Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Etienne is Prins van Kruikenstad: ‘Ik ben dus echt goed in de val gelokt’

Door Thijs Dingemans 6 februari 2018

Eindelijk mocht heel Tilburg het op 11-11 weten: Etienne Timmermans (51) is de nieuwe Prins van Kruikenstad. De geboren en getogen Tilburger werd tijdens de viering van Elf-elf in de Stadhuisstraat gepresenteerd als opvolger van Prins Robèrt. Tijd om kennis te maken met onze Prins Etienne d’n Irste!

“Ik ben dus echt goed in de val gelokt met een fake-afspraak”, begint Etienne als we hem vragen wat voor gevoel overheerste toen hij in juni werd gevraagd als Prins. “Op het moment dat je gevraagd wordt, gaat er echt iets door je heen. Ik had meteen een wow-gevoel, maar mijn eerste reactie was: weet je zeker dat je mij vraagt? Je gaat vervolgens nadenken: wil ik dit wel? Het is toch een behoorlijke verantwoordelijkheid. Voor jezelf, maar vooral voor Kruikenstad.”

Groot geheim

Vol adrenaline ging Etienne vervolgens op weg naar huis. Daar werd z’n vrouw compleet verrast. “Ik kwam thuis en ze zei: ‘hoezo ben je zo laat?’ Ik vroeg eerst waar de kids waren, want die mochten het niet weten. En toen zei ik: ‘Het ging niet over werk; ik ben gevraagd als Prins van Kruikenstad.’ Haar reactie was vervolgens: neeeeeuh! Uiteraard wel met een lach. Nou, toen wist ik genoeg. Ik heb er even een weekend overheen laten gaan en m’n zakelijk partner gevraagd hoe hij erover dacht. Daarna heb ik m’n jawoord gegeven.”

“Zat ik daar alleen in de bus m’n zenuwen weg te drinken met water”

Maanden leefde Etienne toe naar hét moment: de presentatie aan het grote publiek op 11-11. “Dat was héél spannend, maar ook gaaf. Ik zat op het laatst alleen in de bus m’n zenuwen weg te drinken met water. ‘Het is onwerkelijk wat er gebeurt’, zei ik. Vervolgens ga je het podium op en ben je plots de nieuwe Prins van Kruikenstad. Dat moment was echt één rollercoaster van emoties, blijdschap en verbazing. Dat was heel mooi en maakte me nog trotser dat ik ja heb gezegd.”

Prins van Kruikenstad
Foto: Marcel van den Broek Fotografie

Verrassing

Grappig detail: weinig Tilburgers hadden verwacht dat Etienne de nieuwe Prins zou worden. Er waren volgens hem heel andere namen die rondgingen. “Op het laatste moment zeiden mensen wel: ‘jij wordt Prins, hè!’ Ik wist natuurlijk van niks… Bij de meesten stond ik niet in de top 10 en bij de Raad van Elf ook niet; daar ben ik nul keer in voorgekomen. Maar dat maakt het alleen maar leuker. Nu moet ik het nog waar zien te maken.”

Zot zo meuge?

Dat wil Etienne samen doen. Samen met iedereen: met de carnavalsstichting, Raad van Elf, de 150 verenigingen en alle andere Tilburgers die carnaval vieren. “Ik wil dat mensen in Tilburg samen carnaval vieren, met respect voor elkaar en op een gezonde manier. We doen het met z’n allen; het motto is daarom ook ‘Zot zo meuge?’. Dat is voor mij ook waar carnaval om draait: genieten van elkaar en de evenementen die er zijn. Of ’t nou tonpraoten of een Kruikenconcert is. Er zit meer achter dan alleen maar zuipen; mensen van buiten Brabant hebben een verkeerd beeld van carnaval.”

“Zie je het al voor je dat ik met een dubbele tong praat en van het podium val?”

Drinkt Etienne zelf dan helemaal niets tijdens carnaval? “Natuurlijk hoort een biertje erbij. Ik pak heus wel een pilsje en Schrobbelèrtje, maar daar doe ik het niet voor. Ik wil dat de verenigingen het leuk hebben. Als Prins heb je de verantwoordelijkheid om het presenteerblaadje van de stichting te zijn. Zie je het al voor je dat ik met een dubbele tong praat en van het podium val? Dat kan niet. Voor mij is carnaval niet keihard zuipen. Dat kan ik ieder weekend. Toen ik jong was had ik ook wel meer dat zuipgevoel, hoor. Nu is carnaval daar geen uitlaatklep meer voor.”

Trotse Tilburger

Prins worden van de stad waar je bent geboren en opgegroeid en waar je een enorme liefde voor hebt. Voor Etienne, getrouwd en vader van twee kinderen (15 en 17), kan het haast niet mooier. “Tilburg is een toffe stad met een rauw randje. Het is geen mooie stad, maar het wordt wel mooi als je ziet hoe mensen Tilburg ervaren. Wij maken de stad als mensen. Er is altijd reuring, er zijn veel studenten, er is een groot verenigingsleven en er wordt veel georganiseerd. Het is mooi hoe Tilburg zichzelf organiseert. Dat maakt me extra trots dat ik deze klus mag doen. Ik doe het ook voor mezelf, maar vooral voor de mensen. Dankzij hen kan ik het doen.”

Tilburger van de week

De vorige keer spraken we met Pee Jay, die opeens bekend werd bij 87 miljoen mensen én Alicia Keys. Ken je ook een Tilburger met een bijzonder verhaal? Of denk je: hé, ik heb net zo’n mooi verhaal als Etienne? Laat het ons weten!

Zie ook:

wegen dicht

Goed om te weten: deze wegen zijn dicht tijdens carnaval

Ja, ook dat is carnaval in Tilburg: afgesloten wegen. Waar kun je tijdens de optocht wél en niet kom...
Heuvelstraat

Jammer! Deze Tilburgse zaken zijn dicht met carnaval

Even shoppen in je carnavalspakje? Dat kan niet overal in Tilburg, want bij sommige winkels kom je v...
parkeren carnaval

Parkeren met carnaval in Tilburg: dit moet je erover weten

Het komt nu wel héél dichtbij: carnaval 2018! Komend weekend is het één groot feest in het centrum. ...
Carnaval

Dit is er allemaal te doen tijdens carnaval in Tilburg

Wat er allemaal te doen is tijdens carnaval in Tilburg? Ontzettend veel! We beginnen al vroeg in jan...

adv.