Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Reislustige Amber Bindels: ‘Ik laat mij niet tegenhouden door mijn rolstoel’

Door Rowie van der Vliet 11 juli 2017

Amber Bindels crosst heel Tilburg door in haar elektrische rolstoel. Ook als dat eigenlijk niet helemaal mogelijk is. Met haar grote glimlach vindt ze altijd wel een manier.

“Ik kom uit Tilburg en woon er al mijn hele leven. Via mijn ouders die Verkeersschool Tilburg runnen ken ik veel mensen. Maar ook omdat ik vaak mensen aanspreek. Ik heb namelijk best veel hulp nodig. Als ik boodschappen ga doen, moet iemand mij helpen met mijn boodschappenmandje en het pinnen. Wanneer ik met het openbaar vervoer ga, heb ik ook hulp nodig. Laatst stond ik bij de bushalte en wilde de buschauffeur het plankje niet naar beneden doen. Ik heb dat plankje nodig om de bus in te rijden, dus het was wel een beetje jammer. Gelukkig word ik vaak wél geholpen. Soms ook door andere passagiers in de bus. Tilburgers zijn heel benaderbaar, dat is in andere steden wel anders. ”

Amber Bindels in haar kapotte roelstoel
Foto: indebuurt

Rolstoel is kapot

Tijdens het interview wordt er geklopt op de deur. Een monteur van Medipoint loopt de studio van Amber binnen. “Mijn rolstoel piept en kraakt zoveel”, zegt Amber. Ze kan het niet laten om het meerdere keren te demonstreren, alsof ze zichzelf moet overtuigen dat ze echt iets gehoord heeft. De monteur kijkt de elektrische rolstoel grondig na. “Oei, ik denk dat hij naar de werkplaats moet”, zegt hij, terwijl hij een wit doekje met grote smeervlek tevoorschijn haalt. “De motor lekt aan twee kanten”, luidt het verdict. “O, ik moet donderdag op vakantie met mijn vriend.” Amber glimlacht nog, maar de lichte irritatie en zorgen zijn van haar gezicht te lezen. No way dat dit haar citytrip naar Belfast gaat verpesten. Na een lieve glimlach van Amber en een telefoontje van de monteur, wordt er speciaal een plekje vrijgemaakt op dinsdag zodat de stoel kan worden nagekeken. Het is duidelijk: zonder hulp had de Tilburgse nooit zoveel kunnen reizen.

Toegankelijkheid voor iedereen in Tilburg

Amber maakt zich hard voor toegankelijkheid voor iedereen. Als onderdeel van de jongerenbeweging Wij Staan Op! was ze bepalend voor de ratificatie van een VN-verdrag voor de rechten van personen met een handicap. De Tweede Kamer voerde het VN-verdrag op 14 juli 2016 in. “Het is verplicht om producten, diensten en gebouwen toegankelijk te maken. Dat is nog niet altijd het geval. Bij de nieuwe Starbucks op het station kan ik er wel in, maar ik kan er niet zitten door een trapje naar boven. Dat haalt het plezier wel een beetje weg.”

Breed glimlachende Amber Bindels in haar studio dichtbij Tilburg University
Foto: indebuurt

Verkeerde seintjes en ongecontroleerde bewegingen

“Als ik op een nieuwe plek ben, vergeet ik soms wel eens dat mensen niet weten dat ik cerebrale parese heb. Doordat ik drie maanden te vroeg geboren ben, heb ik een hersenbeschadiging opgelopen. Daardoor geven mijn hersenen verkeerde seintjes af en heb ik een slechte motoriek en maken mijn spieren ongecontroleerde bewegingen. Geef mij maar geen plastic bekertje met koffie, want het ligt binnen de kortste keren op de grond, haha.”

Rietje in drinken en grotere vork

Amber laat zich niet tegen houden. Als het echt nodig is dan laat ze zich uit haar rolstoel tillen en parkeert ze haar voertuig buiten de zaak. Maar liever niet. “Ik ben veel in de stad te vinden, maar ik vind het fijn om naar dezelfde plekken te gaan. Ik vraag vaak om rare dingen, zoals een rietje in mijn drinken of een grotere vork, want ik kan een gebakvorkje niet vasthouden.”

Van tweedehands boeken tot eten bij de griek

“Gianotten Mutsaers vind ik heel fijn doordat je er koffie kunt drinken en er veel tweedehands boeken hebt. Ook zit ik graag bij mijn ‘stamkroeg’ Anvers op de Oude Markt en Minos Pallas, de Griek op de Heuvelring. Bij de griek hebben ze zelfs een rolstoeltoilet. Ik vind het trouwens ook heel fijn om naar de Oude Warande te gaan. Het is daar totaal niet toegankelijk, maar ik kan gewoon terecht bij het toilet van de universiteit.”

Bewuster dat toegankelijkheid niet vanzelfsprekend is

Toch ziet Amber al verbetering in de toegankelijkheid. “De gemeente Tilburg doet erg zijn best. De bushaltes zijn aangepast zodat ze hoger zijn en de aansluiting met de plank beter is.” Ook merkt de Tilburgse dat veel meer mensen zich bezighouden met het issue. “Mensen zijn zich veel bewuster van het feit dat toegankelijkheid niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Daar heeft het VN-verdrag voor de rechten van gehandicapten zeker aan bijgedragen.”

Tilburger van de week

Ken je ook een Tilburger met een bijzonder verhaal? Laat het ons weten!


Meer over Gianotten Mutsaers ontdekken?

Gianotten Mutsaers boekhandels

Gesloten13:00 - 18:00

Emmapassage 18-26, Tilburg

Bekijk meer:boekhandels

Meer over Anvers ontdekken?

Anvers cafés

Gesloten10:00 - 01:00

Oude Markt 8, Tilburg

Bekijk meer:cafés

Meer over Minos Pallas ontdekken?

Minos Pallas restaurants en horeca

Gesloten16:00 - 22:00

Heuvelring 224, Tilburg

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.