Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bastiënne is dierenverzorger bij de Oliemeulen: ‘Heel stil nu er geen bezoek is’

Door Rowie van der Vliet 27 april 2020

Dierenpark De Oliemeulen is voor veel Tilburgers al jarenlang een begrip. Sommige stadsgenoten zijn opgegroeid met bezoekjes aan reptielen, apen en de andere dieren. Je denkt er misschien niet zo snel aan: maar in het dierenpark wordt nu gewoon doorgewerkt. Bastiënne Meulenbroek (27) is dierenverzorger en vertelt ons meer over haar werk.

“Het is heel stil nu er geen bezoek is. Tot zover valt het voor de dieren erg mee. Ik merk eigenlijk heel weinig. Alleen de ara’s zijn een beetje verveeld. Ze beginnen vaker uit zichzelf te dansen, want dat kunnen ze minder doen met bezoekers. We lossen dat op door ze bezig te houden. En met de ara’s kunnen we knuffelen. De andere dieren, zoals apen, zitten daar echt niet op te wachten. Je moet dit werk niet doen als je heel de dag met dieren wil knuffelen. Al geeft het een speciaal gevoel als er een aapje op je schouder komt zitten. Maar het geluk haal ik echt uit de dieren die gezond zijn.”

Geen inkomsten meer

Dat Bastiënne haar werk nog kan blijven doen is niet vanzelfsprekend. De Oliemeulen had door de coronacrisis van de ene op de andere dag geen inkomsten meer. Net als veel andere dierentuinen was het de vraag of De Oliemeulen überhaupt zou blijven bestaan. Het dierenpark lanceerde een crowdfundingsactie, want de dieren moeten gewoon blijven eten.

Uiteraard kan er nog steeds gedoneerd worden en we kunnen alle beetjes goed gebruiken, maaaaaaaaar…….Yes, we…

Posted by Dierenpark De Oliemeulen on Wednesday, 15 April 2020

Eten in hartjes snijden

“We kunnen nu zo’n anderhalve maand vooruit. Heel bijzonder al die mensen om je heen die zoveel geven om de Oliemeulen. Die zeggen: ‘we komen er al jaren’. Het geeft mij als verzorger een fijn gevoel dat mensen ons niet vergeten. De reacties zijn onbeschrijfelijk. De dieren merken er natuurlijk weinig van. We hebben ze zelf maar wat liefde gegeven door het eten in hartjes te snijden.”

Liefde voor dieren

Zoals veel mensen in deze tijd hadden Bastiënne en haar collega’s allerlei plannen met hoe ze die tijd nu konden indelen. “Het is nog steeds best hectisch, haha. Er zijn dingen waar ik niet aan toe kom. Dan denk ik: ik maak even dit hok grondig schoon of ga de registratie naar mijn hand zetten. Dat loopt vaak anders. Mijn werk bestaat nu vooral uit het schoonmaken van de hokken van de dieren. Dat vind ik niet erg, want ik doe dit werk echt dankzij mijn liefde voor dieren. Maar ik mis het contact met mensen.”

Posted by Dierenpark De Oliemeulen on Thursday, 9 April 2020

Antwoorden opzoeken

Wie als bezoeker van de Oliemeulen een vraag voor Bastiënne had, kon altijd bij haar terecht. “De leukste vragen zijn dingen die waar je zelf niet zo snel over nadenkt. Zoals: hoe zit het met de bloedsomloop van het hart? Waar komt het gif vandaan? Soms zijn dat vragen waar ik het antwoord niet op weet, dus ga ik dat uitzoeken en kom ik later terug met het antwoord. Ik mis dit stukje van mijn werk zo. Vooral om mensen enthousiast te maken over dieren en er uren over te praten. Ik vond het ook fijn om aannames van mensen weg te nemen als ze een bepaalde mening over een dier hebben.”

Spannende tijd

Voor Bastiënne blijft het een spannende tijd. Ze gaat nog vaak met plezier naar haar werk, maar hoopt dat vooral nog jarenlang te kunnen doen. “Niemand weet hoe het verder loopt, dat is heel eng. Kunnen we straks alleen nog maar verre reizen maken om dieren te zien? Het liefst ga ik in mijn vrije tijd ook naar dierentuinen. Kan dat straks nog?”

Vergeet ons niet

Bastiënne hoopt vurig dat heel Tilburg het dierenpark niet vergeet. Doneren kan nog steeds via de crowdfundingspagina. “Dat kan nog tot 1 juli. Je kunt ook een dier adopteren. Dan krijg je een mooi certificaat. Er zijn zelfs Tilburgers die speciaal naar de Jumbo gaan om iets te kopen voor de dieren. Alle boodschappen mag je doordeweeks van 9.00 tot 18.00 uur bij ons komen afgeven.”

Lees ook:

Jordy Sweep WeCareNL

Jordy bedacht hét idee om horeca en zorg te helpen: ‘Maf dat ik te zien was bij RTL Boulevard’

Eén en één is twee. Tilburger Jordy Sweep is de oprichter van het burgerinitiatief WeCareNL dat hore...

Opruimcoach Suzanne: ‘Een huis hoeft niet steriel te zijn’

Tilburgers zijn massaal aan het opruimen. Van het uitruimen van de kledingkast tot het sorteren van ...
Serve the City

Honderden studenten helpen Tilburg: ‘Waarom hebben we onszelf dit aan gedaan?’

De namen Jelle van Dijk, Juul Snijder, Despina de Werd, Benthe Frie en Anne-Lin van Gelder zeggen je...

Meer over Dierenpark De Oliemeulen ontdekken?

Dierenpark De Oliemeulen entertainment

Geopend10:00 - 18:00

Reitse Hoevenstraat 30, Tilburg

Bekijk meer:entertainment

adv.