Jan geeft dansles aan mensen met verstandelijke beperking: ‘Elke week weer een feestje om te doen’

happy steps 013 Jan
Jan is dansleraar bij Happy Steps 013. Foto: indebuurt Tilburg

Het is op donderdagavond een vrolijke boel in de oude kapel aan de Bredaseweg. Vroeger hoorde de kapel bij een klooster van parochie Korvel, nu vind je er zorginstelling Amarant ’t Hooge Veer. Jan van den Hout organiseert er dansavonden voor mensen met een verstandelijke beperking. “Het plezier staat voorop. We heten niet voor niets Happy Steps 013, hè.”

Het is gelijk te merken. Zodra de muziek aan gaat, komt iedereen in beweging. De eerste tien minuten komen onder leiding van vrijwilliger Maykel de heupen los met een heupdans. Daarna vormen deelnemers en vrijwilligers een kring en doen ze de Superman-dans. Iedereen doet vrolijk mee.

Afdansen voor een diploma

Dan het serieuze werk: Jan, initiatiefnemer en dansleraar van Happy Steps 013, is inmiddels ook binnengekomen. Vandaag is hij iets later. Hij klapt zijn laptop open. Op een muziekprogramma heeft hij alle liedjes voor vanavond klaarstaan. Op de afspeellijst staan bijvoorbeeld ‘Rozen Die Bloeien’ van Corrie Konings en ‘Lady Lay Down’ van René Froger.

Lees verder onder de foto>

Happy Steps 013 jan
Foto: indebuurt Tilburg

Bevangen door dansvirus

Hoe is Jan begonnen met dansles geven? “Ik ben bevangen geraakt door het dansvirus,” vertelt hij. “Ik zat zo’n veertig jaar geleden zelf op een dansschool. Daar ging ik assisteren bij lessen en zo ben ik het lesgeven ingerold. Persoonlijk heb ik ook de sport in het dansen gevonden. Ik heb in de hoogste amateurcategorie van Nederland wedstrijden gedanst.”

Verbinding met jezelf

Hoe liep Jan het dansvirus op? “Ik vind het mooi dat je door te dansen verbinding maakt met jezelf en je persoonlijkheid,” zegt hij. “Omdat je met dansen verbindingen maakt in je hersenen. Mijn dansleraar zei ooit: ‘Als ik met je dans, of ik zie je dansen, dan weet ik hoe je in elkaar steekt.’ Dat vind ik ook: dansen is een spiegel van de ziel.”

Je ziet aan hoe iemand danst hoe diegene in elkaar steekt

Jan van der Hout

Nieuwe doelgroep

Als beginnend dansleraar gaf Jan het liefst les aan beginnende dansers en vergevorderde wedstrijdparen. “De eerste doelgroep kun je snel veel bijbrengen en aan de tweede groep kon ik mijn kennis kwijt.” Nu geeft Jan bij Happy Steps 013 les aan een heel andere doelgroep. “Ik zag 25 jaar geleden een advertentie. Ze zochten een dansleraar voor een ‘speciale groep’. Ik belde het bestuur van deze organisatie en vroeg: ‘wat voor groep is dit?’ Dat werd snel duidelijk toen ik ging kijken. Ik vertelde het bestuur eerlijk dat ik niet wist of ik dit kon. Ik gaf het vijf weken de tijd om te kijken of deze groep bij me past. Nou, inmiddels doe ik het wel een tijdje! Dat betekent dat ik het erg leuk vind.”

Niveau aanpassen

Waarom lesgeven aan mensen met een verstandelijke beperking juist zo leuk is? “Ze zijn puur en echt. En je ziet dat je ze echt een plezier doet, heel mooi om te zien.” Natuurlijk moet Jan zijn danslessen wel wat aanpassen aan de groep. “Bij een aantal dansen kies ik voor een andere beginpas en zoek ik daar passende dansfiguren bij. Of ik verander iets aan het tempo, sommige dansen gaan veel te snel voor sommigen. Je leert namelijk alleen als je er plezier in hebt.”

Twee groepen

Om de danslessen goed op het niveau aan te sluiten, werkt Jan bij Happy Steps 013 met twee groepen. “De eerste groep kan al aardig dansen, maar heeft iets meer tijd nodig om nieuwe dingen te leren. De tweede groep kan een hogere moeilijkheid en meer verschillende danspassen aan,” zegt Jan. Ook heeft Happy Steps 013 een buddysysteem: iedere cliënt danst met een eigen vrijwilliger. Jan: “Vrijwilligers zijn voor ons enorm belangrijk, want ik kan niet in mijn eentje met zestien deelnemers dansen. En we komen er helaas een paar tekort, daarom kunnen niet alle deelnemers tegelijk dansen.”

Lees verder onder de foto >

Happy Steps 013 Jan
Jan laat samen met zijn vrouw Mieke Peters een goede danshouding zien: rechtop staand en met de kin omhoog. Foto: indebuurt Tilburg

Spannend moment

De deelnemers krijgen een spannend moment vanavond. Jan vertelt ze namelijk met wie ze gaan afdansen. Deze vrijwilliger wordt de komende weken de vaste danspartner. Tijdens het afdansen komt een jury kijken. Als ze het goed doen, krijgen de deelnemers een dansdiploma.

Merengue en foxtrot

Aan de slag dus. De komende weken oefenen de deelnemers de danspassen die ze hebben geleerd, vertelt Jan. De deelnemers dansen vanavond onder andere de merengue, paso doble, weense wals en foxtrot. “De passen kennen ze al. De komende weken dansen we alles nog een paar keer door, zodat ze zich gesterkt voelen dat ze het kunnen.” Tijdens een normale les krijgen de deelnemers na het indansen een uitleg. Na een korte pauze dansen ze vervolgens alle pasjes: wat ze al kennen én wat ze zojuist hebben geleerd. De les duurt een uur. “Dat is voor iedereen ook lang genoeg,” zegt Jan.

Ieder zijn eigen stappen

Zijn er ook deelnemers die veel aanleg hebben? “Ik wil niet per se één deelnemer naar voren halen en anderen niet,” zegt Jan. “Omdat iedereen zijn eigen stappen zet. De ene deelnemer doet na een half jaar al goed mee met de tweede groep, voor de andere deelnemer is het een mooie ontwikkeling als hij de maat kan tellen. Er is ook een deelnemer die moeilijk draaiende bewegingen maakt. Dan is het voor haar een mooie stap als ze een voor haar aangepaste dans goed kan uitvoeren.”

Contact maken

Maar de echte winst zit niet in een perfect uitgevoerde dans. Voor deelnemers is dit een avond waarop ze contact maken met andere mensen. Zowel anderen met een verstandelijke beperking, maar ook met de vrijwilligers die geen beperking hebben. Jan: “Bij Happy Steps is iedereen gelijk, we gaan met iedereen hetzelfde om. Voor een aantal deelnemers is dit echt hét avondje uit. Of het enige moment van beweging die ze hebben in een week. Zelf hebben mijn vrouw Mieke en ik het overdag meer dan druk genoeg met ons werk als uitvaartverzorgers, toch maken we hier elke donderdagavond heel graag tijd voor. Dat zegt genoeg, denk ik!”

Wie is de volgende Tilburger van de week?

Heb jij ook een bijzonder verhaal? Of ken je een Tilburger die wij écht moeten interviewen? Laat het weten via [email protected] Veel Tilburgers gingen je voor. Deze Tilburgers gingen je voor.

Happy Steps 013 vindt wekelijks op donderdagavond plaats bij Amarant ’t Hooge Veer aan de Bredaseweg 375. Voor de eerste groep zijn de lestijden tussen 19.00 en 20.00 uur. Voor groep twee is dit tussen 20.00 en 21.00 uur. Wil je graag meedansen als vrijwilliger bij Happy Steps 013? Stuur dan een mail naar [email protected] of bel 06-33056250 om je aan te melden. Ook nieuwe deelnemers zijn welkom.

Meer mensen uit Tilburg:

Meer in deze categorie

Tilburger van de Week

Ga naar “Paul is een van de pioniers van de graffitikunst in Tilburg: ‘We regelden de eerste legale spuitplek van Tilburg’”

Paul is een van de pioniers van de graffitikunst in Tilburg: ‘We regelden de eerste legale spuitplek van Tilburg’

Ga naar “Laurien geeft met QULT dé kick-off voor de pride month in Tilburg: ‘Wij willen de verbindende factor zijn in de queer community’”

Laurien geeft met QULT dé kick-off voor de pride month in Tilburg: ‘Wij willen de verbindende factor zijn in de queer community’

Ga naar “Staande ovatie! Deze Tilburgers verdienen het om in de spotlight te staan”

Staande ovatie! Deze Tilburgers verdienen het om in de spotlight te staan

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50”

PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Kruidvat toiletpapier 3-laags van € 8,97 voor € 8”

Kruidvat toiletpapier 3-laags van € 8,97 voor € 8

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Gilet € 14,99”

Gilet € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “AH Rundergehakt 500 gram van € 9,98 voor € 8,50”

AH Rundergehakt 500 gram van € 9,98 voor € 8,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “katoenen menstruatieslip van € 15 voor € 10”

katoenen menstruatieslip van € 15 voor € 10

 • HEMA
 • Geldig t/m 11 juni 2023

Vacatures

Ga naar “Inpakker”

Inpakker

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Receptioniste regio Tilburg Den Bosch”

Receptioniste regio Tilburg Den Bosch

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Sociaal ontwikkelaar woningcorporatie”

Sociaal ontwikkelaar woningcorporatie

 • Continu Professionals
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker HR”

Administratief medewerker HR

 • Page Personnel
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Inside Sales medewerker”

Inside Sales medewerker

 • RAAAK Personeel
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Havenfeest 2023 (100 jaar Piushaven)”

Havenfeest 2023 (100 jaar Piushaven)

 • Van 5 aug t/m 6 aug
Ga naar “Het Moment”

Het Moment

 • 29 juli 2023
Ga naar “Festival Trek”

Festival Trek

 • T/m 11 jun
Ga naar “Spoorpark LIVE”

Spoorpark LIVE

 • Van 22 jun t/m 25 jun
Ga naar “Oktoberfest Tilburg”

Oktoberfest Tilburg

 • Van 7 okt t/m 14 okt
oktoberfest tilburg