Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hoofdredacteur Arno Leblanc: ‘Ik bedacht Kermis FM in mijn auto’

Door Rowie van der Vliet 24 juli 2018

Tijdens de Tilburgse Kermis kunnen we Kermis FM overal vinden! Al tien edities lang gaan de verslaggevers van de evenementenzender op pad zodat we helemaal niks van de kermis hoeven te missen. We spreken met mede-bedenker Arno Leblanc.

“Of ik ooit had verwacht dat dit het zou worden? Nee, haha. Ik bedacht Kermis FM toen ik terug naar huis in de auto zat. Eigenlijk weet ik niet meer hoe ik daarop kwam. Het aanvankelijke idee was om op de zolderkamer van een vriend, Martijn Planken, die daar een studio had, verslag te doen. Maar al vanaf moment één stonden we met onze studio voor de Heuvelse Kerk. Het wordt ieder jaar groter. Deze tiende editie is het wéér groter. Niet qua vierkante meters, maar de dingen die we doen. We hebben nu een grotere online redactie en zijn nu ook te horen via de digitale ether.”

Vrijwilligers

“We begonnen Kermis FM met zeven man. Laatst vroeg ik mij af: waarom eigenlijk geen vrouwen? Dat was geen bewuste keuze. Later zijn er wel vrouwen bijgekomen. Toen wij er ook televisie bij gingen doen, stonden er juist twee vrouwen aan het hoofd. Dat zie je niet zoveel in de radiowereld. Er zijn mensen die ieder jaar weer terugkomen om vrijwilligerswerk voor Kermis FM te verrichten. We zijn allemaal vrijwilligers. Ik word als hoofdredacteur ook niet betaald.”

Kermis FM
Foto: Kermis FM

Indrukwekkende momenten

We kunnen het niet laten om de vraag te stellen: wat zijn de bijzonderste momenten van tien edities Kermis FM? “Jeetje, vraag je mij dat nu echt? In 2014 begon de kermis vlak nadat MH17 was neergestort. Tijdens de nationale herdenking was het ook stil op de Tilburgse Kermis. Dat was indrukwekkend. Een ander moment is een eetkraampje dat de eerste kermisdag in brand vloog. Wij stonden daar recht tegenover toen het gebeurde. Dan schrik je heel erg.”

Met vijftig man naar de stamkroeg

Gelukkig zijn er ontelbaar veel fijne en mooie momenten voor het KermisFM-team. “De uitzendingen zijn bijzonder, maar ook met het team hebben we het heel leuk. ’s Avonds gaan we met zijn allen vaak een biertje drinken. Zitten we daar met vijftig man bij Bar Leonardo. Al sinds het begin is dat onze stamkroeg. Dat is nooit zo afgesproken, maar die dingen ontstaan. Ik ben met iedereen uit het team wel vrienden. Er zijn mensen die voor Kermis FM komen werken en daarvoor nog nooit in Tilburg zijn geweest. Niels komt bijvoorbeeld uit Friesland, maar woont en studeert nu hier dankzij de zender. We hebben in meerdere steden clubje zitten van kermis-fm’ers. Zelf woon ik in Utrecht.”

Kermis FM
Gezelligheid op de Kermis FM redactie. Foto: Kermis FM

‘Je hoeft niet van de kermis te houden’

Het team bestaat dus niet uit alleen maar fans van de Tilburgse Kermis? “Je hoeft niet eens van de kermis te houden. Dat is geen vereiste om vrijwilligerswerk voor Kermis FM te mogen doen. Als klein kind ging ik zelf wel naar de opbouw kijken en vond ik dat wel mooi. Ik vind het leuk om dat te combineren. In het dagelijkse leven werk ik nog voor NOS op 3. In de mediawereld kent iedereen ons wel. Ik was een keer bij een technisch bedrijf en toen vroegen ze wat ik deed. Toen ik Kermis FM liet vallen, leefden ze helemaal op.”

Landelijke aandacht

“Volgens mij zijn wij de grootste evenementenzender van Nederland. De Tilburgse Kermis is een van de grootste evenementen van het land, waar miljoenen bezoekers op af komen. Het is vergelijkbaar met de Vierdaagse in Nijmegen, maar dat krijgt landelijk veel meer aandacht. Wij willen door het hele land aandacht geven aan de kermis. Tilburg is sowieso geen stad die vaak in de media is.”

Wil je nog meer weten over hoe Kermis FM is uitgegroeid tot wat het nu is? De heren en dames van de zender maakten een podcast over elke editie. Daarin hoor je onder andere meer over hoe Domien Verschuuren radio maakte op de kermis en komt Ferry van de Zaande ook langs.

Tilburger van de week

De vorige keer spraken we met Bas Horsten, die samen met Noortje van Venrooij een hele gave kermisattractie bedacht. Ken je ook een Tilburger met een bijzonder verhaal? Of denk je: hé, ik heb net zo’n mooi verhaal als Arno en Bas? Laat het ons weten!

Lees ook:

Lucero

Tilburgse Lucero maakt kans op titel Koningin Zomercarnaval: ‘Ik had niks met make-up’

Lucero van Amerongen had niets met make-up of het modellenwereldje. Toch werd ze overgehaald om mee ...
Lange Frans Baas B

Nol Havens van VOF de Kunst: ‘Tilburg zit in mijn DNA’

Nol Havens woont inmiddels in Hilvarenbeek, maar is nog steeds een bekende Tilburger te noemen. "Ik ...
Laura van der Weide

Laura plaatste een emotionele oproep over kanker van vriend Pim: ‘Bedankt Tilburg!’

Laura van der Weide wilde iets kunnen doen toen haar vriend Pim Trommelen de diagnose van Acute myel...

adv.