Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tilburgers Bas en Noortje bedachten een supergaaf idee voor de Tilburgse Kermis!

Door Rowie van der Vliet 17 juli 2018

Noortje van Venrooij en Bas Horsten willen met hun kermisattractie een stukje Tilburg echt terughalen naar de kermis. “Echt Tilburgse dingen heb je niet meer zoveel tijdens de Tilburgse Kermis”, vindt Bas. Daarom nemen ze het heft in eigen handen met De Jaozeetie, een rariteitenkabinet vol voorwerpen van stadsgenoten. We interviewen Bas over het supergave idee.

Enkele jaren geleden ontmoetten Noortje en Bas een Tilburgse vrouw die nu in België woont. De drie raakten aan de praat en zo vertelde de vrouw dat ze nog een hele verzameling vol Tilburgse spullen op zolder had staan. Hoe gaaf zou het zijn om die naar Tilburg te halen, dachten Bas en Noortje. En dus reden ze op een regenachtige dag naar België om de verstofte verzameling op te halen. “Toen hoorden we dat er nog een plekje vrij was om ons idee te pitchen voor de Awesome Foundation. Noortje en ik zijn toen weer bij elkaar gaan zitten om te brainstormen over wat we konden met de verzameling van die vrouw. We hadden een week tijd om onze pitch voor te bereiden!”

Middenstip

Hun harde werk was niet voor niks: met de pitch wonnen de twee vrienden duizend euro om het idee uit te voeren. “Je moet best creatief omgaan met duizend euro om een kermisexpositie op te zetten. De Jaozeetie is een rariteitenkabinet met een knipoog. Het is een grote kast met allemaal vitrines. Er zijn ongeveer vijftig voorwerpen te zien, zoals de middenstip van Willem II uit 1955 toen we landskampioen werden. De rest blijft nog geheim.”

NS16
Foto: Ateliers Tilburg

Nieuwe dingen leren over Tilburg

“Iedereen is dolenthousiast. Ik heb eigenlijk nog niemand gehoord die er geen zin in heeft. Heel veel Tilburgers zijn toch trots op hun stad en er graag iets meer over te weten komen. Door De Jaozeetie kan dat. Er zitten dingen in die bij veel mensen al bekend zijn, maar ook dingen die men nog niet weet. Wij kwamen dankzij het maken van deze gratis kermisattractie zelf nieuwe dingen te weten. Ook heel veel mensen zijn langs geweest om spullen af te leveren. We hebben ook een leuke middag gehad met Ed Schilders die ons zoveel over de stad heeft geleerd. Die kwam weer met allerlei dingen aanzetten. Zo komen er elke keer mensen op je pad. We worden geappt en krijgen mailtjes. We zouden met gemak nog honderd dingen kunnen toevoegen. Helaas is daar het geld en de tijd niet voor!”

Kermis hoort bij Tilburg

Bas is zelf ook enorm trots op Tilburg. “We zijn nooit de mooiste stad geweest en moeten daarom extra knokken. Er gebeurt hier veel en de laatste jaren gaat het heel snel. Kijk maar naar de Spoorzone en Piushaven. Ik vind het hier heel fijn.” Is hij ook zo’n Tilburger die de Tilburgse Kermis voor geen goud wil missen? “Ik blijf er niet speciaal voor thuis, haha. Voorgaande jaren was ik niet elke dag op de kermis te vinden, maar ik vind het wel heel leuk. De kermis hoort echt bij Tilburg. Als je mensen buitenaf vraagt wat ze aan onze stad doet denken, dan zeggen ze: Willem II, 013 en de kermis. Dit jaar ben ik sowieso drie dagen te vinden bij het rariteitenkabinet!”

De Jaozeetie
Foto: De Jaozeetie logo naar ontwerp van Noortje van Venrooij

De Jaozeetie!

De naam van de kermisattractie zegt het al. Jaozeetie is natuurlijk een prachtige Tilburgse uitspraak als reactie op een sterk verhaal of onwaarschijnlijke gebeurtenis. “Straks verbaast iedereen zich gewoon door de verhalen. Soms gaat het ook om kleine dingetjes, maar dat maakt het juist heel leuk. Het is voor iedereen toegankelijk. We hebben geen enge dingen, zoals een vrouw zonder hoofd. Dat zag je vroeger wel in het rariteitenkabinet op de kermis. De Jaozeetie doet je met een glimlach de deur uitlopen en laat je met een andere blik naar de stad kijken.”

Permanente plek

Als het aan Bas ligt, is de kermis zeker niet de laatste keer dat we het rariteitenkabinet tegenkomen. “Het zou mooi zijn als er een permanente plek komt waar mensen alle voorwerpen kunnen bekijken. Bijvoorbeeld de bibliotheek of het stadshuis; ik roep maar wat. Het zou tof zijn als het wordt uitgebreid met nog meer verhalen.”

Jaozeetie Bas Horsten
Foto: indebuurt

Helemaal gratis

Je hoeft geen flinke lading aan flessen met statiegeld in te leveren om aan kleingeld te komen of flink te pinnen. Tenminste, niet als je wil gaan kijken bij De Jaozeetie. Het rariteitenkabinet van Bas en Noortje is namelijk helemaal gratis. Fijn! “De kermis is al duur genoeg. Mensen kunnen drie dagen lang, van 27 tot 29 juli, komen kijken bij De Jaozeetie in NS16 aan het NS-plein. Ennuh, wij hebben airco, haha.”

Tilburger van de week

De vorige keer spraken we met Lucero van Amerongen, de Tilburgse die meedoet aan het Zomercarnaval in Rotterdam. Ken je ook een Tilburger met een bijzonder verhaal? Of denk je: hé, ik heb net zo’n mooi verhaal als Bas en Lucero? Laat het ons weten!

Lees ook:

Lange Frans Baas B

Nol Havens van VOF de Kunst: ‘Tilburg zit in mijn DNA’

Nol Havens woont inmiddels in Hilvarenbeek, maar is nog steeds een bekende Tilburger te noemen. "Ik ...
Laura van der Weide

Laura plaatste een emotionele oproep over kanker van vriend Pim: ‘Bedankt Tilburg!’

Laura van der Weide wilde iets kunnen doen toen haar vriend Pim Trommelen de diagnose van Acute myel...
Pakje Kunst

Gaaf! Tilburger Ro-Nalt bedacht een idee dat nu Nederland verovert

"Waarom hebben we niet zo'n sigarettenautomaat met kunst in Tilburg?" Domme vragen bestaan niet, maa...

adv.