Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Merel portretteert Tilburgers: ‘De verhalen hebben mijn leven op z’n kop gezet’

Door Rowie van der Vliet 24 oktober 2017

Met Humans of Tilburg geeft Merel van Dooren een stem aan stadsgenoten. Op haar Facebookpagina publiceert ze rauwe portretten van inwoners met eerlijke, persoonlijke verhalen. Van de overleden stadsheld Albert Siebelink tot Tilburgers die vertellen over een dierbaar familielid.

Geïnspireerd door de welbekende Facebookpagina Humans of New York werd de Tilburgse variant in het leven geroepen door Merel van Dooren en Perry Pijnenburg. Onze eigen ‘Humans’ begon twee jaar geleden toen er op social media nog geen ruimte was voor echtheid. Facebook was alleen bedoeld voor de kijk-mij-eens-goed-bezig-zijnverhalen en de leuke momenten. “Daar deed ik zelf net zo goed aan mee”, geeft Merel eerlijk toe.

Meerwaarde voor Tilburg

Humans of Tilburg is de tegenhanger van de perfecte wereld die we Facebookvrienden voorschotelen. Merel gaat de straat op en spreekt mensen aan die haar opvallen. Dat kan iedereen zijn. Van een Tilburger die iedereen wel eens langs heeft zien komen, zoals Albert Siebelink of cabaretière Karin Bruers, tot een anonieme stadsgenoot. “Ik wil iedere Tilburger de kans geven om gehoord te worden. Ieder mens heeft een mooi verhaal.” Wat voor verhaal ze gaat horen, is voor haar ook een verrassing. “De verhalen zijn kwetsbaar en realistisch. Ik wil dat Humans of Tilburg puur blijft. Ik doe het op vrijwillige basis, omdat ik het écht als meerwaarde voor Tilburg zie. We zijn niet commercieel. Als iets niet goed voelde dan deden we het niet.”

“Ze keek mij aan met tranen in haar ogen en zei: ‘ik ga dood’.”

Helemaal flabbergasted

“Soms kom ik heftige dingen tegen. Ik sprak een vrouw aan met de vraag of ik haar mocht interviewen en een foto mocht maken. Ze keek mij met tranen in haar ogen aan en zei: ‘ik ga dood’. Ik was helemaal flabbergasted. Nog steeds heb ik spijt dat ik haar geen kop koffie heb aangeboden om een luisterend oor te zijn. Hoe zou dat zijn gelopen? Het had niet eens voor een interview hoeven zijn. Ik wist op dat moment niet wat ik moest doen.”

Elke keer weer een therapiesessie

Merel geeft aan dat het afnemen van zulke persoonlijke interviews en het schieten van de rauwe portretten wel iets met haar doet. “Elke keer voelt het weer als een therapiesessie. ‘Humans’ heeft mijn leven op zijn kop gezet. Door de verhalen van anderen aan te horen, merk ik soms ook: hé, hier word ik in mijn leven niet gelukkig van.”

Merel van Humans of Tilburg
Foto: indebuurt

Vooroordelen wegnemen

Bovendien is ze ook anders naar mensen gaan kijken. “Kijk, ik vind het ook lekker om op het terras te zitten en met vrienden een mening te geven over mensen die langskomen. Door Humans of Tilburg merk ik wel dat een hoop van mijn vooroordelen zijn weggenomen. In het begin moest ik echt leren luisteren. Hoe vaak luisteren we nu écht naar iemand? Vaak doet iemand zijn verhaal, maar vormen we daar al gelijk een mening over in onze gedachten.”

Daar stáán ze weer

“Welke vooroordelen bij mij zijn weggenomen?” Merel denkt even na. “Iedereen kent die mensen wel die op het Pieter Vreedeplein staan om het woord van God te verkondigen. Daar stáán ze weer, was ook altijd mijn eerste gedachte. Ik geloof zelf in mensen en mezelf, maar nu kijk ik anders naar deze mensen. Ze staan wel ergens voor.”

“Iemand gaat niet weg voordat ik mijn fotografisch orgasme heb gehad.”

Grootste compliment

Als fotografe vindt Merel het prachtig als geportretteerden hun foto op social media delen. “Dat is het grootste compliment dat je als fotograaf kunt krijgen. Ik steek zoveel liefde in de interviews en foto’s. Iemand gaat niet weg voordat ik een fotografisch orgasme heb ervaren, haha. Dan denk ik ja, dat zijn de foto’s die ik wil hebben!” Als ze echt een foto moet kiezen die eruit springt dan is het toch die van Gipsy Festivalorganisator Albert Siebelink. “Ik heb hem heel kort gesproken, maar het klikte heel goed. Op zijn sterfbed vroeg hij of hij mijn foto mocht gebruiken. Volgens mij heeft dat beeld veel troost geboden aan Tilburgers.”

10.000 euro

Merel gelooft in de kracht van Humans of Tilburg en wil het graag naar een hoger niveau tillen met een boek. “Het is echt een meerwaarde voor de stad. Heel Tilburg kan er iets mee. Geef het aan studenten om ze iets te leren over de Tilburger.” Maar ja, een boek schrijven en publiceren doe je niet even. “Humans heeft voor mij nooit om het geld gedraaid. Ik doe dit allemaal vrijwillig. Alleen heb ik voor het boek wel 10.000 euro nodig.”

Merel van Dooren van Humans of Tilburg
Foto: indebuurt

Creatieve proces

“Nu focus ik mij even voor de volle 100% op het creatieve proces. Ik ben de interviews aan het selecteren die ik erin wil hebben en nieuwe gesprekken aan het afnemen voor het boek. Ik wil dat het meer is dan een herhaling van de interviews die op Facebook staan. Het boek moet mensen laten nadenken.” Gelukkig krijgt ze hulp van verzamelplaats BANK15. “Ik ben Jerry van BANK15 zó dankbaar. Op die plek helpen ze talentvolle jonge mensen. Je staat er zo niet alleen voor. Ik mag op mijn bek gaan.” Wanneer het boek er komt, weet Merel nog niet. “Maar dat boek gaat er komen.”

Tilburger van de week

Vorige week spraken we met Anne, de Tilburgse veganblogger die meer dan 50 landen bezocht. Ken je ook een Tilburger met een bijzonder verhaal? Of denk je: hé, ik heb net zo’n mooi verhaal als Anne en Merel? Laat het ons weten!

adv.