Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

GTST-actrice Anouk Maas: ‘Ik vind het heerlijk om hier thuis te komen’

Door Thijs Dingemans 20 februari 2018

We werden van de zomer plots verrast met fantastisch nieuws: de Tilburgse musicalster Anouk Maas pakte een hoofdrol in GTST! Inmiddels hebben we kunnen zien hoe zij als Zoë acteert in het fictieve Meerdijk. Buiten de opnames door vond Anouk gelukkig de tijd om met ons te babbelen over haar nieuwe avontuur én over Tilburg. 

Tot voor kort kenden we Anouk vooral van musicals als Beauty & the Beast, The Sound of Music en Hair. Sinds de zomer kent heel Nederland de Tilburgse als Zoë Xander; de hoofdrol die ze vervuld in de populaire soap GTST. Of ze zich inmiddels al een echte BN’er voelt? “Het gebeurt wel steeds vaker dat ik word herkend, maar het valt nog best mee. Ik heb het geluk dat ik niet echt herkenbaar ben buiten GTST. Ik heb mijn haar in de krul, met Zoë is dat anders. Best grappig: mensen herkennen mij vaak eerder aan mijn stem.”

(tekst loopt door onder foto)

Onverwachts op de foto

‘Het hoort erbij’, zoals Anouk zelf zegt. En eigenlijk vindt ze het stiekem ook best leuk. “Soms zit ik in Amsterdam ergens te lunchen aan een mooi tafeltje bij het raam met een doorkomende zon. Echt heerlijk. Het komt dan weleens voor dat als ik aan het einde de rekening krijg, dat iemand even zegt dat ik het goed doe bij GTST. En er is altijd wel iemand in een drukke tent die vraagt om een foto. Dat komt vaak onverwacht op de zondagmiddag; erg leuk.”

Grootste vijand: zichzelf

Die leuke complimentjes bevestigen dat Anouk het goed doet. Want vooraf vond ze haar nieuwe avontuur toch best spannend. “Het is wel iets waarvan ik altijd dacht: dat lijkt me leuk om te doen. En als het dan op je pad komt, wordt het toch wel spannend. Ik zag mezelf als grootste vijand en concurrent. Hoe goed ben ik? En ben ik wel goed genoeg?”

(tekst loopt door onder foto)

anouk maas
Anouk op de rode loper bij het DeLaMar Theater voorafgaand aan de premiere van de musical Fiddler on the Roof. Foto: ANP

Uitdaging

Vanwaar die aarzeling? “Het is toch een ander soort vak; de expertise op dit vakgebied is anders dan op het toneel. Je hebt één script, die doe je meerdere keren. Er wordt een ander soort discipline gevraagd. Elke dag zijn er nieuwe scènes en dat gaat maar door en door. Eind van de week liggen er weer nieuwe scripts op je te wachten. En je speelt ook nog eens voor drie camera’s tegelijk. Dat was ik niet gewend en daarom zag ik de nieuwe stap echt als een spannende uitdaging.”

“Het is leuk dat Tilburg zo experimenteert”

Inmiddels zien we alweer een paar maanden hoe Anouk het personage Zoë speelt; een vrouw van slechte afkomst met problematische jeugd. De kijkers zijn dus tevreden. En de Tilburgse zelf? Die uiteráárd ook. “Het is voor mij helemaal geslaagd. Ik vind het echt heel erg leuk en kan nog zoveel meer leren. Ik wil graag blijven en hoop dat het mag en kan, want het is onwijs gaaf om te doen en echt een toffe job. En ja, de vraag ‘ben ik goed genoeg?’, daar ben je als artiest altijd mee bezig.”

Thuiskomen

Buiten de opnames van GTST zit Anouk niet stil. Ze doet castings en audities, volgt zanglessen én bezoekt Tilburg geregeld. De actrice woonde tot haar zeventiende in onze stad en vertrok daarna voor werk naar de randstad. Amsterdam voelt, zo zegt ze zelf, als haar echte thuis. “Maar”, vult Anouk meteen aan: “ik vind het wel heerlijk om even lekker in de rust thuis te komen”.

(tekst loopt door onder foto)

Gemoedelijk en gezellig

In Tilburg dus, de plek waar haar roots liggen. “Tilburg is echt een leuke, gemoedelijke stad. Oké, niet moeders mooiste, maar wel heel gezellig. Het voelt voor mij vertrouwd en mijn familie woont er ook. Ik kom er zelfs één keer in de twee weken!” Of ze op de hoogte is van de ontwikkelingen in bijvoorbeeld de Spoorzone? “Ja, ja. M’n moeder vertelt dat dan, hè. Ze heeft veertig jaar bij de bibliotheek gewerkt; dus ik krijg alles mee. En m’n zus en zwager wonen ook met de kleine in Tilburg. Ik vind vooral de Piushaven heel mooi geworden. Het wordt steeds beter met terrasjes en zo. En nieuwe ondernemers en hippe tentjes. Het is leuk dat Tilburg zo experimenteert.”

Tilburg of Amsterdam?

Rest ons nog één vraag: komt Anouk ooit nog terug naar Tilburg? “Zeg nooit nooit. Vooralsnog blijf ik lekker hier waar ik zit. Ik vind het leuk om eens in de twee weken lekker een weekend in Brabant te zijn. Maar al m’n vrienden zitten hier (in Amsterdam, red.), die moet ik missen als ik terug naar Tilburg ga. En trouwens: Nederland is veel te koud, dus als ik ga, ga ik lekker naar het buitenland, hahaha!”

Tilburger van de week

De vorige keer spraken we met Ngoc ‘Ngannie’ Ngan Vo, die vlogt over de Korvelseweg. Ken je ook een Tilburger met een bijzonder verhaal? Of denk je: hé, ik heb net zo’n mooi verhaal als Anouk? Laat het ons weten!

Zie ook:

Leo Alkemade

We dronken koffie met Leo Alkemade: ‘Tilburg voelt als thuis voor mij’

We zien hem geregeld op tv, op de tribunes bij Willem II, zo nu en dan in het theater en af en toe f...

adv.