Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jasmijn wil anderen helpen met haar verhaal: ‘Mijn droom viel in duigen’

Door Rowie van der Vliet 21 september 2020

Jasmijn Naomi woont met haar gezin in Tilburg, maar had het liefst aan de andere kant van de wereld gezeten: in de Verenigde Staten. In plaats daarvan probeert ze nu vanuit onze stad met haar platform A Rainbow of Jassy na een lange zoektocht naar de ‘echte ik’ anderen te helpen. Ze deelt haar verhaal.

Op haar online platform A Rainbow of Jassy deelt Jasmijn blogposts, video’s en illustraties rondom onderwerpen zoals mentale gezondheid, LHBT+, chronische ziekte, feminisme, body positivity en anti-racisme. Ze vertelt haar eigen verhaal en dat van anderen, bijvoorbeeld van de LHBT-community of mensen die met een chronische ziekte leven. Soms om taboes te doorbreken en soms zodat mensen misschien zichzelf erin kunnen herkennen. Voor Jasmijn was er heel wat nodig om die stap te zetten. Ze heeft na een lange zoektocht eindelijk het gevoel dat ze nu écht zichzelf kan zijn.

Verhuisd naar Amerika

“Is het een beetje duidelijk? Volgens mij praat ik een beetje warrig. Ik ben het zo niet gewend om hier over te praten”, verontschuldigt Jasmijn zich meerdere keren tijdens het interview. We zitten op de bank in haar woonkamer in Tilburg. Niet in de Verenigde Staten, waar ze liever was geweest. “Ik ben altijd al heel creatief geweest en was veel bezig met performing arts. Ik was 17 toen ik naar Amerika ging om daar Performing Arts and Film te studeren. Je hebt daar veel meer opleidingen rondom entertainment. Uiteindelijk had ik zelfs een platencontract. In Virginia Beach werkte ik aan mijn eerste album. Daar is mij iets heel ergs overkomen, wat ik op latere leeftijd pas ben gaan begrijpen.”

‘Het kan de sterkste vrouw overkomen’

“Ken je de me too-beweging?” Als voorbeeld geven we de zangeres Ke$ha die seksueel misbruikt werd door haar producer. “Precies dat is mij ook overkomen”, zegt Jasmijn. “Je wordt zo gemanipuleerd. Ik gaf mezelf de schuld. Pas toen ik in 2016 in aanraking kwam met de me too-beweging dacht ik: wacht eens even, dat heb ik ook meegemaakt. Het kan de sterkste vrouw overkomen.” De dappere Jasmijn probeert te zoeken naar woorden. Ze vindt het belangrijk om haar verhaal te doen zodat ze anderen kan helpen, maar wil ook op haar eigen termijn heel haar verhaal kwijt. “Er kwam een soort slot op mezelf. Ik was nog steeds een heel vrij persoon maar ik had ook een groot deel van mijzelf verloren en door de hevige en langdurige manipulatie leefde ik in een waas. In eerste instantie werd ik door het platenlabel terug naar Nederland gestuurd met de papieren om een Greencard te kunnen aanvragen. Toen mijn ouders er achter kwamen wat er gebeurd was, brak er een donkere tijd aan en ben ik natuurlijk nooit teruggekeerd naar het platenlabel.”

Vroegtijdig afbreken

Een half jaar later ben ik wel terug gegaan naar Amerika, reisde ik door Amerika, verbleef ik langere tijd bij vrienden en begon ik uiteindelijk een studie op een filmcollege in California. Helaas heb ik dit laatste vroegtijdig moeten afbreken door een financiële setback. Hierna ben ik naar Amsterdam verhuisd waar ik verder ging met acteren en een studie in Theater & Televisie. Daarnaast bleef ik veel reizen tussen Amerika en Nederland.

‘Mijn droom viel in duigen’

“Door de gebeurtenis in Virgina Beach viel mijn droom in duigen. Maar mijn liefde voor Amerika is er niet minder op geworden. Sommigen snappen dat niet, maar het is echt mijn thuis. Dat voelde ik al heel sterk toen ik er voor het eerst kwam. Philadelphia is inmiddels mijn tweede thuis geworden en Orlando en New York City zijn mijn happy places waar ik ook regelmatig kom. In Amerika heb ik veel vrienden en kan ik voor mijn gevoel meer mezelf zijn. Vrienden geven er niet om hoe ik mij kleed of wil uiten. De mensen zijn daar zó gastvrij. En vanaf jonge leeftijd is er al zo’n aandacht voor het ontwikkelen van talent bij kinderen. Ik wil het liefst dat mijn dochter daar naar school kan gaan. Met de politiek van Trump ben ik het niet eens, maar ik hou van het land zelf. We zouden eerst begin 2020 verhuizen naar Amerika verhuizen, maar dat ging niet meer door. Het werk van mijn man – waarvoor we ook naar Tilburg zijn gekomen – zou alles regelen, maar toen was er te weinig budget. En daarna kwam corona.”

Tekst loopt door onder de foto.

Jasmijn Naomi in haar studio. Foto: indebuurt Tilburg

Verkeerde diagnoses

Jasmijn maakte nog meer mee in haar leven. “Ook mijn acteercarrière moest ik opgeven doordat ik chronisch ziek werd. Ik kreeg dystrofie door een ongeluk en verkeerde diagnoses. Ik kon niks meer doen. Ik ging ziekenhuis in en uit. In die periode raakte ik mezelf kwijt. Nu heb ik nog steeds elke dag pijn, maar kan ik er eindelijk beter mee leven. In 2016 begon ik mijzelf weer terug te vinden, maar dat proces heeft drie jaar geduurd.”

‘Ik wist niet hoe het kon’

Jasmijn kwam er ook achter dat ze biseksueel is. “Ik heb meisjes aantrekkelijker gevonden, maar jongens vond ik ook leuk. Ik wist niet wat ik ermee aan moest, want ik kende niemand in de LHBT-community. Ik wist niet hoe het kon dat ik op meisjes en jongens viel. Pas door het fan zijn van Angelina Jolie kwam ik meer te weten over biseksualiteit omdat zij één van de weinige was in die tijd die daar openlijk over sprak. Toen ik mijn Me Too-verleden een plekje kon geven en mij seksueel en emotioneel ook meer kon openstellen, was het voor mij pas tijd om dit deel van mezelf te accepteren.”

‘In mijn gezicht krijg ik er geen opmerking over’

“Ik heb het mijn man verteld en we hebben nu een open huwelijk. Alleen zodat ik eventueel kan daten met een vrouw. Ik hoef geen trio en zéker geen andere man. Hij ziet het ook echt los van hemzelf en weet dat het niks met hem te maken heeft. Mijn man is echt mijn beste vriend. Hij staat er buiten, het gaat juist om mij en een vrouw. Daar krijg ik in mijn gezicht geen opmerking over, maar ik weet wel dat mensen het over ons hebben. Daarom ben ik er juist zo open over, want ik vind dat er veel misverstanden over verstaan. Ik ben niet alleen uit de kast gekomen als biseksueel, maar ik ben uit de kast gekomen als mezelf.”

Lees ook:

Tamara Straatman doet mee aan Steenrijk Straatarm

Tamara Straatman won tien miljoen: ‘Ik had liever een fijne jeugd’

Maakt geld gelukkig? Als er iemand in Tilburg een gooi naar het antwoord kan doen is het misschien w...
Fahad Dion

Fahad en Dion zijn unsung heroes: ‘We willen een stichting voor jongeren opzetten’

Fahad en producer Dion dromen groots. Ze zien het al helemaal voor zich hoe ze veel kunnen betekenen...

Karin is trouwambtenaar: ‘Je komt overal in Tilburg’

Karin van Meersbergen is onderdeel van iets heel bijzonders: samen met andere trouwambtenaren van de...

adv.