Op bezoek bij Hans Smolders: ‘Ik ben altijd al tegen de stroom in gegaan’

Hans Smolders
Foto: indebuurt

Tilburger, voormalig topsporter, chauffeur van Pim Fortuyn, ondernemer, politicus – op Hans Smolders zijn heel wat labels te plakken. Sinds vorige week kwam daar nog iets bij: hij is de man die de meeste stemmen behaalde tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Maar liefst 13.995 Tilburgers kleurden het hokje achter de lijsttrekker van Lijst Smolders rood. Als dat geen reden is om iemand Tilburger van de Week te maken…

“Kom binnen. Mijn vrouw Jacqueline heeft de koffie al klaargezet”, zegt Hans Smolders wanneer we bij hem thuis aanbellen. Stapels papier liggen hier en daar nog op de eettafel. Logisch, want de lijsttrekker van Lijst Smolders heeft een drukke week achter de rug. Al zijn er totaal geen wallen onder zijn ogen te bekennen.

Tegen de stroom in

“Ik heb heel veel zin in de komende periode”, zegt Hans. “Juist als iets moeilijk is, ben ik op zijn best. Dat komt denk ik door mijn carrière als topsporter. Onderhand weet ik dat als ik mij ergens voor inzet dat het wel gaat lukken. Ik ben altijd al tegen de stroom in gegaan. Toen ik mijn bedrijf begon, vond men mij te jong. Als ijshockeyer (Hans Smolders speelde voor de Tilburg Trappers, red.) was ik juist weer te oud om ermee te beginnen. Ook toen ik de politiek in ging, vroeg iedereen: ‘wát ga je doen?’ Dat was ook wel zo, maar toen Fortuyn voor mijn ogen vermoord werd, moest ik daar iets mee.”

Hans Smolders
Foto: indebuurt

Vriend en vijand verbaasd

Hans Smolders reed politicus Pim Fortuyn het hele land door. Zo ook op 6 mei 2002. Samen liepen ze terug naar de auto toen Fortuyn werd doodgeschoten door Volkert van der Graaf. Hans Smolders twijfelde geen moment en achtervolgde de dader direct. Smolders werd verkozen bij de Tweede Kamerverkiezingen in het parlement. Later besloot hij zich toch in te zetten voor Tilburg met zijn eigen partij Lijst Smolders. “Ik heb vriend en vijand verbaasd door de verkiezing te winnen.”

Verkeerd neergezet

Heeft hij zichzelf ook niet een beetje verbaasd? “In de sport gaat het eerlijk. Je wordt gewaardeerd door je prestaties. Als ondernemer werkt dat net zo. De klant waardeert het als je goed bent. In de politiek gaat het anders. Je kunt nog zo goed zijn, daar wordt niet altijd naar gekeken. Vaak is er een totaal verkeerd beeld van mij neergezet. Dat was pure karaktermoord omdat men het op de inhoud niet kon winnen. Dat levert leuke verhalen op, ten koste van mij. Ik ben niet rechts of links. Ook ben ik geen populist. Ik vind het belangrijk om samen met de burgers in gesprek te gaan. Maar mijn besluiten zijn gebaseerd op meer dan dat, bijvoorbeeld óók op wetenschappelijk onderzoek en het inschakelen van experts. Gelukkig is die karaktermoord nu voorbij. Ik heb kunnen laten zien: Hans ís iemand waar je op kunt bouwen.”

Pim Fortuyn en Hans Smolders
Foto: Hans Smolders

Positieve, nieuwe periode

“Ik ben blij dat we dit achter ons hebben gelaten. We gaan nu over naar een positieve, nieuwe periode. We zijn een goeie weg ingeslagen. Samen moeten we het gaan doen. Berend de Vries (lokale lijsttrekker D66, red.) en ik zeggen allebei: we hebben de afgelopen jaren goed samengewerkt. Bovendien zijn de persoonlijke verhoudingen goed. Dan kan er toch niks in de weg staan? Ik neem het niemand kwalijk dat er dingen worden gezegd om gunst van de kiezer binnen te halen. Iedereen snapt dat, dat gebeurt. In het belang van onze mooie stad en de twee dorpen is het belangrijk dat we allemaal samenwerken. Er zijn meer dan twee partijen in Tilburg. Als een partij met één zetel een goed idee heeft, moet dat ook worden gewaardeerd.”

Problemen met elkaar oplossen

“Ik wil geen mensen tegen elkaar opzetten, maar de problemen met elkaar oplossen. Als het kan met de politiek, maar ook samen met de burgers. Iedereen moet die positieve flow gaan krijgen. Nu zijn alle plannen geconcentreerd vanuit het centrum. Daar gaan ook honderden miljoenen euro’s naartoe. Ik wil echt vanuit de wijken werken en dat mensen zien: ‘verrek, als ik een probleem aankaart, dan wordt het snel opgelost’. We moeten af van een onverschillige houding. Je moet laten zien dat het effectiever en sneller gaat dan vroeger. Dat kan ik pas als ik een college heb gevormd.”

Hans Smolders
Foto: indebuurt

Invloed vanuit de oppositie

“Vanuit de oppositie bereik je meestal niet zoveel. Ik ben er trots op dat ik wél invloed heb gehad vanuit de oppositie. Zo heb ik mij ingezet om ’t Boeketje op het Pieter Vreedeplein te houden en om De Pollepel niet te sluiten. Dat zijn Tilburgse plekken met impact. Ook heb ik ervoor gezorgd dat het gft-afval gewoon wordt opgehaald. Bewoners worden daar knettergek van, want in de zomer loopt dat te stinken in de tuin. Dat kostte mij anderhalf jaar om te regelen. Ik denk dat ik er twee weken over had gedaan als ik in het college had gezeten.”

Groot in onze kleinschaligheid

“We moeten knokken om het dorpse karakter van de wijken te behouden. Tilburg is de zesde grote stad en heeft ook de kenmerken van zo’n grote stad. Maar we zijn pas echt groot in onze kleinschaligheid. Iedere wijk heeft echt weer een eigen gevoel. Als we kunnen laten zien dat we werelds zijn op het gebied van economie en kunst en cultuur, maar het dorpse karakter qua wonen behouden, dan zijn we een voorbeeld voor Europa. Ik ben ontzettend trots op mijn stad. Ik ben hier opgegroeid en ken Tilburg op mijn duimpje. Met elkaar kunnen we het nog mooier maken.”

Tilburger van de week

De vorige keer spraken we met Marc Meeuwis, directeur van Citymarketing Tilburg. Ken je ook een Tilburger met een bijzonder verhaal? Of denk je: hé, ik heb net zo’n mooi verhaal als Hans en Marc? Laat het ons weten!

Deze Tilburgers hebben ook een bijzonder verhaal:

 • Lieke Anna zat vrijwillig 83 uur in een auto: ‘What the fuck, dacht ik gelijk’

  Je moet het maar durven! In een opwelling gaf Lieke Anna Haertjens zich op voor het spel Blijf Erin En Win...

  Lieke Anna fotografe
 • Michelle bedacht het beste idee om Tilburg nog leuker te maken

  "Hè, wat is zij nou aan het doen?" Wanneer Michelle van de Wouw gehurkt verf aanbrengt op straatstenen en putdeksels,...

  Michelle van de Wouw De Staatsdrukkerij
 • GTST-actrice Anouk Maas: ‘Ik vind het heerlijk om hier thuis te komen’

  We werden van de zomer plots verrast met fantastisch nieuws: de Tilburgse musicalster Anouk Maas pakte een hoofdrol in GTST! Inmiddels...

  Anouk Maas

Meer in deze categorie

Tilburger van de Week

Ga naar “Jenny van studentencollectief MAP gaat het gesprek aan in Tilburg: ‘Vroeger verzette ik mij tegen mijn roots’”

Jenny van studentencollectief MAP gaat het gesprek aan in Tilburg: ‘Vroeger verzette ik mij tegen mijn roots’

Ga naar “Quintus helpt Tilburgers met dementie: ‘Ineens dansen ze door de kamer’”

Quintus helpt Tilburgers met dementie: ‘Ineens dansen ze door de kamer’

Ga naar “Eva (24) uit Tilburg te zien in Over Mijn Lijk: ‘Door dit programma kreeg ik het besef dat ik ziek ben’”

Eva (24) uit Tilburg te zien in Over Mijn Lijk: ‘Door dit programma kreeg ik het besef dat ik ziek ben’

Eva Hermans-Kroot

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “JUMBO TOILETPAPIER van € 17,08 voor € 11,99”

JUMBO TOILETPAPIER van € 17,08 voor € 11,99

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Dekbedovertrek € 9,99”

Dekbedovertrek € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Katoenen shopper € 9,99”

Katoenen shopper € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Transportplanner | €3000 tot €3600 | 13e maand”

Transportplanner | €3000 tot €3600 | 13e maand

 • WerkTalent
 • Fulltime
Ga naar “Hoofd Financiële Administratie”

Hoofd Financiële Administratie

 • Vollenhoven
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker klantenservice, Achmea”

Medewerker klantenservice, Achmea

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Consulent Leerlingenvervoer part-time”

Consulent Leerlingenvervoer part-time

 • RGF Staffing the Netherlands B.V.
 • Parttime
Ga naar “Financial Officer Spain”

Financial Officer Spain

 • Page Personnel
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Carnavalsrave Tilburg”

Carnavalsrave Tilburg

 • Club Smederij
 • 17 februari 2023

Topper

Ga naar “Kruikenhof: het carnavalscafé van de Reeshof”

Kruikenhof: het carnavalscafé van de Reeshof

 • Pannenkoeken Paradijs
 • Van 17 feb t/m 20 feb

Topper

Ga naar “Wintercircus Tilburg”

Wintercircus Tilburg

 • T/m 5 feb
Ga naar “Tilburgs Comedy Festival”

Tilburgs Comedy Festival

 • Van 23 mrt t/m 25 mrt
Cinecitta TilburgCinecitta Tilburg
Ga naar “Tweedehands het Festival”

Tweedehands het Festival

 • Van 24 mrt t/m 26 mrt