Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Fahad en Dion zijn unsung heroes: ‘We willen een stichting voor jongeren opzetten’

Door Rowie van der Vliet 7 september 2020

Fahad en producer Dion dromen groots. Ze zien het al helemaal voor zich hoe ze veel kunnen betekenen voor jongeren, van Tilburg tot Parijs. Het talent om ver te komen is er, maar de mannen merken niet genoeg kansen te krijgen om een stichting voor jongeren op hun eigen manier op te zetten. 

Waar een wil is, is een weg. In het klein bereiken Fahad en Dion al wat ze op veel grotere schaal zouden willen doen: Tilburgse jongeren samenbrengen om muziek en videoclips te maken. Ze komen nu samen in een garagebox die is omgebouwd tot studio. De praatgrage rapper Jamal en meerdere vrienden zijn er ook. “Wat wij willen is gewoon meer kunnen. Meer vrijheid krijgen om te doen. Wij hebben zoveel jongens met zoveel talent, maar er is niet iets in Tilburg waar jongeren samenkomen en écht kunnen uitproberen en doen wat ze leuk vinden”, zegt de rapper.

‘Altijd gebracht alsof wij teveel vragen’

Er zijn wel plekken zoals V39 aan de Veemarktstraat, maar daar voelt Jamal zich niet gehoord. “Dan komt er weer iemand van de gemeente en moet er van alles worden aangepast. Wij weten wat wij in huis hebben en kunnen. Op een gegeven moment werd het ‘veel’. Als het te vol is, moet er meer plek komen, want er zijn blijkbaar veel mensen die iets willen doen.” Dion geeft aan regelmatig te maken te hebben met vooroordelen. “Veel van onze muzikanten roken marihuana voor inspiratie. Dat wordt vaak geassocieerd met… niet zo fijne jongeren. Ze denken: zij maken muziek maar komen vroeg of laat herrie maken, terwijl wij vaak gewoon vanuit ons werk aankomen.” Jamal herkent dit: “Het wordt altijd gebracht alsof wij teveel vragen.”

Verbinder

Voor Fahad is het meer dan muziek. “Sommige jongeren hangen veel op straat. Als ze dan weg worden gestuurd, gaan ze daar weer terug naartoe.” Voor de stichting willen Fahad en Dion niet alleen muzikanten samenbrengen, maar ook fotografen en grafisch vormgevers. Ze hopen hun netwerk te vergroten. Fahad is een echte verbinder en wil zoveel mogelijk jongeren samenbrengen. Zelf rapt hij niet en maakt hij geen beats, maar hij is wel de man die ervoor wil zorgen dat anderen met elkaar gaan samenwerken. De Tilburger groeide op in Engeland, waar er genoeg plekken zijn waar je gratis muziek maakt. “Daar zijn mensen om je te helpen. Ik woon nu hier en zie mensen om mij heen die meer kunnen.” Op de lange termijn willen ze ook workshops geven in het produceren van muziek, dj’en en grafische vormgeving, zoals Dion al zeven jaar lang als vrijwilliger in Tilburg deed.

Tekst loopt door na de foto.

Jamal en Dion laten hun talent zien. Foto: indebuurt Tilburg

Unsung heroes

“Ken je de Engelse term unsung heroes? Dion is zo iemand”, vindt Fahad. “Mensen geven hem niet genoeg credits. We weten dat we goed bezig zijn, maar soms is het fijn als meer mensen dat zien. Dion en ik willen op lange termijn jongens laten komen om ze te begeleiden met ondernemen, maar ook te coachen en motiveren. Soms heb je talent, maar heb je motivatie nodig. Ik denk dat de gemeente ons kan steunen. Iedereen hier heeft zijn ervaring met dingen die zij hebben meegemaakt, maar die ervaring gebruiken wij als motivatie. Niks is makkelijk.”

Talent ontwikkelen

Dion glimlacht verlegen. Hij pakt zijn laptop erbij en begint helemaal op te leven. Met een druk op de knop laat hij wat beats horen. Van tracks die bedoeld zijn voor toekomstige reclames en modeshows tot rapnummers. Jamals handen beginnen te jeuken. Hij wil zijn stempel drukken op de sound van Dion. Binnen de kortste keren begint hij te rappen op de beat. Je zou bijna denken dat hij de nummers al eerder heeft gehoord, maar het is allemaal freestylen. Fahad glimlacht van het talent dat zich voor zijn neus ontwikkelt. Dít zijn de magische momenten die ze met meer jongeren willen delen.

Lees ook:

Karin is trouwambtenaar: ‘Je komt overal in Tilburg’

Karin van Meersbergen is onderdeel van iets heel bijzonders: samen met andere trouwambtenaren van de...
Armando

Armando (45) is ‘el jefe’ bij La Cabaña: ‘Helemaal op mijn plek’

Wie weleens bij Bodegón La Cabaña heeft gegeten, weet hoe lekker de tapas er zijn. Maar wie is eigen...
Diana

Diana doet productiewerk bij Diamant-groep: ‘Wij zijn de binnenblijvers’

Veel mensen kennen Diamant-groep van de 'voorkant'. Door heel Tilburg kom je werkers tegen op straat...

adv.