Het Tilburgse Avondje Uit helpt meer dan 150 jongeren: ‘Mensen zitten echt op je te wachten’

Het team van Avondje Uit met van links naar rechts Rebecca, Jeroen, Erwin, Malou, Cyrille en Dylan. Foto: Avondje Uit

Je bent jong en hebt weinig vrienden om mee af te spreken. Voor jouw gevoel is er niemand om een verhaal bij kwijt te kunnen. Jeroen Hellemons, Cyrille van Melis en Malou Vercammen van Avondje Uit merkten dat veel jongeren die gedachtes herkennen. De stichting heeft één missie: eenzaamheid en sociaal isolement bij jongeren uit de buurt terugdringen. Ook in coronatijd.

Studenten die alleen zitten op studentenkamers, jongeren die niemand in de buurt hebben om mee af te spreken en mensen van twintig jaar met een lege contactenlijst op hun telefoon. In 2021 hoor je steeds vaker over eenzame jongeren, maar al sinds 2018 zet Avondje Uit zich in voor deze doelgroep.

Tekst loopt door na de foto.

Foto: Avondje Uit

Niemand had om leuke dingen mee te doen

Oprichter Jeroen: “Ik was al een paar jaar maatje van een jongen met autisme. Het is mij altijd bijgebleven dat hij niemand had om leuke dingen mee te doen. Ik heb geen zorgachtergrond, ik ben afgestudeerd als sport- en beweegkundige en had al veel ervaringen met activiteiten organiseren voor jongeren. Maar ik zag wel een hulpvraag. Ik bedacht dat er meer jongeren in onze regio moeten zijn die vaker vrijetijdsactiviteiten willen doen.” Ook niet onbelangrijk: Jeroen zag een oplossing. Het aanbieden van activiteiten voor jongeren en jongvolwassenen.

Laagdrempelige activiteiten

Het idee van Jeroen werd steeds groter en groter. Hij haalde vriend Cyrille Melis en pedagoog Malou Vercammen erbij. Malou: “Avondje Uit organiseert laagdrempelige activiteiten. Het is een fijne, warme groep waar jongvolwassenen welkom zijn om zich aan te sluiten. Aan de achterkant zit daar een methodisch plan achter. De methodiek rondom sociaal isolement hebben we samen met studenten en docenten aan de Tilburg University ontwikkeld. Een voorbeeld daarvan? Regelmatig hebben we deelnemers met autisme. Dan proberen we de activiteit zo te plannen dat er minder prikkels zijn zodat iedereen kan genieten van een avondje uit.”

Tekst loopt door na de foto.

Foto: Avondje Uit

Haat-liefdeverhouding met nieuwe dingen

De activiteiten van Avondje Uit voelen niet aan als een uitstapje met drie begeleiders. De sfeer van een schooltripje is er niet. Denk eerder aan hangen met vrienden. Erwin is er al vanaf het begin bij en blijft terugkomen naar de activiteiten. “Jeroen deed in 2018 een vooronderzoek onder vijftig jongeren om te kijken of er inderdaad eenzaamheid en sociaal isolement was”, vertelt Erwin. “In mijn geval was dat zo. Zelf heb ik een haat-liefdeverhouding met nieuwe dingen doen. Ik vind het leuk, maar ook eng. Als ik terugkijk naar hoe ik was in 2018 dan zou ik mezelf omschrijven als… schuw. Ik zei vrij weinig. Echt het broodnodige. Nu help ik al drie jaar mee aan activiteiten en maak ik ook steeds meer een praatje. Ik draag bij aan de positieve vibe.”

Een grote vriendengroep

Dylan Kuis sloot zich ook aan bij de groep. “Ik ervaar het als een grote vriendengroep. Zo chill. We doen met zijn allen leuke dingen. Zo simpel is het. Ik merk dat ik iemand ben waar mensen graag hun verhaal aan vertellen. Soms krijg ik appjes van deelnemers of willen ze wat leuks doen. Prima als mensen daar behoefte aan hebben. Dan pak ik die rol en krijg ik daar bij Avondje Uit ook de kans voor om zo meer mensen te helpen.”

Meer dan 150 jongeren

Sinds 2018 vertelt het team dat zo’n 150 jongeren goed zijn voor zeshonderd deelnames aan activiteiten. Jeroen: “Er is ook al een hoger doel ontstaan. Buitenom de activiteiten spreken mensen ook met elkaar af. We zijn er trouwens niet alleen voor jongeren. Dat vind ik belangrijk om te vermelden. Mensen tot en met 35 jaar mogen zich aanmelden. Iedereen moet het zichzelf gunnen mee te doen. Mensen zitten echt op je te wachten.”

Tekst loopt door na de foto.

Foto: Avondje Uit

Balletje gaan rollen

Avondje Uit won de innovatieprijs bij Innovatie netwerk Jeugd. Toen is het balletje helemaal gaan rollen. Inmiddels is de club echt een stichting en is er (financiële) steun van Gemeente Tilburg, zorgorganisaties zoals Amarant, Regionaal Autisme Centrum, Jados en Leermakers zorggroep, maar ook het Oranje Fonds en Vsb Fonds. Jeroen: “Vooral de gemeente zijn we heel dankbaar. Zonder die steun hadden we nooit zoveel betekenisvolle activiteiten kunnen organiseren.”

Avondje uit? Dagje uit

Middagjes bowlen, pizzaworkshops, bioscoopbezoekjes… de agenda van Avondje Uit zag er voor corona anders uit dan nu. De planning bestaat momenteel uit online gamen, een online pubquiz, een escape room via de computer of samen videobellen. Jeroen: “Kijken naar wat wel kan is ons motto. Zo organiseerden we in ook een speurtocht met foto’s op de fiets of een coronaproof wandeling waarbij jongeren aan de kant van de weg hun talent laten zien. Niet iedereen vindt online activiteiten fijn, maar samengevat zijn mensen vooral blij met wat we nog aanbieden. Ik hoorde laatst: ‘jullie zijn het enige wat mij nog een lichtpuntje geeft.’ Een avondje uit kan nu niet, maar we hopen mensen een ‘dagje uit’ te bieden ondanks de avondklok.”

Lees ook…

Meer in deze categorie

Tilburger van de Week

Ga naar “Jasha Eliane maakt liefdesliedjes over meisjes: ‘Heel spannend om te delen’”

Jasha Eliane maakt liefdesliedjes over meisjes: ‘Heel spannend om te delen’

Ga naar “Tilburgse veteraan Soraya is tóch aanwezig bij Dodenherdenking: ‘Nooit durven dromen’”

Tilburgse veteraan Soraya is tóch aanwezig bij Dodenherdenking: ‘Nooit durven dromen’

Ga naar “Tilburgse Jessica schildert naaktportretten: ‘Vrouwen hangen het in de woonkamer’”

Tilburgse Jessica schildert naaktportretten: ‘Vrouwen hangen het in de woonkamer’

In onze gids

Ga naar “Café ’t Uilennest”

Café ’t Uilennest

 • Koestraat 125
 • Restaurants en horeca

Nu geopend

Ga naar “MON-O”

MON-O

 • Bezorgrestaurants
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Corta Colina Streetfood”

Corta Colina Streetfood

 • Heuvel 47
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Enrico Benetti voor €29,95”

Enrico Benetti voor €29,95

 • JM Lederwaren
 • Geldig t/m 17 mei 2021

Topper

Ga naar “Ben je van plan om naar Blokker winkel te gaan?”

Ben je van plan om naar Blokker winkel te gaan?

 • Blokker
 • Geldig t/m 24 mei 2021
Ga naar “36 t/m 42 ook in beige Graceland € 24,99”

36 t/m 42 ook in beige Graceland € 24,99

 • vanHaren
 • Geldig t/m 23 mei 2021
Ga naar “Alle Magnum ijs van € 6,98 voor € 3,49”

Alle Magnum ijs van € 6,98 voor € 3,49

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 24 mei 2021
Ga naar “Blokker Sodawater- maker starterset 2e waterfles gratis € 49,99”

Blokker Sodawater- maker starterset 2e waterfles gratis € 49,99

 • Blokker
 • Geldig t/m 24 mei 2021

Vacatures

Ga naar “Mentor bij Stichting Mentorschap”

Mentor bij Stichting Mentorschap

 • Stichting Mentorschap Midden en Noordoost Brabant
 • Vrijwillig

Topper

Ga naar “Chauffeur Automaterialen Tilburg”

Chauffeur Automaterialen Tilburg

 • Staadegaard Automotive BV
 • Fulltime
Ga naar “TopTutors zoekt studenten voor bijles”

TopTutors zoekt studenten voor bijles

 • Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Tilburg
 • Parttime

Topper

Ga naar “Magazijnmedewerker”

Magazijnmedewerker

 • Wolfram Chain N.V.
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Commercieel Redacteur indebuurt Tilburg”

Commercieel Redacteur indebuurt Tilburg

 • DPG Media
 • Fulltime

Topper