Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Burgemeester Weterings saai? Wij zochten hem op en vinden van niet!

Door Thijs Dingemans 23 december 2017

Een rijpe Harry Potter. Onze eigen Tim Cook. Ietwat saai, maar wel kennis en deskundig: de meningen waren wat verdeeld toen bekend werd dat Theo Weterings in zijn geboortestad Tilburg terugkeerde als burgemeester. We hoorden van alles over hem en dus werd het tijd om zelf kennis te maken met onze nieuwe burgemeester.

“Of ik vroeger kattenkwaad uithaalde? Wie niet.” We beginnen ons gesprek over vroeger en krijgen meteen te horen dat ook de burgemeester weleens de stoute jongen uithing. “Uiteraard zat ik vaak braaf bij pa en ma in de bank. Ik woonde aan de Ringbaan-Oost en dus dicht bij het water. Mijn moeder verbood het me om naar het Wilhelminakanaal te gaan. Nou, je voelt hem al aankomen: daar ging ik dus stiekem wél naartoe. Zo werkt het, toch? Wat je verboden wordt, doe je soms toch.”

Café Voskens

Waar Weterings vaker kwam, was café Voskens op de hoek van de Korte Heuvel (nu tapasrestaurant ’t Zusje). Leuk feitje: daar ging de burgemeester voor het eerst naartoe met zijn huidige vrouw Wilma. “We hebben elkaar leren kennen op de Hogeschool, tegenwoordig de Universiteit van Tilburg. We studeerden beiden Economie en daar sloeg de vonk over. Ze was niet mijn eerste vriendinnetje, maar wel eerste serieuze vriendin en eerste vrouw, en dat blijft ze ook.”

theo weterings
Theo Weterings poseert als burgemeester van Haarlemmermeer voor een foto. Bron: ANP

“Wilma wist nog dat daar onze eerste kus is geweest”

Iets verderop kusten ze elkaar voor het eerst, vertelt de burgemeester uit zichzelf. “Weet je wat grappig is: op 4 oktober maakten mijn vrouw en ik kennis met de hele gemeenteraad. Dat was bij Villa de Vier Jaargetijden, op de hoek van de Noordstraat. Toen ik in de zomer opnieuw kennismaakte met Tilburg, liepen Wilma en ik samen met mijn broer langs de villa. We stonden daar en toen zei ze: ‘weet je nog, Theo?’ Ik moest echt even goed nadenken. Zij wist dus nog dat hier onze eerste kus is geweest. Het was toen een vreselijke bouwval met een vervallen schutting, ik herkende het niet meer door de prachtige villa die er nu weer staat.”

Ooit te veel gedronken?

Weer iets verderop woonde Weterings: in een appartementje midden in het centrum, in de Langestraat boven textielzaak Sengers. Of hij daar ook voor het eerst dronken werd? “Ik zal best eens een glaasje te veel op hebben, maar ben nooit echt dronken geweest. En als burgemeester word je dat sowieso niet. Ik ging trouwens wel stappen hoor, bij de Gallery Club en Voskens. Dat waren vroeger mijn populairste uitgaansgelegenheden.”

Guus Meeuwis

Tegenwoordig is 013 één van die populaire plekken: uitgerekend de plek waar Weterings werd geïnstalleerd als nieuwe burgemeester (en dat was uniek). Of hij er ook weleens een concert bezoekt? “Dat heb ik ooit wel gedaan, voor ik hier kwam. Maar dat moet echt één keer zijn geweest. Het was niet bepaald mijn genre.” Of Guus Meeuwis dat wel is? “Ja, ja! Mijn favoriete liedje is Brabant.”

theo weterings
Theo Weterings speecht als burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer. Foto: ANP

“Fietsen is echt mijn grootste passie”

Nee, in 013 zul je Weterings niet snel heel geregeld zien. Waar dan wel? Op de fiets! “Fietsen is mijn grootste passie. Dat probeer ik ook tijdens het werk te doen; als het even kan, pak ik meteen de fiets. Het is ook de favoriete vrijetijdsbesteding van mij en mijn vrouw. Overigens houdt zij ook erg van wandelen, dus soms sluiten we een compromis.”

Overheidsparticipatie

Wat ons opvalt: wie ‘Theo Weterings’ op Google intikt, krijgt niet heel veel meer te zien als ‘burgemeester, politicus, VVD’. Welk zoekwoord wil de burgemeester graag achter zijn naam zien? “Poeh… Ik denk toch ‘overheidsparticipatie’. Ik ga graag in gesprek met mensen in de wijk om te horen wat zij belangrijk vinden en waar ze mee bezig zijn, en waar de gemeente zich volgens hun mee bezig moet houden. Als je googled op ‘lokale democratie’ kom je misschien op mijn naam uit. Dat is de belangrijkste drijfveer die ik al jaren heb; ik wil dicht bij de gemeenschap staan.”

Over dertig jaar een ‘Weteringsstraat’?

Becht, Letschert, Brokx, Stekelenburg; een hoop oud-burgemeesters hebben de laatste jaren een eigen straat of plein in Tilburg gekregen. Of we over een x-aantal jaar ook een ‘Burgemeester Weteringsstraat’ hebben? “Ik zou zeggen: dat is aan de mensen die hun hoofd erover willen breken als ik dood ben. Daar ben ik absoluut niet mee bezig. Ik sta aan het begin van mijn burgemeesterschap hier. Overigens zie ik wel namen die terecht zijn vernoemd.”

weterings
Een blije burgemeester schrijft zich in als inwoner van Tilburg. Foto: Gemeente Tilburg

Kees de Sloper

De Burgemeester Bechtweg bijvoorbeeld, vernoemd naar Cees Becht – beter bekend als Kees de Sloper. “Hij sloopte alle oude leegstaande fabriekspanden; die moesten volgens hem weg om de stad vooruit te helpen. Hij kreeg er veel kritiek op, ook omdat het oude Raadhuis weg moest om de Schouwburg te bouwen. Hij heeft nu een eigen straat. Dat had niemand dertig jaar geleden gedacht.”

“Ik wilde alleen nog burgemeester van Tilburg worden”

Na heel wat omzwervingen is Weterings weer terug op ’t oude nest als burgemeester. Een jongensdroom? Niet per se. Maar wel een kans die de Tilburger niet wilde laten liggen. “Ik zat goed op mijn plek in Haarlemmermeer. Tilburg was de enige stad waar ik nog burgemeester van wilde worden. Toen de vacature vrij kwam, heb ik natuurlijk meteen gesolliciteerd.”

Samen met iedereen

De cirkel is rond, kunnen we toch wel stellen. Ook voor ons. Rest nog één vraag: wat moeten we weten over de mens Theo? “Dat ik waarde hecht aan contacten met mensen. Ik zou niet gesolliciteerd hebben als er in de vacature stond dat ze een burgemeester willen die vooral processen doet. Of die alleen zorgt voor goed bestuur. De gemeente zocht een burgemeester die dat voor alle Tilburgers wil zijn en met alle Tilburgers is. Dat is ook precies zoals ik het wil invullen. Ik hoop dat mensen mij aanspreken. De uitnodiging heb ik alvast gedaan: laat mij het nieuwe Tilburg opnieuw leren kennen.”

adv.