Belgische Alyssa – bekend van Idols – verhuisde naar Tilburg: ‘Deze stad geeft mij een thuisgevoel’

Door Rowie van der Vliet 12 november 2018

Stilzitten is niet aan Alyssa Luypaert besteed. Het Belgisch publiek kent de creatieve duizendpoot uit de liveshows van de Belgische Idols in 2011. Maar inmiddels is de Brusselse heel ergens anders te vinden, namelijk in Tilburg. 

“Als ik in Brussel ben, mis ik Tilburg. Ik mis de vriendelijkheid van de mensen hier. In deze stad kom ik op dezelfde plekken vaak dezelfde mensen tegen. Die leer je dan kennen. Zo’n fijn gevoel! Ik kan hier ’s avonds even rondwandelen zonder dat ik denk: was ik maar thuis gebleven.

Gedag zeggen

“Brussel is de hoofdstad van België en Europa. Dat is écht een stad. Tilburg is wel een stad, maar voelt soms meer als een dorp. Daarom geniet ik hier ook meer van. Mensen zeggen elkaar hier gedag, zelfs al kennen ze elkaar niet. Dat vind ik zo fijn dat ik ervoor gekozen heb om hier te gaan wonen.” Al is de fijne sfeer niet reden dat Alyssa naar Tilburg vertrok. “Ik kwam vanuit Brussel naar Tilburg om te studeren. Ik heb altijd gezongen en gedanst en zo mijn weg gevonden naar de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Ik deed de bachelor musical theater. Die opleiding heeft ook een goede reputatie in België door de goede combinatie van dans, spel en zang.”

Alyssa Tilburger vd Week
Foto: indebuurt

Niet stilzitten

Alyssa is meer dan een musicalster. De artistieke duizendpoot is een bekende Tilburger in de dop. Zo speelt ze piano, wil ze heel graag een eigen show maken, hoopt ze ooit een eigen boek uit te geven én gaat ze in de serie Grenslanders spelen. In deze tv-serie van Avrotros is ze vanaf 2019 te zien, naast acteurs als Jasmine Sendar en Koen de Bouw. “Mijn beste vriendin zegt: ‘ik weet niet hoe je het allemaal doet en volhoudt’. Misschien omdat ik niet zoveel slaap, haha. Ik ben net een haai, die gaan dood als ze stilzitten. Al wil dan liever een zeemeermin zijn, haha. Ik ben altijd al met vier of vijf dingen tegelijk bezig geweest.”

Rust zoeken

Alyssa is net een creatieve wervelwind, maar het is duidelijk dat ze energie krijgt van alles wat ze doet. “Verhalen zijn de rode draad in mijn leven. Ik hoop nu alles dat ik gedaan heb te combineren. Van mijn studies Engelse literatuur en Latijns-Grieks tot dans en zang.” Hoewel Alyssa maar door blijft knallen, is ze de laatste jaren wat rustiger geworden. “Mensen die uit een dorp komen, zoeken een grote stad op. Ik ben juist de rust op gaan zoeken in een kleiner stadje dat als een dorp voelt.”

Alyssa Luypaert
Foto: indebuurt

‘Hier kom ik tot mezelf’

In Tilburg vond Alyssa meerdere plekken waar ze zich thuis voelt. “Gianotten Mutsaers vind ik het allerleukste. Dat combineert mijn liefde voor reizen met verhalen. Ik kan hier tot mezelf komen. Sissy-Boy, waar ik parttime werk, vind ik ook heel fijn door de kleurrijke mensen. Er is zo constant inspiratie om mij heen.”

Tilburger van de week

De vorige keer spraken we met Annet die al negen jaar bij Studio werkt. Ken je ook een Tilburger met een bijzonder verhaal? Of denk je: hé, ik heb net zo’n mooi verhaal als Rina en Annet Laat het ons weten!

Lees ook:

Guus Meeuwis

Guus Meeuwis: ‘Ik wil iets terugdoen voor Tilburg’

"En we blijven bij elkaar door dik en dun, door dun en dik, Tilburg en ik", zingt Guus Meeuwis in he...
Rina

Rina praat met doden: ‘Ik voel echt hun emoties’

De Tilburgse Rina Doomen zit lekker in haar stoel, omringt door beeldjes, schilderijen en foto’s van...
Annelies van Zeben

Annelies was arm: ‘Ik ben die man eeuwig dankbaar’

Annelies van Zeben weet het nog als de dag van vandaag: de eerste keer dat ze naar de Voedselbank gi...

adv.