Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Andrea is een echte spinnenkenner: ‘Ze komen altijd met z’n tweeën’

Door Maartje Cooijman 25 september 2018

O jee! Het wordt steeds kouder, dus ze komen er weer aan: spinnen. Terwijl velen van ons de kriebels krijgen, genieten anderen juist van dit moment. Andrea Dekkers bijvoorbeeld. Zij is namelijk een spinnenconservator. Ja, dat bestaat echt. Ze weet alles over onze harige vriendjes. Daarom spraken we met haar over de wonderlijke wereld van de achtpotige wezens.

Als conservator ziet Andrea vele verschillende spinnen voorbij komen. De een nog mooier dan de ander. “De gaafste spinnen vind ik de dwergspinnen, die zijn een halve tot vier millimeter groot. Als je die onder een microscoop bekijkt dan zie je dat ze de meest waanzinnige vormen hebben. Echt hele vreemde hoofden, ogen op steeltjes, noem het maar op. Ze hebben ook hele mooie tekeningen. Heel gaaf.” Toch was het nog een heel avontuur om spinnenkenner te worden. Andrea volgde in 1999 de opleiding tot natuurgids en werd daarna vrijwilliger bij het Natuurmuseum Brabant. Nu fietst ze dagelijks van haar woonplaats Udenhout naar Tilburg, haar thuishonk. “Mijn baan, de werkgroepen, het gebeurt allemaal hier.”

Herfst

Nu de herfst aan de deur staat, zoeken veel spinnen de huiselijke warmte op. Volgens Andrea is er geen manier om dit tegen te gaan. “Wat weinig mensen weten is dat de spinnen die naar binnen trekken, veelal uit het zuiden komen. Die kunnen onze winters niet overleven en daarom zoeken ze in huis een warm plekje. Er zijn ook spinnen die gewoon buiten overwinteren. Huisspinnen zitten meestal achter in plint of in een droog donker hoekje. Ze houden niet van tocht. Ik kan je niet zeggen dat of je huis schoon moet maken of juist vuil moet houden. Je ontkomt er gewoon niet aan. Waar ter wereld je ook komt, er zitten overal spinnen. En spinnen die luisteren helaas niet, haha.”

Andrea Dekkers
Spinnen worden op sterk water bewaard omdat ze geen uitwendig skelet hebben. Zonder het conserveermiddel zouden ze verschrompelen.
Foto: indebuurt

Doodtrappen

“Waar ik moeite mee heb, is als mensen een spin zomaar doodtrappen omdat ze eng zijn. Het maakt me dan trouwens niet uit of het om een spin of bijvoorbeeld een muis gaat. Dat vind ik net zo vervelend. Het is gewoon niet nodig. Ik begrijp heus wel als je een wespennest hebt dat in de weg zit, dat je deze moet verwijderen. Zo erg ben ik niet, maar ik zie nodeloos een dier dood maken niet zitten. Ik wil de spinnen niet vermenselijken hoor, maar doodtrappen is niet nodig. Daarom maak ik vaak een grapje dat spinnen lekker toch altijd met z’n tweeën komen, haha.”

Vooroordelen

Volgens Andrea komt de angst voor spinnen gedeeltelijk voort uit een oerinstinct, maar zeker ook uit onwetendheid. “Hier in Nederland zijn er geen spinnen waar je bang voor hoeft te zijn. Het zijn hele delicate beestjes. Ik ben weleens bang dat een spin zijn pootje afbreekt. Nu is dat niet zo erg hoor. Een spin vervelt en dan groeit er een nieuw pootje aan. En ook als hij is uitgegroeid en dus niet meer vervelt, dan kan hij met zijn zeven pootjes nog makkelijk uit de voeten. Maar als je een spin laat vallen, is het een heel ander verhaal. Dan kan-ie een barst in zijn achterlijf krijgen. Dan sterft de spin. Het zijn gevoelige dieren.”

Andrea Dekkers
Vogelspinnen zijn doorgaans niet gevaarlijk voor de mens en juist heel kwetsbaar.
Foto: indebuurt

Kennis delen

Andrea ziet dat meer mensen zich langzaamaan laten informeren. Daar is ze blij mee. “Mensen weten zo ontzettend weinig over spinnen. Ik krijg bijvoorbeeld vaak de vraag of spinnen giftig zijn. Tja, dat zijn ze want anders zou de prooi niet doodgaan. Alleen zijn ze niet heel giftig voor mensen, tenzij je echt allergisch bent. Net als met bijen. Er zijn hier trouwens maar weinig spinnen die groot genoeg zijn om door je huid heen te bijten.” Volgens de spinnenkenner kan je echte angst helaas niet onderdrukken, maar er is wel goede hoop. “Hoe meer je van iets weet, hoe minder eng het wordt.”

Jong geleerd                                                                                                                         

Andrea is zelf nooit bang geweest voor spinnen of andere insecten. Ze is opgegroeid met de kennis dat alles wat in de natuur leeft, nuttig is. “De liefde voor de natuur is me van huis uit meegegeven. Door mijn moeder, opa en oma. Die hadden bossen en daar werd ik altijd mee naartoe genomen. Dan gingen we paddenstoelen plukken en bessen. Wij aten ook echt uit het bos. Mijn oma maakte de meest heerlijke gerecht. Zo is de liefde een beetje gegroeid, hoewel ik het niet altijd leuk vond hoor. Als we weer eens een zondag naar de Drunense duinen gingen dacht ik vaak ‘jeetje, alweer’, haha.”

Tilburger van de week

De vorige keer spraken we met Monique die een hertje als huisdier heeft. Ken je ook een Tilburger met een bijzonder verhaal? Of denk je: hé, ik heb net zo’n mooi verhaal als Andrea en Monique? Laat het ons weten!

Lees ook:

spinnen

Wie durft? Er is een spinneninvasie in Tilburg en wij zoeken foto’s

Bang voor spinnen? Dan zijn dit ongetwijfeld zware tijden voor je. Er lopen momenteel namelijk véél ...
Snuitje

Monique heeft een hertje als huisdier: ‘Hij komt ’s avonds bij me op de bank liggen’

Al van jongs af aan is Monique van Loon besmet met het dierenvirus. Nu vangt zij regelmatig dieren o...
Pieter Dingeman

Pieter is wijkagent in Goirke-Hasselt: ‘Soms verlang ik naar mijn gezin en mijn thuisgevoel’

Pieter Dingemans ruilde zijn baan als installatiemonteur in voor een carrière bij de politie. Dat de...
Zsa Zsa Faes

Zsa Zsa maakt de mooiste foto’s van dieren: ‘Gewoon op mijn bank!’

Zsa Zsa Faes maakt al van kleins af aan foto's. Van mensen, gebouwen en mooie landschappen, maar het...


Meer over Natuurmuseum Brabant ontdekken?

Natuurmuseum Brabant

musea

Gesloten10:00 - 17:00

Spoorlaan 434, Tilburg

Bekijk meer:musea

adv.