Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Eindelijk spraken we hem: fietstaxi Theo!

Door Thijs Dingemans 10 oktober 2017

Je hebt hem vast wel eens voorbij zien fietsen: fietstaxi Theo Smeele. We probeerden hem al een tijdje te spreken en nu is het éindelijk gelukt! Wij sprongen achterin bij Theo, reden een stukje door de stad en dronken een bak koffie.

We ontmoeten Theo aan de noordzijde van het station; de plek waar je de enige Tilburgse fietstaxi altijd vindt. Of ja, vaak… bij regen kiest Theo er soms voor om thuis te blijven. “Als het regent heb ik vaak zoiets van het heeft eigenlijk niet zo veel zin. De mensen van wie ik het moet hebben, zijn er dan niet. Dat is tijdens een zomerdag niet zo erg, want het is dan niet zo koud en ik droog na een buitje wel op. Maar in de winter is dat wel een probleem; je moet je wapenen voor het opdrogen. Dat is het nadeel van de wintermaanden: het is heel moeilijk om je goed te kleden omdat je soms ook stilstaat.”

Passie

We boffen dus, want we treffen Theo op een zonnige woensdagmiddag. ‘Waar wil je naartoe?’ Samen besluiten we om naar de binnenstad te fietsen voor een bak koffie. Dat doen we midden op de Heuvel, op het terras van Café Karel en Viva Las Tapas. We branden maar meteen los: hoezo een fietstaxi? “Het was eigenlijk meer het idee van iemand anders. Die vond dat Tilburg een fietstaxi goed kan gebruiken en hij had het idee dat het in deze stad waarschijnlijk wel ging werken. En ik had zoiets van: ik wil iets doen waar ik meer m’n eigen passie in kwijt kan. En het leek me wel wat, omdat het ontvangst in Nederland goed is gegaan.”

fietstaxi
Foto: Indebuurt

“Ik ben vervolgens een dagje gaan meedraaien in Rotterdam en Zwolle en Zwolle had een fiets over die ik kon overnemen. Toen dacht ik heel snel: why not, laat ik het maar gewoon doen. Ik ben begonnen zonder een plan en gewoon in het diepe gesprongen. Het is een kwestie van tijd en energie erin steken.”

“Het leukste vind ik om met mensen in een vreemde taal te praten”

En dat is gelukt. Na 3 jaar is Theo één van die bekende onbekende Tilburgers geworden. Althans, voor de meeste Tilburgers. Je zou denken dat hij vooral veel toeristen vervoert, maar niets is minder waar. “Het is van alles wat. Dat is het mooie. Uiteraard heb ik veel toeristen die bijvoorbeeld museum De Pont bezoeken. En met sommigen maak ik een rondritje; dan fietsen we een uur rond en laat ik dingen zien en vertel ik er iets over. Maar ik heb ook zat echte, gewone Tilburgers die bijvoorbeeld een picknick willen. Dan regel ik dat erbij.”

Waarom lopen als je Theo hebt

En zelfs studenten springen bij Theo achterin. “Vaak hebben ze een feestje ergens in een wijk en dat vinden ze ver lopen. Dan denken ze van: we pakken gewoon effe de fietstaxi. Eigenlijk is het een alternatief voor lopen. En vooral de kermis en andere evenementen zijn leuk. Dan ben ik de hele dag in de weer.”

Even een ander plekkie

Het is op dit moment wel even wennen voor Theo: hij staat ‘noodgedwongen’ aan de noordzijde van het station, omdat ze aan de voorkant bezig zijn met renoveren. En dat merkt de fietstaxi goed. “Het werkt beduidend minder. In het begin had ik nog wel wat mensen die vroegen of ik ze naar De Pont kon brengen. Maar je wordt hier minder gezien; mensen gaan via de zuidzijde de stad in. De noordzijde heeft vaak eigen vervoer (auto of fiets) en dus ook geen behoefte aan aanvullend vervoer. Ik ben blij als ik weer aan de voorkant kan staan, want het is toch m’n vaste plek.”

fietstaxi
Foto: Indebuurt

Ook in de winter zien we Theo fietsen

Ook al komt de winter eraan, Theo en z’n fiets blijven gewoon naar buiten gaan. “Het contact met mensen maakt het zo leuk. Ik geniet van de reacties die ik achter me hoor. Je blijft een bezienswaardigheid en mensen vinden het echt leuk dat we dit in Tilburg ook hebben.” Vooral dát, het fietsen in eigen stad, vindt Theo – die 32 jaar geleden naar Tilburg kwam – geweldig. Helemaal omdat er divers volk rondwandelt. “Tilburg is best internationaal en ik ben een talenliefhebber. Het leukste vind ik om mensen achterin te hebben die vreemde talen spreken en dat ik dan met ze praat in hun taal. Dat is het ook: de mix van mensen die in Tilburg lopen en de geschiedenis van de stad.”

“Tilburg is geen dode stad”

“Vroeger gingen veel dingen makkelijk tegen de grond. Nu wordt er meer als cultureel erfgoed beschouwd. En neem de Spoorzone: in plaats van complete nieuwbouw wordt het behouden. En niet vergeten: je zit zo, binnen tien tot vijftien minuten, buiten in Moerenburg. Dat is het leuke van Tilburg: het biedt voor alle mensen wel iets en daardoor komt er zoveel divers volk, omdat er zoveel te doen is. Tilburg is absoluut geen dode stad!”

Wil je een rondritje met Theo? Dan kun je hem bellen op 06-40198359. Meer info is hier te vinden. 

Tilburger van de week

Vorige week spraken we met Noortje, die haar eigen expositie heeft. Ken je ook een Tilburger met een bijzonder verhaal? Of denk je: hé, ik heb net zo’n mooi verhaal als Noortje en Ilse? Laat het ons weten!

adv.