Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Henny wil voor elk kind in Tilburg een pakje van de Sint: ‘Ouders staan met tranen in hun ogen’

Door Rowie van der Vliet 11 november 2019

Weet je nog hoe blij je was om een zak cadeautjes van Sinterklaas te krijgen? Hoe je weken zat te zingen voor de schoorsteen en dagenlang netjes je schoen zette? Sommige kinderen in Tilburg kunnen hier niet van genieten, omdat omdat hun ouders geen geld hebben voor sinterklaascadeautjes. Henny van de Loop en andere vrijwilligers van Pakje van de Sint brengen hier verandering in.

“Hoe leuk is het als je op school kan vertellen: ‘Piet is bij mij geweest. Hij heeft een liedje gezongen en bij mij op de bank gezeten. Ik heb hem verteld hoe ik kan kleuren en we hebben samen foto’s gemaakt.’ Weet je, dat is zó belangrijk. Het is maar iets heel kleins, maar als de hele klas na Pakjesavond zegt: ‘Ja, bij mij zijn Sinterklaas en Piet geweest’. En dan zit je daar als kind naast en dan is hij niet bij jou geweest… Vanuit die gedachte hebben we met het Sint Nicolaas Comité ooit besloten: we maken er gewoon een feestje van voor die kinderen.”

Tekst loopt door na de foto.

Vrijwilliggers zijn druk aan het werk voor Pakje van de Sint. Foto: indebuurt Tilburg

Pakketten vol cadeaus

Pakje van de Sint is een van de goede doelen van het Sint Nicolaas Comité. Vrijwilligers zetten zich ieder jaar in om pakketten vol cadeaus samen te stellen voor kinderen tot en met tien jaar. “Mensen kunnen zich aanmelden. Wij controleren niet hoeveel iemand verdient. Daarmee hopen we de drempel laag te houden.” Het streven is dat er voor ieder kind acht cadeautjes zijn. “We vragen om de naam, leeftijd en interesse van het kind. Een meisje van zeven kan van prinsessen houden, maar ook van voetballen.”

Hier lever je oud speelgoed in

Donateurs leveren speelgoed in. “Het ene kind doet zijn speelgoedkast open en die puilt helemaal uit, terwijl een ander kind maar één spelletje heeft. We hopen dat mensen verder kijken dan hun eigen voordeur. In zes wijkcentra in Tilburg kunnen mensen tot en met 17 november speelgoed inleveren dat nog een tweede ronde mee kan. We hebben ook partijen die nieuw speelgoed regelen. Pakje van de Sint probeert kinderen altijd een mix van oud en nieuw speelgoed te geven.”

Tekst loopt door na de foto.

Vrijwilliggers zijn druk aan het werk voor Pakje van de Sint. Foto: indebuurt Tilburg

‘Het is het allemaal zo waard’

Henny is bestuurslid goede doelen bij het Sint Nikolaas Comité. Wanneer de pakketjes worden weggebracht, gaat ze zelf vaak met twee pieten op pad. “Als je daar dan staat met twee grote dozen… Kinderen vinden het in het begin vaak spannend en eng, maar na vijf minuten zitten ze zo te glunderen. Ouders staan echt toe te kijken met tranen in hun ogen. Er zit veel werk in om alles geregeld te krijgen. In oktober, november en december zijn we als vrijwilligers volop bezig met Pakje van de Sint. Ik ben bijna elke avond bezig om pakjes in te pakken. Als het even kan, help ik ’s middags ook. Het is het allemaal zo waard als je het blije snoetje van zo’n kind ziet. Ik word er zelf gewoon vrolijk van. Echt, ik krijg hier zoveel energie van.”

Meer dan honderd blije kinderen

Pakje van de Sint bestaat sinds 2014. Tijdens het interview vertelt Henny dat er al 132 kinderen blij gemaakt gaan worden door de pieten. En de teller loopt nog! “We willen graag groter worden, maar het moet wel te behappen zijn. We kunnen geen duizenden gezinnen helpen, maar er lopen wel gesprekken om met andere organisaties samen te werken.”

Lees ook:

De Tilburgse Leontine schitterde op televisie: ‘Ik word er nog steeds emotioneel van’

Leontine Den Heijer-Blok is een vrouw met een missie. De Tilburgse is van ver gekomen en moest leren...
Sevda First Dates

Tilburgse Sevda deed mee aan First Dates: ‘Ik baal zo dat dit niet in de uitzending is gekomen’

Wij zijn groot fan van het tv-programma First Dates en zitten dus elke dag aan de buis gekluisterd. ...

Kaylee deed mee aan First Dates: ‘Ik snapte niet hoe ze op mij kwamen’

Heb je vorige week opgelet tijdens het programma First Dates? Ook Kaylee Noteboom (22) was met haar ...

adv.