Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Johan wil een openluchtzwembad in Tilburg: ‘Ik ben niet de enige die het mist’

Door Rowie van der Vliet 8 juli 2019

Even op de fiets naar het zwembad is in Tilburg makkelijker gezegd dan gedaan. Als het aan Johan ligt, komen er meer opties dan het buitenbad bij Stappegoor. “Zoiets als we vroeger hadden bij de Zouavenlaan!”

“Of het nou ijskoud was of niet, mijn broer en ik gingen zwemmen bij de Zouavenlaan. Dat was vaste prik. Vanaf april namen we een abonnement en we fietsten er elk weekend naartoe. Het was puur gezelligheid. Dat gun ik mijn kinderen ook.”

Hutje mutje

En de zwembaden bij Stappegoor, Reeshof en Drieburcht dan? “In de zomerperiode gaan de zwembaden van Reeshof en Drieburcht dicht voor onderhoud. Dan blijft er alleen nog Stappegoor over. Dat is het voor mij nèt niet. Lig je daar hutje mutje op dat veldje. Die Jumbo Foodmarket had daar van mij niet gehoeven. Kijk dan naar een betere uitbreiding voor het zwembad.”

Recreatiebad Stappegoor
Foto: Facebook Recreatiebad Stappegoor

Maakt wel wat los

Goed, genoeg gekletst over wat er niet goed is. Johan steekt het liever positief in en onderzoekt de mogelijkheden voor het openluchtzwembad in Tilburg. Eigenlijk wilde hij gewoon eens kijken of er meer interesse was voor een zwembad in de buitenlucht. Uit pure nieuwsgierigheid plaatste hij een poll op Facebook in Heel Tilburg In Een Groep. De insteek was simpel: wie vindt nog meer dat Tilburg een prachtig openluchtzwembad verdient? Dat het zo erg zou gaan leven, had hij nooit verwacht. “Binnen tien uur had ik al meer dan drieduizend stemmen voor. Het maakt wel wat los, ja.”

Begon te kriebelen

Je weet nooit hoe het kan lopen. Kijk maar eens naar het Spoorpark, dat begon als een tweet. Ironisch genoeg begon het bij Johan pas echt te kriebelen tijdens een bezoek aan het nieuwste park van Tilburg. Hij was superenthousiast en zijn kinderen ook. “We zagen mensen zwemmen en toen zei mijn zoon: ‘had ik dat maar geweten’. Toen bleek die maandag daarop dat zwemmen verboden is. Als het snikheet is dan ga je als tiener niet pootjebaden. Het badje vooraan is toch meer voor de kleine kinderen.” Het park – waar Johan over het algemeen heel enthousiast over is – gaf voor hem nog maar eens aan hoeveel behoefte er is aan een openluchtzwembad in Tilburg.

Zwemmen in het Spoorpark
Mag je zwemmen in de vijver van het Spoorpark? Foto: indebuurt Tilburg

Zwembad in de buitenlucht van Tilburg

“Even wachten, ik pak mijn lijstje er even bij”, zegt de Tilburger glimlachend als we hem vragen hoe hij het bad voor zich ziet. En daar gaat-ie. Johan noemt een waslijst aan wensen op. “Een wedstrijdbad, recreatiebad, waterspeeltoestellen, glijbanen, peuterbad, tafeltennistafels, midgetgolfbaan, speeltuin, basketbalveld, voetbalveld… Ja, dat kost een hoop geld, hoor ik veel voorbijkomen. Dat is ook wel zo, maar het lijkt mij goed om het bad meteen ’s zomers en ’s winters open te laten.”

Plek in de natuur

De Tilburger ziet het al helemaal voor zich. Volgens hem moet het openluchtzwembad in Tilburg een plek worden in de natuur, met een mooi aangelegd park. “Dat hebben ze bij de Apenheul in Apeldoorn ook. Al tachtig jaar. Waarom niet hier? Het is echt mooi aangelegd. Of neem nou het Amsterdamse Bos met een buitenbad, botanische tuin, vijver en waterval. Dat zijn wel plekken waar mensen naartoe willen gaan.”

Ideale ligging

Tilburgers denken al volop met Johan mee. Als locatie voor het zwembad wordt het Smariusterrein in Tilburg vaak aangedragen. “Ik weet dat er plannen liggen voor woon- en werkverkeer. Geen idee hoever ze daar mee zijn. Tilburg is al zo volgebouwd. Aan recreatie is ook behoefte. De locatie is ideaal qua ligging wat mij betreft.”

Johan Molenschot-bad?

Johan is het eigenlijk niet gewend om op de voorgrond te staan. “Een bekende zei al: ‘als het standbeeld er komt, moet er minstens een Johan Molenschot-bad komen. Of een standbeeld.’ Ik heb het nooit zo gehad om in de spotlights te staan. Mijn broer wel, die is toneelregisseur. Maar wie A zegt, moet ook B zeggen. Ik heb nu een mailtje gestuurd naar de gemeente. Zij zijn enthousiast, maar je weet nooit hoe het gaat lopen. Ik kijk waar het schip strandt – in positieve zin.”

Wat wil jij zien?

Johan heeft een vraag aan jullie allemaal: wat willen jullie écht zien in het openluchtzwembad? Jouw wensen kun je achterlaten via Facebook of in een mailtje.

Lees ook:

Patricia van Opstal

Patricia heeft een oproep voor de gemeente: ‘Zorg voor meer beveiligde fietsenstallingen’

Patricia van Opstal-Janssens ziet het bijna elke dag wel voorbijkomen: wéér een bericht over een ges...
zwemmen tilburg

Zwemmen in Tilburg en omgeving: hier kan het

Goed nieuws, mensen: het wordt heerlijk weer! De hele week schijnt de zon en met temperaturen van zo...
Zwemmen in het Spoorpark

Zwemmen in de vijver van het Spoorpark: mag dat nu wel of niet?

Veel Tilburgers keken begin van de week even raar op in het Spoorpark: mensen die zwommen in de vijv...

adv.