Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Edwin viel 80 kilo af: ‘Het is een levenslange strijd’

Door Merel van Dijk 17 februari 2020

Van en eetverslaving naar een sportverslaving. Het is niet iets wat je vaak hoort. Toch is het bij de 48-jarige Edwin van der Pennen het geval. Hij is in tien jaar tijd meer dan tachtig kilo afgevallen en heeft er al twintig (!) marathons opzitten. 

”Op mijn allerzwaarst, 170 kilo, had ik een baan waar ik eigenlijk constant in en uit de auto moest. Ik kreeg last van mijn knieën en ik liep constant met een handdoekje in mijn nek. Ik heb meerdere diëten geprobeerd, zonder resultaat. Op een gegeven moment dacht ik: er moet nu écht iets drastisch gaan veranderen.”

De ingreep

”Ik ben in Beverwijk naar een soort ‘Obesitaskliniek’ gegaan en daar heb ik een gesprek gehad over een eventuele maagverkleining. Toen, in 2010, was deze ingreep nog niet zo populair als nu. De eisen waren ook veel strenger. Zo moest mijn BMI bijvoorbeeld boven de veertig zijn, tegenwoordig is dat ook verlaagd. Ik ben in contact gebracht met een kliniek in België en daar kon ik binnen twee maanden terecht voor een ingreep. Na de operatie ging het heel hard. Op z’n extreemst woog ik nog maar 80 kilo. Hierna ben ik wel wat aangekomen en zit nu op een gezond gewicht.”

Lekker makkelijk

”Heel veel mensen denken: ja, lekker makkelijk zo’n maagverkleining, dan hoef je daarna niets meer te doen. Nou, ik kan je vertellen, zo werkt het niet, haha. Het is geen wondermiddel. Je zet een knop bij jezelf om en gaat met eten overal op letten. Het blijft een levenslange strijd. Naast het feit dat ik minder kon eten, moest ik van mijn lichaam ook gezond eten. Hiervoor at ik veel fastfood. Mijn weekend begon op donderdag, je snapt me wel. Ik had gewoon een eetverslaving.”

‘Eten is een verslaving en ik moest dus iets anders zoeken’

Verslaving

”Er werd na de ingreep vaak gezegd: eet goed en beweeg veel. Ik ben begonnen met wandelen en heb me in 2012 ingeschreven bij Start to Run Tilburg. Hier wordt je geholpen om steeds langere afstanden te kunnen rennen. Hierna kon ik snel lang hardlopen. Het ging beter met mijn conditie en alles was gewoon gemakkelijker. Dan wil je meer. Eten is een verslaving en je gaat toch iets anders zoeken. Dit is bij mij – klinkt misschien heel raar – toch het sporten geworden. Ik dacht: dan ga ik een marathon lopen.”

Tekst loopt door onder de foto

De marathons

42 kilometer en 195 meter klinkt toch wel als andere koek. ”Dat was het ook, haha. Iedereen verklaarde me voor gek. Nadat ik me aansloot bij de hardloopvereniging Tilburg Roadrunners en hier trainde, heb ik mijn eerste marathon in Rotterdam gelopen. Ik wilde hem onder de vier uur lopen, wat helaas niet was gelukt. Al mijn marathons verder, dat zijn er twintig, is me dat wel gelukt. Kijk, met een marathon is het zo: tot de dertig kilometer is het te doen, maar hierna gaat alles zeer doen en dán moet je de knop omzetten.”

‘De drang om het nog eens te proberen was zo groot’

De drang

”Na zo’n run was ik zo kapot en dacht ik: dit doe ik nóóit meer. Dan herstel je en ben je niet helemaal tevreden. De drang om het nog eens te proberen was zo groot. Ik vind het zo’n mooie afstand en het is gewoon een constant gevecht met jezelf, zowel fysiek als mentaal. Mijn twintigste marathon heb ik in Athene gelopen, waar de hele marathon is ontstaan. Je loopt dan vanaf het plekje Marathon naar Athene. Dat was zó gaaf.”

Tekst loopt door onder de foto

Dromen

”Op dit moment loop ik drie keer per week hard en ga ik af en toe nog naar de sportschool. Ik zit lekker in mijn vel. Wel zou het vet zijn om nog de marathon van New York te lopen. Maar goed, om daar tussen te komen is erg moeilijk en ook nog eens prijzig. Voor vervoer én een startnummer betaal je al gauw twee tot drieduizend euro voor. Dan kies ik liever voor wat marathons dichter bij huis, waar ik minder geld voor betaal maar net zo erg van geniet. Parijs en Berlijn staan zeker al op de planning. Liever zes van deze dan een keer New York.”

Lees ook

Charlotte is elke week te zien op tv: ‘Ik loop anders door de supermarkt dan eerst’

Foodie Charlotte Hamilton (21) is elke donderdagavond te zien op NPO bij het programma 'Gefileerd'. ...

Guus Meeuwis: ‘Het zou gek zijn om Groots met een Zachte G in het Willem II-stadion te doen’

Tijd voor confetti en champagne! Bij Guus Meeuwis op kantoor wordt er al volop feestgevierd, want de...

Brugklasbeatz doet mee aan The Voice of Holland: ‘We dachten: wow, wat gebeurt hier?’

Bij The Voice of Holland zijn door de jaren heen al heel wat kandidaten voorbijgekomen. Ook de coach...

adv.