Jan (66) en Floris (23) zijn beste vrienden: ‘Het enige dat Jan niet van mij weet is mijn pincode’

jan floris vrienden
Jan Ophuis (links) en Floris van den Heuvel (rechts). Foto: indebuurt Tilburg

“Als we samen naar een café gaan, dan zeggen mensen: ‘Daar komt-ie aan met zijn zoon,'” zegt Jan Ophuis (66). Floris van den Heuvel (23): “Dan zeggen we: Nee, we zijn beste vrienden. Voor sommige mensen is het best onbegrijpelijk, we schelen namelijk 43 jaar in leeftijd. Maar wij merken het verschil niet en praten er onderling ook niet over.”

“Een vader en zoon hebben een hele andere relatie dan wij hebben,” zegt Jan. “Tussen ons zit er niks belerends bij. Ik zal nooit tegen Floris zeggen: ‘Ik weet wat goed voor jou is.'” Floris: “We zitten op dezelfde golflengte. Daarom twijfelen we er niet over of we ons ooit als vader en zoon hebben gevoeld. Het is echt een vriendschap.”

Overtuigen

“Mensen vullen dingen voor de ander in, dat is typisch menselijk,” zegt Jan. Floris: “Wij moeten anderen soms echt overtuigen dat we vrienden zijn. Als ze ons even later arm in arm zien staan bij een concert, dan zien ze het: wij zijn beste vrienden. Dat vinden ze heel bijzonder.”

De tekst loopt door na de foto >

jan floris vrienden
Op het terras. Foto: eigen foto.

Factorium Cultuurmakers

Jan en Floris kwamen elkaar tegen bij Factorium Cultuurmakers. Jan was er eerst slagwerkdocent en later beheerder, Floris kwam er binnen als stagiair Planning en organisatie en bleef er daarna bijna drie jaar werken als planner. In het begin werkten ze nog niet vaak samen en kenden ze elkaar nog niet goed. Dat veranderde toen ze samen fietstochten gingen maken. “Het ging meer om de gesprekken dan om het fietsen,” zegt Jan. “Daar ontstaat die band. We merkten dat we veel overeenkomsten hebben.”

Stichting Alegria

Jan en Floris delen veel hobby’s en interesses. Voorbeelden daarvan zijn sport en muziek. Ook hebben ze allebei een ondernemend karakter. “We kunnen niet stilzitten. Dat is een no go,” zegt Floris. Jan is bijvoorbeeld een van de oprichters van Stichting Alegria, hiermee haalt hij geld op voor een voetbalproject in Rio de Janeiro (Brazilië). “Zo halen we kinderen uit de favela’s (krottenwijken) en weg bij de drugs, geweld en prostitutie,” zegt Jan. Floris: “Ik heb Jan gevraagd of ik iets voor de stichting kon betekenen. Zo ben ik bestuurslid geworden.”

Vertrouwen

Om geld op te halen voor de stichting, organiseren Jan en Floris een talentenjacht voor schoolbands in Tilburg. Ook organiseren ze jaarlijks een festival (festival Alegria bij Bosvreugd). “Wat ik van Floris krijg is een hoop energie,” zegt Jan. “In twee jaar tijd heb ik tijdens de coronacrisis dit festival vijf keer moeten verzetten. Ik denk niet dat ik zonder Floris nog zo gemotiveerd was geweest. En het vertrouwen dat ik in hem heb… Ik durf te zeggen: als ik een dag van tevoren mijn been zou breken, dan kan ik het aan Floris overlaten.”

De tekst loopt door na de foto >

Floris Jan vrienden
Floris (links) en Jan (rechts). Foto: indebuurt Tilburg.

Elkaar aanvullen

Floris: “We zijn eerlijk en open naar elkaar. We hebben geen geheimen voor elkaar: het enige dat Jan niet van mij weet is mijn pincode. Wat onze vriendschap zo bijzonder maakt, is dat we elkaar zo goed aanvullen. Ik ben goed in het overzicht houden en Jan is onze netwerker. Hij maakt met iedereen een praatje en hij krijgt altijd iedereen mee. Als je Jan ziet, dan word je gelijk enthousiast.”

Zes keer per week

Wat Jan en Floris samen doen als vrienden? “We gaan wekelijks bij elkaar eten, samen naar het café, naar concerten, we wandelen en fietsen veel… Soms zien we elkaar wel vijf of zes keer per week. Als ik Jan een week niet heb gezien, dan bel ik hem op: ‘Jan, ik merk afkickverschijnselen. Ik ben aan het trillen, omdat we elkaar zo lang niet hebben gezien,'” zegt Floris.

Hoogtepunt

Wat is het mooiste moment van de vriendschap tussen Jan en Floris? “Het is een aaneenschakeling van mooie herinneringen,” zegt Jan. Floris: “Onze fietsvakantie in de Hoge Veluwe was er een van.” Jan: “We hadden daar een mooie avond met ondergaande zon, een flesje wijn en muziek. We schelen 43 jaar en we luisteren dezelfde muziek. Van Frank Boeijen tot Queen tot André Hazes. Het valt me op dat ik met Floris over Herman Brood kan praten, muziek die ouder is dan hijzelf.” Floris: “Volgend jaar staat ook iets groots op de planning. Dan gaan ik met Jan en een deel van het bestuur van Stichting Alegria naar Brazilië om voor het eerst zelf ons project te kunnen zien.”

De tekst loopt door na de foto >

Jan Floris vriendschap
Op fietsvakantie in de Hoge Veluwe. Foto: eigen foto.

Open voor iedereen

De vriendschap van Jan en Floris is er een met alles erop en eraan. Jan en Floris kunnen wel verklaren waarom ze zulke goede vrienden zijn. Floris: “Mensen durven vaak niet eerlijk naar elkaar te zijn, omdat ze bang zijn elkaar te kwetsen. Maar ik weet bij Jan dat ik tegen hem alles kan zeggen.” Jan: “Ik zie dat Floris open staat voor iedereen, ook mensen van een andere leeftijd. Dat heb jij meer dan jouw leeftijdsgenoten.” Floris: “Ik heb wel andere vrienden, ook mensen van mijn leeftijd. Met hen heb ik het dan weer over andere dingen. Dat zijn goede vrienden. Maar onze vriendschap is anders: Jan is mijn béste vriend.”

Stuur zelf een kaartje
Heb jij ook iemand in jouw omgeving die je extra dierbaar is? Dan is dit de uitgelezen kans om hem of haar in het zonnetje te zetten. Via https://www.greetz.nl/nl/ik-denk-aan-je-idb/ kun je van 29 september tot en met 9 oktober gratis een kaartje sturen. Gebruik hierbij de code DENKAANJE.

Lees ook…

Meer in deze categorie

Tilburger van de Week

Ga naar “Evi (14) laat ouderen breed glimlachen: ‘Ik had niet verwacht dat het zó leuk zou zijn’”

Evi (14) laat ouderen breed glimlachen: ‘Ik had niet verwacht dat het zó leuk zou zijn’

Ga naar “Quintus helpt Tilburgers met dementie: ‘Ineens dansen ze door de kamer’”

Quintus helpt Tilburgers met dementie: ‘Ineens dansen ze door de kamer’

Ga naar “Tilburgse Eva maakt een podcast met mensen met licht verstandelijke beperking: ‘Ik word hier zo vrolijk van’”

Tilburgse Eva maakt een podcast met mensen met licht verstandelijke beperking: ‘Ik word hier zo vrolijk van’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Aromadiffuser met licht voor € 4,95”

Aromadiffuser met licht voor € 4,95

 • Action
 • Geldig t/m 29 november 2022
Ga naar “Knuffeldeken voor € 4,99”

Knuffeldeken voor € 4,99

 • Action
 • Geldig t/m 29 november 2022

Vacatures

Ga naar “Magazijnmedewerker ochtend”

Magazijnmedewerker ochtend

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “LOGISTIEK MEDEWERKER BIJ DECATHLON”

LOGISTIEK MEDEWERKER BIJ DECATHLON

 • Decathlon Netherlands BV
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Parttime magazijnmedewerker”

Parttime magazijnmedewerker

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “CV Monteur Service Onderhoud | Werktuigkunde | 2.100 – 3.200”

CV Monteur Service Onderhoud | Werktuigkunde | 2.100 – 3.200

 • WR.nl Solliciteren
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Onderhoudsschilder Tilburg”

Onderhoudsschilder Tilburg

 • Covebo Uitzendgroep
 • Fulltime/Parttime