Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

We kletsen met Freek Bartels: ‘Tilburgers zijn wel beleefd en vriendelijk’

Door Rowie van der Vliet 3 april 2018

Freek Bartels heeft een carrière waar velen alleen maar van kunnen dromen. Momenteel schittert hij samen met Alex Klaasen in de voorstelling Showponies. Eerder stond hij op de planken met Paul de Leeuw en deed hij mee aan De beste zangers van Nederland en Wie is de Mol?. Gelukkig weet de Tilburger vanuit zijn woonplaats Amsterdam toch nog een gaatje te vinden om gezellig met ons te bellen.

Toen Freek in Tilburg opgroeide, was hij ook dát jongetje dat van zo’n carrière droomde. “Ik wist vrij vroeg dat ik dit wilde. Mijn ouders hebben een muzikale achtergrond, zo speelt mijn vader in het Philips Symfonie Orkest. Zij namen mij al vroeg mee naar het concertgebouw. Rond mijn achtste ging ik al op pianoles. Later ging ik bij een toneelklasje en op dansles bij de Tilburgse Dans- en Muziekschool (nu Factorium, red.). Dat was bij nog op de oude locatie dichtbij het Textielmuseum in de Goirkestraat. Wat heb ik daar veel rondgelopen en meegemaakt!”

Musical?

Hoewel Freek al vroeg droomde van een carrière als muzikant en acteur, dacht hij niet gelijk aan het beroep musicalster. “Op de middelbare school vroegen vrienden of ik niet eens meewilde naar een open dag van de MusicAllFactory, een muziektheateropleiding. Voorheen volgde ik piano-, toneel- en dansles vooral los. Eigenlijk wist ik niet eens zo goed wat musical was, haha. Toen viel voor mij het kwartje: hé, ik kan die drie dingen combineren.”

Freek Bartels
Foto: ANP Foto

Breed ontwikkeld

“Op cultureel gebied was er toen ook al veel mogelijk. Het is te gek dat Tilburg zo breed ontwikkeld is! Ik zou niet weten wat je in Amsterdam hebt, wat ook naar Tilburg zou moeten komen. Nee, ik zou het echt niet weten. In Tilburg is het ook zo dat er elke dag van alles te doen is. Natuurlijk op iets kleinere schaal, maar het is een andere stad. Je hebt ook musea zoals De Pont en veel uitgaansgelegenheden.”

Thuiskomen

“Op een bepaalde manier is het ook nog steeds mijn stad. Ik kom er minder vaak omdat ik er niet woon, maar het is fijn om er te komen. Ik heb er toch twintig jaar gewoond en gestudeerd. Het klinkt een beetje zoet, maar teruggaan naar Tilburg voelt nog steeds als thuiskomen. Ik vind de Willem II-straat, Tuinstraat en de Nieuwlandstraat echt een leuk stukje. Daar loop ik altijd doorheen als ik vanaf het station weer in Tilburg aankom. De Piushaven is ook helemaal ontwikkeld. Mijn ouders wonen er om de hoek en het is zo fijn om langs de kade op verschillende plekjes te gaan zitten.”

Freek Bartels
Foto: Instagram Freek Bartels

Beste slager van Nederland

Freek Bartels laat collega’s graag zien hoe leuk het in onze stad is. Zo is hij groot fan van Slagerij LeJeune. Freek wist zelfs Paul de Leeuw te ‘bekeren’ door hem leverworst te laten proeven. Hij moet hard lachen wanneer we hem vragen naar wat de zaak zo goed maakt. “Mijn moeder zei dat de foto die ik daar nam nog wekenlang in de zaak heeft gehangen. Het is ook gewoon de beste slager van Nederland! Die leverworst, vleessalade en natuurlijk de worstenbroodjes zijn zo lekker.”

Vriendelijke Tilburgers

Freek Bartels
Foto: Mark Uyl

Volgens de musicalster is er iets anders dat de slagerij zo leuk maakt. “Ik vind Amsterdam echt een heerlijke stad, maar ik mis een stukje service. Als ik langs ga bij LeJeune zegt iedereen goedendag. De klantvriendelijkheid en aandacht heb je echt niet overal. Zeker in Amsterdam niet. In Tilburg heb je ook die Hollandse nuchterheid en directheid, maar mensen zijn wél beleefd en vriendelijk. Het is een grote stad, maar toch ook een beetje een dorp. Dat bedoel ik goed! Niet dat mensen nou gelijk denken ‘nou, een dorp’. Tilburg heeft dat gemoedelijke van een dorp.”

‘O, Tilburg…’

Freek beseft ook dat hij zijn liefde voor Tilburg niet met iedereen zal delen. “‘Waar kom je vandaan?’ vragen mensen weleens. Ik zie ze al kijken wanneer ik het vertel. ‘O, Tilburg…’ Ach, zij kennen de stad natuurlijk niet zoals ik Tilburg ken! Het is een stad waar je een beetje in moet duiken. Toch wil ik tegen iedereen zeggen die een dagje ergens heen wil: denk ook eens aan Tilburg. Doe en probeer het maar!”

Terugkomen

Momenteel blijft Freek nog lekker in Amsterdam wonen. “Het is niet zo dat ik zeg: jongens, ik kom over twee jaar weer terug. Dat is qua werk niet handig. Wie weet zeg ik over dertig jaar wel: bekijk het maar, ik ga ergens in Brabant zitten.” Al komt hij regelmatig even buurten om zijn ouders en familie weer te zien. “Eigenlijk moet ik ook weer eens zangles nemen bij mijn oude zangleraar. Die geeft hier nog steeds les. Dat heb ik veel te lang al niet gedaan!”

Tilburger van de week

De vorige keer spraken we met Hans Smolders, de man die de meeste stemmen kreeg tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Ken je ook een Tilburger met een bijzonder verhaal? Of denk je: hé, ik heb net zo’n mooi verhaal als Freek en Hans? Laat het ons weten!

Deze Tilburgers hebben ook een bijzonder verhaal:

Marc Meeuwis

Marc Meeuwis: ‘In het centrum vind je de paradijsvogels van de stad’

Wij Tilburgers worden steeds trotser op de stad. Zo ook Marc Meeuwis, die als directeur van Citymark...
Lieke Anna fotografe

Lieke Anna zat vrijwillig 83 uur in een auto: ‘What the fuck, dacht ik gelijk’

Je moet het maar durven! In een opwelling gaf Lieke Anna Haertjens zich op voor het spel Blijf Erin ...
Michelle van de Wouw De Staatsdrukkerij

Michelle bedacht het beste idee om Tilburg nog leuker te maken

"Hè, wat is zij nou aan het doen?" Wanneer Michelle van de Wouw gehurkt verf aanbrengt op straatsten...

adv.