Oproep: we zijn op zoek naar een Tilburgse Wim Hof
Veel mensen zijn gek op de zomer. Zonnebaden in de tuin, de hele dag een zonnebril op en af en...
Twee jaar lang had Björn van Eenaeme last van zijn enkel na een zware operatie. Die klachten verdwenen volgens hem toen hij zich ging verdiepen in het zwemmen in natuurwater. Nu is de van oorsprong Belgische Björn op zoek naar Tilburgers die met hem willen zwemmen.
Sommige Tilburgers gillen het uit bij een koude douche of vermijden een koudere tempratuur in het wedstrijdbad. Björn niet! Voor je lol twintig minuten stilzitten in ijskoud water of zelfs De Maas over zwemmen? Björn heeft het jaren geleden al van zijn bucketlist afgestreept. “Ik doe mee aan zwemwedstrijden in water van zo’n vijf graden celcius. En ja, ik ben in februari 2019 De Maas overgezwommen.” De Belg meldt het tussen neus en lippen door. Alsof hij wil zeggen: o ja, dat heb ik ook nog gedaan.
Björn liet zich inspireren door de Nederlander Wim Hof. Hij staat wereldwijd bekend als de Iceman en was zelfs te gast bij Oprah. Die naam komt niet uit de lucht vallen. Wim beklom in een zwembroek de Mount Everest en zat een uur en vijftig minuten in een bak met ijs. Niet iedereen is te spreken over de Wim Hof-methode, zo schrijft Het Parool. De methode bevat onder meer een (in sommige kringen) omstreden ademhalingsmethode, waaraan meerdere personen overleden. Aan de andere kant merkte de Radboud Universiteit in 2014 op dat het immuunsysteem van tien mensen die meededen aan een cursus beter is dan mensen die de cursus niet volgden.
“Ik heb jarenlang opleidingen gevolgd van Wim Hof”, zegt Björn. “Ik had een zware operatie en had twee jaar lang last van mijn enkel. Dat is door koud water wel verbeterd. Je immuunsysteem wordt sterker. Ik heb al vijf jaar geen ziektes zoals griep gehad.” Björn gaat ook in de koude decembermaanden gerust het water in. “Het valt wel mee. Het water is nu 6,5 graden. Je bouwt het op en begint eigenlijk al in september. Ik ga meestal even naar de Oosterplas in Goirle aangezien het water daar gecontroleerd is. Geweldig om in stilte in het water te zitten en te kijken naar de zonsondergang.”
Björn is niet zo bang voor de gevolgen. “Het is gezond voor reumapatiënten en mensen met MS. Als je de veiligheidsmaatregelen volgt, gaat het goed. In België had ik een clubje waarmee ik in koud natuurwater ging zwemmen, de Dendermondse IJsberen. In Tilburg ken ik nog niet zoveel mensen, want ik woon er nog maar net. Ik ben goochelaar, maar die optredens kunnen door corona niet doorgaan. Dit geef mij in deze tijd een bezigheid.”
Eigenlijk zou Björn het liefst zo snel mogelijk samenkomen met een groepje Tilburgers om te zwemmen. Dat doet hij nu in de Oosterplas in Goirle omdat de waterkwaliteit daar goed is. “In de Piushaven wordt veel gezwommen en het water is daar prima, maar eigenlijk mag je daar niet zwemmen.”
Björn vond al een zwemmaatje in Collin van Dijk, die hij leerde om in koud water te zwemmen. “In het begin veel bibbers voor Collin, maar na het een aantal keer gedaan te hebben en de adem te leren controleren, kwam de kou volledig onder controle.”
Björn en Collin vinden dat de fysieke gezondheidseffecten van in ijskoud water zwemmen voor zich spreken, maar het gaat ook om een psychologisch effect. Colin: “Het intense gevoel van het koude water, in combinatie met het beheersen van je adem heeft een uitzonderlijk rustgevend effect. Wanneer je het water verlaat, staat je lichaam voor je gevoel in de fik en word je opgeladen door een stroom van energie.”
In onze gids
Nu gesloten
Nu gesloten
Nu gesloten
Populaire rubrieken