Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Guus Meeuwis: ‘Het zou gek zijn om Groots met een Zachte G in het Willem II-stadion te doen’

Door Rowie van der Vliet 27 januari 2020

Tijd voor confetti en champagne! Bij Guus Meeuwis op kantoor wordt er al volop feestgevierd, want de voorbereidingen voor Groots met een Zachte G zijn in volle gang. Dit jaar is het helemáál feest, want zijn jaarlijkse uitstapje naar Eindhoven (en vooruit, ook twee keer Heerenveen) bestaat vijftien jaar.

“Er zijn veel bekenden als ik optreed en ik zie ze allemaal zitten. Niemand die mij gelooft. Dan denken ze: ja, het zal wel. Maar het is echt zo. Ik zwaai altijd even als ik over de catwalk, die vastzit aan het podium, loop. Als ik optreed in het Philips Stadion, ben ik ongelofelijk scherp. Ik weet nog goed toen ik in 2006 voor de eerste keer op het podium stond. Ik was met alles en iedereen bezig. Ik zag mijn ouders en kinderen staan en ik wist bij wijze van spreken nog dat de vrouw op rij drie zo’n vier jaar geleden bij een concert in Mierlo ook dat shirt aan had. Marco Borsato gaf mij de beste tip: leer doseren. Het is elk jaar weer zó bizarleuk.”

Tekst loopt door na de foto.

Guus Meeuwis op de catwalk. Foto: ANP Foto

Gouden- en platina platen

Aan de muur hangen alle gouden- en platina platen van Guus. Van de vloer tot aan het plafond. Er zit een kans in dat de zanger zich binnenkort weer Guus Geluk mag noemen, want hij bracht op de dag van het interview net een nieuwe versie van zijn single Het is een nacht uit. Het nummer waarmee het allemaal begon, heet in de nieuwe versie Nacht. Met niemand minder dan Kraantje Pappie. “Ja, het is elke keer weer spannend als ik een single uitbreng. Dat blijft. Ik krijg de hele dag al veel berichten.”

Familiegevoel door Groots met een Zachte G

Niet alleen de release van nieuwe muziek went nooit. “Als het aan mij ligt ga ik nóg vijftien jaar door met Groots met een Zachte G. Als de verveling heerst dan is het tijd om te stoppen. Met alles. Iedere show en aanloop is weer zo anders. Het voelt vertrouwd, maar toch ook weer nieuw. We hebben twee keer een uitstapje gemaakt naar Heerenveen. Dat noemen we dan ‘uit’. Maar ik speel het liefste thuis en dat is het Philips Stadion. Zo voelt het ook echt. We zijn er nu vijftien jaar een kind aan huis ieder jaar. Het allerleukste is dat er al net zolang dezelfde mensen zijn. Als het weer Groots-tijd is en ik kom aanrijden dan staat daar de steward die je weer hartelijk welkom heet. Dan is het meteen van: yes, we gaan beginnen. Het geeft zelfs een soort familiegevoel.”

‘Het kan niet anders’

‘Gek om over te schakelen naar Willem II-stadion’

Wie Guus als zes jarig jochie vroeg wat hij wilde worden, kreeg een vastberaden antwoord: voetballer in het Philips Stadion. “Ik kom er al van kinds af aan en ben groot fan van PSV. Tilburg is natuurlijk helemaal mijn thuis qua privéleven, maar Eindhoven ken ik ook goed. Ik heb er zelfs op school gezeten [Guus komt uit Mariahout, red.]. Tilburg is helemaal in Eindhoven gegroeid. Ik denk dat het heel gek zou zijn als ik over zou schakelen naar het Willem II-stadion. Dit is zo gegroeid en zit zo op mijn lijf dat het gewoon niet anders kan.”

‘Het hoort zo’

Volgens Guus heeft het niks met de grootte van het stadion te maken. “Het is echt het gevoel. In 2004 kwam voor het eerst de vraag: wat zou je nou nog echt willen doen? Toen heb ik gezegd spelen in het Philips Stadion en niet in een ander. Niet de Kuip of ArenA. En dat is gelukt. Nu voelt het ook alsof het zo hoort.”

Tekst loopt door na de foto.

Guus Meeuwis. Foto: ANP Foto

Een groot feest

Wat Guus het meest is bijgebleven de afgelopen vijftien jaar tijdens Groots met een Zachte G? Dat is niet in vijftien hoogtepunten te omschrijven. “Het is alles bij elkaar. Straks heb ik ruim zeventig Groots met een Zachte G-concerten gegeven. Er stonden doedelzakgroepen op het podium, we deelden kaas en worst uit voor het publiek en gastartiesten waren helemaal de bom. Het feestelijk onthalen van de miljoenste bezoeker was ook geweldig. Het is ieder jaar een feest. Dat begint al bij het organiseren en verzinnen. Deze keer wordt het wel extra feestelijk. Wat er allemaal gaat komen, hou ik geheim. Wel gaan we op 14 juni met zijn allen voetbal samen kijken, zoals een paar jaar geleden.”

Sta je al in de startblokken om kaartjes aan te schaffen voor het vijftienjarige jubileum van Groots met een Zachte G? Dan raden we aan om hier tickets te boeken. Je krijgt dan een gratis rangupdate. Cadeautje van ons!

Lees ook:

Guus Meeuwis

Guus Meeuwis: ‘Ik wil iets terugdoen voor Tilburg’

"En we blijven bij elkaar door dik en dun, door dun en dik, Tilburg en ik", zingt Guus Meeuwis in he...

Charlotte is elke week te zien op tv: ‘Ik loop anders door de supermarkt dan eerst’

Foodie Charlotte Hamilton (21) is elke donderdagavond te zien op NPO bij het programma 'Gefileerd'. ...
sophie krielaart

Sophie is de beste personal trainster van Tilburg: ‘Ik wil dat vrouwen zich op hun gemak voelen’

Sophie Krielaart (27) is dit jaar op The Dutch Fitness Awards verkozen tot beste personal trainster ...

adv.