ooit nog zonder?

Op de vraag of John en Henny zich nog een leven zonder de dierenambulance kunnen indenken, schudden ze beiden heftig hun hoofd. “Echt niet”, zeggen ze samen vol overtuiging.

Tilburger van de week

De vorige keer spraken we met Ilona van de foodblog Worstenbrood & Wijn. Ken je ook een Tilburger met een bijzonder verhaal? Of denk je: hé, ik heb net zo’n mooi verhaal als John, Henny en Ilona? Laat het ons weten!

Meer over Tilburgers lezen? Kijk ook eens naar:

Worstenbrood & Wijn

Ilona van Worstenbrood & Wijn: ‘Ik ben echt altijd met eten bezig’

Ilona de Wit is het succes achter de foodblog Worstenbrood & Wijn. Ze maakt prachtige foto's van het...
Andrea Dekkers

Andrea is een echte spinnenkenner: ‘Ze komen altijd met z’n tweeën’

O jee! Het wordt steeds kouder, dus ze komen er weer aan: spinnen. Terwijl velen van ons de kriebels...
Yvette Kouwenberg De Spinnerij

Yvette wil een kattencafé openen in Tilburg: ‘Ik heb er zoveel zin in!’

Den Bosch, Breda, Eindhoven... allemaal hebben (of krijgen) ze een kattencafé. Waar blijft Tilburg? ...

adv.