We dronken koffie met Leo Alkemade: ‘Tilburg voelt als thuis voor mij’
We zien hem geregeld op tv, op de tribunes bij Willem II, zo nu en dan in het theater en...
“En we blijven bij elkaar door dik en dun, door dun en dik, Tilburg en ik”, zingt Guus Meeuwis in het nummer Tilburg van zijn nieuwste album Guus Geluk. We spreken hem op een heel bijzondere plek: het podium van Theaters Tilburg – een uur voordat hij voor een uitverkochte zaal optreedt in zijn thuisstad.
De zaal van Theaters Tilburg is nog leeg. Guus stapt ogenschijnlijk in alle rust het podium op, maar de gezonde spanning begint al toe te nemen. Is het nou extra speciaal om in Tilburg op te treden? “Ja, een thuiswedstrijd is altijd leuk. Het is niet meteen de makkelijkste, maar wel één van de meest bijzondere optredens. Dat ligt niet aan de mensen, maar het is alsof ik mij extra wil bewijzen. Als het je niks zou doen, is het tijd om te stoppen. Of dat nou een stadion is of een theater. Het is hier niet moeilijker. Ik vind het bijzonder om in mijn eigen stad te staan. Dan doe ik extra mijn best en soms is dat misschien té. Dat is een gevoel, hoor. Ik hoor er mensen nooit over terug. Tilburg is compleet vertrouwd. Ik woon hier al zo lang met veel plezier. Ik wil iets terugdoen.”
Met het nummer Tilburg verwoordt hij voor heel Nederland de liefde voor de stad. “Het album Guus Geluk gaat over een periode van twee jaar in mijn leven waarin ik zoekende was. Ik merkte dat Tilburg thuis was. Dat het rustig en vertrouwd was. In Tilburg hoefde ik niet te zoeken. De stad kan mij troosten en blij maken. Het leek mij op zijn plaats om daar een liedje over te schrijven. Daarom schreef ik het nummer Tilburg met Leo Alkemade, ook een Tilburger.”
In de theatershow komt onze stad ook aan bod. “Natuurlijk wel met een knipoog, maar het valt in heel Nederland echt supergoed. Tilburg is wel een stad waarvan mensen vragen: ‘Hoezo Tilburg?’ Als je het niet kent en vanaf de buitenkant kijkt, denk je wel: het is maar een grijze stad. Als je er woont en gelukkig bent en hier een historie en sociaal leven hebt dan voel je pas echt hoe het is. Net zoals in het liedje staat: het zit vanbinnen. En dat vind ik echt.”
Guus wist zelfs zijn vriendin Manon over te halen om naar Tilburg te komen. “Mijn vriendin woont nog in Amsterdam, dus ik ben daar meer dan vaak. Ik leer het ook waarderen, maar we komen samen deze kant op. De kinderen zijn hier geboren en die zijn heel belangrijk in mijn leven. Dat zijn echte Tilburgers. Ik ben hier op mijn gemak en Manon ook. Lang leve deze stad.”
Guus is een echte familieman. “Ik ben degene die thuis het vaakst kookt”, zegt hij trots. Als fervent thuiskok bracht hij samen met Dick Middelweerd (De Treeswijkhoeve uit Waalre), die twee Michelin-sterren heeft, een tweede kookboek uit: Het jaar van Guus en Dick – kookboek van twee vrienden. In het boek staan recepten die het goed doen op een feestje. Welk recept viel bij zijn gezin het best in de smaak? “Wij maken in het nieuwe boek zelf een frikandel. Die is zó waanzinnig lekker dat mijn kinderen er kippenvel van krijgen. En ik kan wel heel stoer doen, maar dat krijg ik ook. Misschien raar dat het verschijnt in een kookboek, maar het is zo leuk om te maken. Een frikandel is onwijs Brabants. Die valt goed bij de jeugd.”
“Mijn kinderen zijn wel geïnteresseerd in koken. Het zijn echte lekkerbekken. Ze gaan ook graag uit eten. Kok Verhoeven vinden we lekker. Dat is eigenlijk wel de all-time favorite. Het aanbod aan horeca is verruimd, dat vind ik leuk. Door De Wagon en Restaurant RAK bijvoorbeeld. Je kunt hier lekker eten, jezelf verstoppen en uitbundig zijn als je dat wil. In tien minuten zit je in het bos en je hebt een bruisend centrum – als je het weet te vinden. Ik ben hier gewoon graag. Als ze mij vragen: ‘Wat is je favoriete liedje’ vind ik het moeilijk. Dat geldt ook voor mijn favoriete plek. Het ligt er net aan waar je zin in hebt. Dat ik het zo moeilijk vind om te zeggen wat Tilburg zo leuk maakt, geeft aan dat het vertrouwd is.”
Lees ook:
In onze gids
Populaire rubrieken