Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Snackkoning Culisjors: ‘Als ik een slechte snack proef kan ik echt pissig worden’

Door Rowie van der Vliet 1 september 2017

Voor de gein besloot Culisjors een blog over snacks te starten. Inmiddels is hij uitgegroeid tot cultfiguur en snackkoning van Tilburg. “Ik schrijf alleen over snacks die ik lekker vind. Ik heb geen culinaire achtergrond, wie ben ik om iets af te kraken? Maar als ik zeg dat het lekker is dan is het ook lekker.”

We kunnen het niet laten om de vraag der vragen te stellen. “Wat mijn favoriete snack is? Daar was ik al bang voor, haha. Het gaat echt in periodes, maar de bamischijf en frikandel speciaal komen altijd terug.” Een snack die niet te doen is, kan Sjors daarentegen zo opnoemen. “De gehaktstaaf”, zegt hij stellig. “Het is teveel gekruid. ’s Avonds laat proef je die nog. Die boeren die je ervan laat, joh. Als ik een slechte snack proef, kan ik echt pissig worden, haha. Net zoals slechte satésaus.”

Genieten is een keuze

Aan gehaktstaven en meurende snacks besteedt Sjors geen aandacht. “Genieten is een keuze gebruik ik als slogan. Het idee is om mensen te helpen met keuzes maken. Eigenlijk schrijf ik over dingen als ik toevallig iets lekkers tegenkom; ik zoek het niet heel erg op. Naar Bram’s Gourmet Frites ben ik ook nog niet geweest, want ik heb er gewoon geen tijd voor gehad.”

friet
Foto: indebuurt

Niet te serieus

Voor Culisjors is het schrijven over snacks eigenlijk heel simpel: hij doet het omdat hij het leuk vindt. Daarbij neemt hij zijn hobby en zichzelf niet te serieus. De keuze om anoniem te blijven kwam voort uit een burgertest voor Stadsgezicht, waarin hij met een frietzak op zijn hoofd poseerde. Het idee kwam van een soortgelijke actie van een recensent van de Volkskrant. “Ik ben een soort cultfiguur, haha.” Voor ons ging de snackkoning met Mexicano als masker op de foto. “Het was nog best moeilijk weg te wassen.”

Friet in badkuip

Culisjors heeft niet veel te klagen in Tilburg. “De Frietboetiek heeft echt de lekkerste friet. Die snijden ze elke ochtend zelf, zo zag ik met eigen ogen. Beneden staat een badkuip waren alle geschilde frieten in liggen te wachten. Je merkt echt de liefde van de eigenaar voor aardappels en friet. En dat al vijftig jaar lang.”

Frietdiva van Tilburg

Al komt de friet van Eetcafé Chi aan de Broekhovenseweg wel erg dicht in de buurt. “Corry staat daar achter de vitrine. Dat is echt de frietdiva van Tilburg. Nadat de zaak is overgenomen, is ze er blijven werken en ze bestiert daar de zaak. Op een drukke vrijdag kan ze zo alle bestellingen uit haar hoofd opnoemen. Puur theater hoe ze het doet.”

Friet op de foto
Foto: ANP Foto

Niet eens lekkerder

“Ik vind ambacht in de snackmarkt het allermooiste dat er is. Het is best veel werk om bijvoorbeeld een kroket te draaien. Als je dat zelf maakt dan spreekt dat liefde uit.” Maar Culisjors is zeker geen kieskeurige snackliefhebber. “Ambachtelijk hoeft niet eens lekkerder te zijn. Ik kan ook genieten van een fabriekskroket of een ranzig lekker frietje.”

Zelfgemaakte kroketten

Keuze genoeg voor lekkere snacks in Tilburg. “Ik kom oorspronkelijk uit Twente en daar begint het nu pas een beetje te komen. In Zuid-Nederland hebben we in het algemeen goede snackbars. Wat friet betreft zeker.” Natuurlijk kan het altijd beter in onze stad. “Wat ik nog een beetje mis is een friettent die ambachtelijke snacks maakt, zoals ze wel doen bij Tra in Goirle. Ik was een keer bij Van Horen Zeggen en toen proefde ik de heerlijke bamihapjes en bitterballen.” Gelukkig zijn er nog wel plekken in Tilburg waar je ze ambachtelijk snacks maken. “Bij de Spaarbank maken ze wel zelf kroketten. Superleuk! De garnalenkroket is altijd goed en de oesterzwamkroket die ik laatst geproefd heb was ook lekker, zeg.”

Foto: ANP Foto

Doe maar een frikandel

Culisjors geniet het meeste van nieuwe dingen proeven. “Het leukste is om in de snackbar te kijken wat er in de vitrine ligt. Wat ken ik niet, vraag ik mezelf dan af.”Als Sjors een tip mag geven dan raadt hij iedereen aan om dat ook eens te doen. “Soms sta je in de snackbar met allemaal mensen achter je. Bijna automatisch zeg je dan ‘doe maar een frikandel speciaal’. Ik heb dat ook. Eigenlijk zonde, want er is nog zoveel meer. Neem de tijd om goed te kijken, op internet kun je alles vinden. Ben je bij de Frietboetiek? Probeer dan eens de bamischijf. Die is echt heerlijk.”

Tilburger van de week

Vorige week spraken we met Thomas, die aan het roer van de Awesome Foundation staat om Tilburg nog creatiever en leuker te maken. En we gingen een drankje drinken met Elke, die de vetste bands binnen en buiten Tilburg boekt. Ken je ook een Tilburger met een bijzonder verhaal? Of denk je: hé, ik heb net zo’n mooi verhaal als Sjors? Laat het ons weten!

adv.