Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Tilburgse Elke boekt de vetste bands voor (grote) poppodia

Door Rowie van der Vliet 8 augustus 2017

Elke Rietveld (29) kan zich bijna geen dag herinneren waarop ze geen muziek luisterde. Als programmeur en productieleider boekt ze de vetste bands binnen en buiten Tilburg. “Ik heb aan alles meegewerkt in Tilburg. Van stagelopen bij Incubate tot stagemanager bij de Popronde.”

“Of er een plaat is waardoor ik nog meer van muziek ben gaan houden? Op zulk soort vragen heb ik oprecht geen antwoord, haha. Ik werk nu 11 jaar als vrijwilliger achter de bar bij Poppodium 013. Ik heb daar zoveel goede optredens gezien dat ik echt geen flauw idee heb. Zolang ik mij kan herinneren ga ik al naar festivals en vroeger stond er thuis altijd al muziek op. Ook tijdens vakanties. Zelfs al lagen we met zijn drieën in de auto te slapen en was alleen de bestuurder wakker.”

Alles al gedaan

Wel is Elkes liefde voor muziek alleen maar gegroeid. “Sinds mijn twaalfde speel ik gitaar en ik ben steeds meer met muziek gaan doen. Ik kom uit een vrij creatief gezin. Creatieve dingen zoals muziek, tekenen, beeldhouwen en muziek is bij ons belangrijk. Ik ben de enige die meer naar muziek neigt. Dankzij mijn studie International Events Music and Entertainment Studies (IEMES) van Fontys heb ik een netwerk opgebouwd. Ik heb geprogrammeerd voor Hall of Fame, scheersalon De Meesterbarbier op zaterdagen, achter de bar gestaan in 013 terwijl Roadburn bezig was, stagemanger bij Popronde, productie bij Mundial, WOO HAH! tuurlijk ook, afgestudeerd bij Incubate… Ik heb hier alles al gedaan.”

Elke Rietveld achter de bar bij Poppodium 013
Foto: indebuurt

Megatrots op Tilburg

Andere steden lonkten voor de Tilburgse programmeur. “Ik ken veel mensen, maar Tilburg is geen metropool. Ik ben naar andere steden gaan kijken om mijn netwerk te vergroten. Nu ben ik werkzaam in Den Bosch als junior programmeur voor poppodium Willem Twee. De muziekscene in Den Bosch leeft niet zo erg als in Tilburg. Heel veel goede muziek komt uit deze stad. Zo fijn! Niet alleen grote acts zoals Krezip en Guus Meeuwis, maar ook bands die het verder in Nederland goed doen. Bijvoorbeeld een act als Cairo Liberation Front die heel de wereld over gaat. Ken je dat? Het is Egyptische volksmuziek met een elektrisch tintje. Ze zijn ook naar Egypte geweest en daar waren ze helemaal fan. Staan er van die lange, gekke Tilburgse boys daar op het podium.” Elke wordt helemaal blij van de muziekscene in de stad. “Ik ben megatrots op Tilburg. In Den Bosch ben ik aangenomen om nieuw leven te geven aan de muziekscene. Die was daar echt non-excistent.”

Stevige muziek

Sinds kort mag Elke ook een andere Brabantse stad van haar talenten voorzien: Eindhoven. “Ik werk nu een week als Hoofd Productie bij TAC. In Eindhoven leeft de muziekscene net zoveel als in Tilburg, maar vooral in een ander genre. Tilburg is een stad die houdt van stevige muziek. We hebben Roadburn, Cul (de Sac red.) en Little Devil. Dat is toch iets meer metal dan de punk die je in Eindhoven ziet.” Helemaal niet meer in Tilburg werken is voor Elke geen optie. Zeker niet als het om ‘013’ gaat. “Bij Poppodium 013 kom je in een grote familie, waar ik nu al elf jaar bijhoor. Afscheid nemen zou echt lastig zijn. Al werk ik er maar een keer in de maand in plaats van drie keer. Ik ga niet weg. ”

Elke Rietveld achter de bar bij Poppodium 013
Foto: indebuurt

Haat-liefdeverhouding

“Ik wil ooit nog een keer naar de Randstad om mijn ding te doen. Toch kom ik sowieso terug naar Tilburg, ondanks de haat-liefdeverhouding die ik met de stad heb. Mensen gaan mij hiervoor echt haten, maar ik vind de Kermis wat minder. Twee weken lang is heel de binnenstad afgesloten. En die muziek. Ik luister veel, maar dat soort dingen? Neuh.” De kritiek op Tilburg is iedere bewoner van de stad wel bekend, denkt Elke. “Ik denk dat iedere echte Tilburger veel te zeiken heeft over het openbaar vervoer, dat er continue gebouwd wordt of dat alles open ligt. Maar vraag maar eens of ze willen verhuizen. Dan is het antwoord standaard nee. Je moet iets te mauwen hebben, haha. Ik ben zo’n echte Tilburger die daar rustig aan meedoet.” Toch heeft ze ook veel liefde voor de stad. “Het is fijn dat er altijd iets te doen is. Op de fiets kost het mij nog geen tien minuten om bij een vriend op de bank te zitten. Tilburg is een studentenstad, maar voor elke leeftijd is er wel iets te vinden.”

Next step: Lowlands?

Ze zeggen dat muziekjournalisten en mensen achter de schermen eigenlijk zelf op het podium willen staan, maar dat is Elke niet gezien. “Nee, absoluut niet! Ik heb wel eens twee of drie liedjes geschreven, maar dat klonk nergens naar. Toen ik van de HAVO afkwam twijfelde ik wel of ik auditie moest doen aan de Rockacademie. Ik was toen best een verlegen meisje. Inmiddels heb ik een paar keer op het podium gestaan met mijn gitaar, maar het is niet mijn favoriete bezigheid. Laat mij maar lekker backstage opereren. Zowel in productie als programmering kan ik mijn ei kwijt. Mijn droom is om mee te werken aan evenementen die mensen vrolijk maken. Meewerken aan het Ultra Music Festival in Maimi lijkt mij supervet. Dat is al vier jaar verkozen tot beste dansfestival. Tomorrowland lijkt mij ook heel tof. En als ik dan toch iets mag noemen… Sowieso moet ik ooit Lowlands gedaan hebben. Dat moet vast lukken.”

adv.