Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Amy (20) opende een minibieb in coronatijd: ‘Mensen kwamen helemaal uit Purmerend’

Door Rowie van der Vliet 1 juni 2020

Amy van den Berg (20) startte Minibieb Reeshof toen de coronacrisis Tilburg net in haar greep had. Toen de bibliotheken moesten sluiten, wist ze dat ze bewoners van de Reeshof niet zonder boeken kon laten zitten. “Ik merkte dat kinderen zich verveelden.”

“Het voelt goed om in deze tijd iets goeds te geven aan mensen. Ik kreeg een keer een briefje van een kindje dat vijf boeken had meegenomen en dat-ie ze erg leuk vond. Hij had veel nieuwe voorleesverhaaltjes. Daar doe je het eigenlijk voor. Ik merk ook dat veel kindjes even langsgaan en doorlopen. Later komen ze dan toch terug om een boekje te pakken. De drempel ligt erg laag.”

Ook voor volwassenen

Minibieb Reeshof is zeker niet alleen voor kinderen. In de blauwe kast in de L-buurt kan iedereen komen snuffelen. “Er is voor iedereen wat. Vooral kinderenboeken zijn heel populair. Die worden snel meegenomen. Volwassen boeken staan er ook geregeld in. Thrillers of de romantische boeken zijn het snelst weg.”

Tekst loopt door na de foto.

Minibieb Reeshof staat in de L-buurt. Foto: Minibieb Reeshof

‘Wilde ik al zo lang lezen’

“Gelukkig heb ik er zelf ook boeken uit kunnen halen”, zegt Amy lachend. “Eleanor & Park stond in de minibieb en die wilde ik al zo lang lezen. Ik heb dat boek nooit ergens vandaan kunnen halen en ik zag hem erbij staan. Toen dacht ik: eerst even lezen en dan zet ik hem terug.”

Veel liefde aan gegeven

Amy leest zelf enorm graag. Ze heeft de boeken in haar boekenkast maar niet geteld, want ze gokt dat ze dan best lang bezig is. Die tijd steekt ze liever in het runnen van de Minibieb Reeshof. De Tilburgse stak al veel liefde in het project. “Ik ben op Marktplaats gewoon gaan kijken naar kastjes. Een man bood een gratis tv-kastje aan. Daar heb ik heel veel liefde aan gegeven. Ik heb het blauw geschilderd en ervoor gezorgd dat het waterdicht is.”

Tekst loopt door onder de foto.

In de minibieb vind je allerlei soorten boeken. Foto: Minibieb Reeshof

Geen tijdslimiet

Wie boeken wil lenen hoeft niet veel anders te doen dan langs te gaan bij de minibieb. “Er zit voor mij geen limiet aan. Je mag er een maand over doen om het te lezen, maar ook vier maanden. Het maakt mij ook niet uit hoeveel boeken je meeneemt. Natuurlijk is het wel fijn als het boek uiteindelijk weer in de kast komt staan, haha. Maar ik wissel de voorraad regelmatig. Het begon met boeken uit mijn eigen verzameling, maar ik krijg nu ook steeds meer donaties. Zo leuk! Mensen mogen ook boeken voor een ander in de kast zetten.”

Vakantiegevoel

Amy had eigenlijk nog nooit een boek geleend bij een andere minibieb in Nederland. “Maar ik zag de minibiebs wel regelmatig op Instagram voorbijkomen. En ik was een keer op vakantie op een camping toen ze een klein biebje hadden waar je boeken mocht pakken. Dat gevoel wilde ik naar de L-buurt brengen. De Minibieb Reeshof bestaat nog niet zo lang, maar ik heb al veel reacties gehad. Inmiddels is vestiging van de bibliotheek in Heyhoef weer open. Nu komen er iets minder mensen, maar toch blijven anderen langskomen. Mensen kwamen helemaal uit Purmerend, zo las ik in een berichtje op mijn Instagrampagina. Ik wil zeker doorgaan met de minibieb na de coronacrisis. Het maakt de drempel laag om te blijven lezen.”

Lees ook:

Lotte en Jules hebben een talkshow over jongeren en corona: ‘We doorbreken taboes’

Lotte Kepers (18) en Jules van Dop (18) waren het zat dat talkshows veel over jongeren praatten, maa...

Natasja laat sjaals achter voor mensen die het nodig hebben: ‘Ik inspireerde een vrouw uit Rusland’

Jaar in jaar uit laat Natasja van Alphen van Help je medemens de kou door sjaals achter voor minderb...

Jason tekent een contract bij dezelfde platenmaatschappij als OG3NE: ‘Echt een eer’

Brace, Xander de Buisonjé, OG3NE, Tineke Schouten, Youp van 't Hek en Jason Haans. Nee, dit is geen ...

adv.