Bieke sluit zich twaalf uur lang op in een hokje: ‘Ik krijg alleen een kommetje rijst’

Door Rowie van der Vliet 8 april 2019

Bieke van Engelen is 17 jaar (‘over een week 18’) en laat zich op 13 mei vrijwillig opsluiten in een kooi van één bij twee meter. Dat doet ze niet zomaar: de tiener wil aandacht vragen voor gedwongen prostitutie van meiden die net zo oud of nog jonger zijn dan zijzelf. Wat stoer!

We zitten op de houten trap in de LocHal, de locatie waar het over een tijdje allemaal gaat gebeuren. Een man zit te tikken op zijn laptop. Achter ons zitten twee jongens enthousiast te gamen. Beneden lopen misschien wel honderd Tilburgers. Allemaal op zoek naar een volgend boek of een fijne middag. “Ja, het is wel een beetje raar om te bedenken dat straks zoveel mensen mij in een kooi zien”, zegt Bieke met een lachje.

Waarom niet in Tilburg?

Bieke is niet de enige die zich twaalf uur lang opsluit in een kooi. Het is een initiatief van de organisatie Free a Girl, die jonge meisjes bevrijdt uit de prostitutie. Onder andere Yolante Cabau-van Kasbergen en Monica Geuze doen ook mee. “Ik vond het zo erg om te zien wat die meiden hebben meegemaakt. Ik ben mij gaan verdiepen in de stichting en kwam erachter dat ik dit in Breda kon doen. Toen dacht ik: waarom niet in Tilburg? Ik heb Citymarketing benaderd, want daar ken ik iemand. Daarna ben ik in gesprek gegaan met iemand van de LocHal en de Stemmingmakerij. Zij waren meteen superenthousiast.”

Tekst gaat verder na de foto

Bieke van Engelen
Foto: indebuurt Tilburg

Supermooi gebouw

De keuze voor de LocHal was al snel gemaakt. “Het is een gave locatie die echt upcoming is. Veel mensen komen hier langs. Het ligt ook naast het station, dus misschien kunnen we daar wel posters ophangen. En het is een supermooi gebouw!”

Hoezo twaalf uur in een hokje?

De Tilburgse vertelt dat ze meestal op positieve reacties kan rekenen. “Wel vragen mensen mij: ‘jezus, hoezo twaalf uur in een hokje?’ Mijn antwoord daarop? Ja uh, ik denk dat ik het wel onderschat. Het is wel een beetje spannend. Ik krijg alleen een kommetje rijst en mag voor de rest water drinken. Maar ik wil mij zó graag inzetten voor dit goede doel. Wat zijn die paar uur van mijn leven als ik zo aandacht kan vragen?”

‘Je bent pas 17’

Een andere reactie krijgt ze ook vaak naar haar hoofd geslingerd. “Ik hoor vaak: ‘jeetje, je bent pas 17. Wow, dat je daar nu al aan denkt’. Mensen vinden het wel goed dat ik mij ervoor inzet, hoor. Ik denk maar zo: als ik het niet had gedaan, was het hier niet in Tilburg gekomen, haha. Die heb ik al binnen”, zegt ze met een grote glimlach.

Meer deelnemers

Toch is er nog meer werk aan de winkel. Free a Girl organiseert het evenement eigenlijk alleen in steden waar vijf dagen lang tien deelnemers twaalf uur in een hokje zitten. “We hebben nu drie deelnemers en zoeken nog mensen. Je mag wel pas meedoen als je 2500 euro hebt opgehaald. Maar we doen het als team en zetten met z’n allen de schouders eronder.” Stel dat het niet lukt om tien deelnemers te krijgen, gaat het dan niet door? “Ik heb veel contact met de organisatie. Ze steunen mij enorm, maar ik weet nog niet hoe streng ze gaan zijn. Wel helpen ze mij heel erg om dit op te zetten.”

Wil je Bieke steunen? Doneren kan hier.

Ben je zelf helemaal enthousiast geworden? Hier kun jij je aanmelden.

Lees ook:

Iedje

Iedje is al zo’n zestig keer op tv geweest: ‘Ik had niet verwacht dat zoveel mensen het zouden zien’

Jarenlang is één tv-programma vaste prik tijdens het ochtendritueel van Iedje van Puijenbroek. De Ti...
Rick Kwee

Rick helpt anderen via WhatsApp: ‘Het is belangrijk om mensen niet alleen te laten voelen’

Tijdens zijn depressie had Rick Kwee (31) nooit kunnen voorspellen dat zijn leven er ooit zó uit zou...
Annelies van Zeben

Annelies was arm: ‘Ik ben die man eeuwig dankbaar’

Annelies van Zeben weet het nog als de dag van vandaag: de eerste keer dat ze naar de Voedselbank gi...

adv.