Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hasnah deed mee aan de anti-racisme demonstratie in Tilburg: ‘Je voelt je soms minder dan de rest’

Door Rowie van der Vliet 8 juni 2020

Hasnah Noah (29) deed afgelopen zaterdag mee aan de anti-racisme demonstratie in Tilburg. De Marokkaanse lesbienne vertelt waarom ze daar stond en deelt haar ervaringen met racisme in onze stad.

“Het is mooi hoe Tilburg zich met de demonstratie profileert. Ook dat iedereen zich aan de regels hield met mondkapje en anderhalve meter afstand. Het was een stilstaand en vooral ook stil protest, er werd niet geschreeuwd of dingen geroepen zoals in andere steden. We waren powerful in onze stilte. Mensen hebben de vrijheid gekregen om hun eigen ervaringen te delen en samen te komen in solidariteit. Diep respect voor de organisatie.”

‘Je voelt je minder’

“Ik kan niet zeggen dat ik hetzelfde heb mee gemaakt als de Black Lives Matter beweging. Maar het is wel iets wat mij aan het hart ligt. Racisme maak ik mee in mijn dagelijkse leven. Je voelt je soms toch iets minder dan de rest. Het is tijd om dat te stoppen. Ik ben een mens, net als iedereen. Het is tijd om die gerechtigheid te krijgen. Mijn kleur en afkomst moeten zich niet meer tegenhouden in wat ik wil bereiken.”

Genoeg is genoeg

“Ik deed niet alleen mee aan de demonstratie door mijn eigen ervaringen, maar ook voor duizenden anderen. Genoeg is genoeg en er kan geen onderscheid gemaakt worden. Niet alleen black lives matter, maar ik vecht ook voor geijkheid voor de lgbtq gemeenschap. Ik ben deel van de community en elke dag word er steeds meer geweld gebruikt tegen homo’s in Nederland en al helemaal homo’s met een kleur of een tint. Als een Marokkaanse lesbienne voel ik mij geroepen om mee te doen met deze demonstratie om daar ook te strijden voor gelijkheid. Als opheldering: ik ben Marokkaans, maar geen moslim. Het gaat voor mij niet om geloof.”

‘Met jouw soort weet je het nooit’

“Ik woon nu zo’n vijf jaar in Tilburg, oorspronkelijk kom ik uit Limburg. Gelukkig maak ik racisme niet dagelijks mee, maar ik heb het zeker meegemaakt. Het klinkt heel stom, want ik ben bijna 30, maar ik weet niet zo goed hoe zo’n zelfscanner werkt. Ik gebruik het gewoon nooit. Toen ging ik een keer naar de Albert Heijn XL en werd ik door heel de winkel al in de super gevolgd door twee jongens. Toen ik ze er op aansprak moesten ze ‘toevallig dezelfde kant op’. Later was ik vergeten een tasje af te rekenen. Toen ging dat alarm af bij de zelfscankassa. Gelijk twee medewerkers kwamen er op af en namen mij apart. Nou, ik kreeg een preek van hier tot Tokio. Toen gaf ik aan dat ik het tasje niet betaald had, maar dat nu wilden gaan doen. Ze zeiden: ‘Ja, met jouw soort weet je het nooit.’

‘Zal niet in Tilburg gebeuren, dacht ik’

“Ik ben ook geweigerd bij kroegen in de stad omdat ze mijn type mensen niet wilden hebben. Prima, die boycot ik dan. En tijdens kerst wilde ik bij de ICI Paris in het centrum een dure parfum kopen voor mijn schoonmoeder, die Nederlands is. Ze mocht er een van Chanel uitkiezen. We stonden samen in de rij en ik gaf aan hem te willen betalen, want ik stond toch al in de rij. Al haar spullen werden achter de kassa gezet en ik mocht niet afrekenen. Het zijn van die kleine dingetjes die nog in het systeem zitten, die ik wil doorbreken. Toen ik naar Tilburg kwam, dacht ik: dat zal hier niet gebeuren. Het is hier heel divers, ook door de universiteit die hier zit. Maar wat ik meemaak is niks vergeleken wat de mensen om mij heen maken op het gebied van discriminatie.”

Amy (20) opende een minibieb in coronatijd: ‘Mensen kwamen helemaal uit Purmerend’

Amy van den Berg (20) startte Minibieb Reeshof toen de coronacrisis Tilburg net in haar greep had. T...

Lotte en Jules hebben een talkshow over jongeren en corona: ‘We doorbreken taboes’

Lotte Kepers (18) en Jules van Dop (18) waren het zat dat talkshows veel over jongeren praatten, maa...

Natasja laat sjaals achter voor mensen die het nodig hebben: ‘Ik inspireerde een vrouw uit Rusland’

Jaar in jaar uit laat Natasja van Alphen van Help je medemens de kou door sjaals achter voor minderb...

adv.