Björn zwemt graag in ijskoud natuurwater: ‘Hielp mij na een zware operatie’
Twee jaar lang had Björn van Eenaeme last van zijn enkel na een zware operatie. Die klachten verdwenen volgens hem…
Volgens Björn van Eenaeme en Wil Zingers gaat er niks boven het gevoel van zwemmen in koud water. Björn zwemt sinds een halfjaar in open water samen met andere Tilburgers, waaronder Wil. Inmiddels telt de onofficiële zwemclub twintig leden, maar een legale plek om baantjes te trekken in de buitenlucht is er in eigen stad niet.
“Ik wil het liefst drie keer in de week zwemmen. Eigenlijk vind ik het in de zomer nog te warm. Als ik in het water lig, kom ik tot rust. Het geeft een branderig gevoel en je komt in een andere modus”, vertelt Björn.
“Ik kom uit België en daar deed ik wedstrijdzwemmen in natuurwater. Zo deed ik mee aan een wedstrijd waarbij je in 7 minuten 100 meter moest zwemmen in de kou. Wat ik hier in Tilburg heb opgezet, is anders. Iedereen die bij de club is gekomen, heeft een verhaal.”
Tekst loopt door na de foto >
“Sommigen hebben zware operaties gehad of hadden veel pijn. Anderen hebben een verslavingsverleden. Zelf heeft zwemmen in koud water mij door een depressie geholpen. Nadat ik scheidde na een relatie van tien jaar, kwam ik in een psychiatrisch ziekenhuis terecht. Door het zwemmen heb ik minder depressieve gedachtes.”
Onverwachts komt Wil aangereden, die ook bij de zwemclub zit. Björn steekt zijn hand op, terwijl hij op een bankje bij de Piushaven zit. Wil: “Of ik nog wat te vertellen heb? Zeker wel! Mijn vrouw zwemt al 25 jaar in natuurwater. Ik ken haar nu 12 jaar. Ik deed altijd mee in de zomer, maar in de winter steunde ik haar alleen. Toen leerden wij Björn kennen en ben ik toch eens meegegaan. De lage rugpijn die ik had, werd een stuk minder.”
Tekst loopt door na de foto >
Wil: “De eerste keer bleef ik er maar zo’n drie minuten in. Het water was zo’n 4 graden Celcius. Je gaat gloeien. Het is koud, maar je wordt vanzelf warm. Al draag ik handschoenen in de winter.” Björn: “Handen en voeten worden snel koud, want al het bloed stroomt naar uw hart. Via de zwemclub volgen wij nu workshops met hoe we onze ademhaling onder controle houden. Ik blijf nu zo’n 10 minuten in het water.”
Natuurlijk zijn er wel plekken waar de zwemclub af en toe heengaat, zoals de Surfplas en Oostplas in Goirle. De regels rondom zwemmen in de Oostplas veranderen vaak. “Ik ben ook sportduiker en soms mag ik er wel duiken, maar niet zwemmen. Dan zou de ondergrond niet stabiel zijn. We komen niet op de ondergrond. Dan mag het weer wel, dan weer niet. Ik heb er nog nooit iets meegemaakt.”
Tekst loopt door na de foto’s >
Björn heeft de toekomst van zijn zwemclub al helemaal uitgedacht. “Geef ons een stukje Piushaven. Bijvoorbeeld naast Restaurant RAK aan de kop. Dat ligt niet in de vaarroute.” Wil: “Zet het af met boeien en je bent er al.” “En plaats wat kleedkamers en een douche”, aldus Björn. De Belg vervolgt: “Eerst zou er ook een open bad komen, maar dit ging toch niet door. De buurt hoeft niet bang te zijn van overlast van ons. We nemen geen muziekboxen mee en onderhouden de plek zelf. We willen alleen maar zwemmen.”
De ideeën blijven maar komen. Als een permanent buitenzwembad niet kan, dan hoopt hij vaker legaal in het water te mogen dobberen. Dus niet alleen voor de Nieuwjaarsduik of met hoge uitzondering voor de foto’s van dit artikel. “Waarom houden we geen carnavalsduik of paasduik of kermisduik…”
De zwemclub is momenteel naamloos en is (nog) geen officiële sportvereniging. Toch is iedereen welkom. Ook eens komen zwemmen? Stuur een appje naar Björn via 06-14746797.
In onze gids
Populaire rubrieken