Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Annelies was arm: ‘Ik ben die man eeuwig dankbaar’

Door Rowie van der Vliet 15 oktober 2018

Annelies van Zeben weet het nog als de dag van vandaag: de eerste keer dat ze naar de Voedselbank ging. “Dat was het moeilijkste dat ik ooit in mijn leven gedaan heb.” Nu organiseert de Tilburgse activiteiten voor arme mensen in de omgeving met de Werkgroep Samen Sterk. Niet alleen tijdens Wereldarmoededag op 17 oktober, maar het hele jaar door.

“Dat je je hand moet ophouden voor aardappelen. Daar heb ik veel moeite mee gehad”, geeft Annelies toe. “Pater Poels heeft ook bij mij brood gebracht. Ik ben die man eeuwig dankbaar. Misschien is het ook wel een stukje van zijn gedachtegoed doorgeven. Nu sta ik klaar voor mensen die arm zijn. Doordat ik het heb meegemaakt, durven ze eerder te vertellen hoe hun situatie is. Dat is omdat je dat gevoel kent.”

Kleding ruilen

En of Annelies bekend is met armoede. Ze maakte het als kind mee, maar ook als moeder van haar dochter. “De situatie die ik thuis had, wilde ik niet aan mijn kind meegeven. Toen ik vijftien jaar geleden bij de Voedselbank kwam, was er nog geen Samen Sterk of Quiet. Daarom ben ik zelf met een groepje andere Tilburgers begonnen bij de Voedselbank. Door tosti’s te maken, kleding te ruilen en activiteiten als een bingo te organiseren.”

Annelies van Zeben
Annelies staat er niet alleen voor. Ook Marion Willems (l) maakt onderdeel uit van de groep. Foto: indebuurt

Creatief denken

Het groepje bij de Voedselbank werd steeds groter. Inmiddels kan Annelies al een paar jaar met haar clubje terecht bij MFA Zuiderkwartier. “We geven elkaar fijne tips. Bijvoorbeeld waar de beste aanbiedingen zijn of waar speeltuinen zitten. De beste tip die ik hier kreeg? Je leert creatief denken als je arm bent. Je moet niet angstig zijn om dingen te vragen. Niet in de vorm van geld, maar naar oplossingen kijken. Wij doen bijvoorbeeld aan kledingruil.”

Straatangst

“Het mooiste is de dankbaarheid. De kleine dingen betekenen eigenlijk nog het meest. Bijvoorbeeld dat er iemand is om koffie in te schenken of gewoon een praatje te maken. Het fijnste dat ik voor iemand heb betekend is haar stap voor stap de deur uit krijgen. Die persoon had straatangst, maar ik kreeg haar uiteindelijk hier naartoe. Toen ik een burn-out had, stond zij juist voor mij klaar. Dát is samen sterk staan.”

Niet gewoon

Annelies werd dit jaar extra in het zonnetje gezet met een nominatie voor Vrijwilliger van het Jaar. Helaas is ze het niet geworden, maar de nominatie is al een hele eer. “Ik hoor nu van mensen dat ik het werk zo goed doe. Dat helpt ook mee met de spirit in de groep. Ik doe dit gewoon, maar blijkbaar is het niet gewoon. De gemeente zegt ook: jij durft iets te vertellen waar mensen veel angst over hebben.”

Tilburger van de week

De vorige keer spraken we met John en Henny Görtzen en de dierenambulance. Ken je ook een Tilburger met een bijzonder verhaal? Of denk je: hé, ik heb net zo’n mooi verhaal als John, Henny en Ilona? Laat het ons weten!

Lees ook:

dierenambulance

John en Henny werken bij de dierenambulance: ‘Het moet uit je hart komen’

John en Henny Görtzen zijn niet alleen getrouwd met elkaar, maar werken ook samen bij de dierenambul...

Onnechien van de Laan: ‘Sommigen hebben niks meer, maar dan ben ik er’

Een knuffel hier, een schouderklopje daar. Onnechien van de Laan, het gezicht van kringloopwinkel 'n...
Worstenbrood & Wijn

Ilona van Worstenbrood & Wijn: ‘Ik ben echt altijd met eten bezig’

Ilona de Wit is het succes achter de foodblog Worstenbrood & Wijn. Ze maakt prachtige foto's van het...

adv.