Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tilburger Neel (18) doet mee aan Miss World: ‘Ik schaamde me dat ik allochtoon ben’

Door Gwyneth Oomens 19 oktober 2020

Ze zit in het laatste jaar van het vwo, heeft grote toekomstplannen en doet mee aan de missverkiezing Miss World. “Je komt pas binnen als je jouw stem laat horen. Dat vind ik zo mooi aan Miss World”, vertelt de achttienjarige Neel Al Jabori aan ons.

De missverkiezing is de grootste en oudste ter wereld. Neel zit nu bij de laatste vijftien finalisten van Nederland. Als ze in maart als enige overblijft, neemt ze het op tegen de winnaars van andere landen.  “Ik ben gek op fotoshoots. Een modellencarrière zou ik heel leuk vinden. Waar ik vroeger bang voor was, hou ik nu juist van: ik wil opvallen met mijn kleding.” Neel vertelt ons dat Miss World niet alleen kijkt naar je uiterlijk, maar vooral naar je personaliteit en ambitieuze instelling. “Het voelt goed om bij de laatste vijftien te zitten. Ik ben heel trots op mezelf. Miss World geeft mij een bevestiging dat ik het waard ben.”

Geen vaste woonplek

Aan de buitenkant ziet het leven van Neel er perfect uit, maar aan ons vertelt ze dat het er niet altijd zo rooskleurig uit heeft gezien. Neel heeft als driejarige de oorlog in Irak meegemaakt en vertrok toen naar Zuid-Amerika om vervolgens in Nederland een AZC-traject van zes jaar in te gaan. Ze was toen niet ouder dan vier jaar. “Tot mijn achtste had ik geen vaste woonplek en geen stabiliteit. Ik bleef nooit ergens langer dan een halfjaar.” Neel ging namelijk van het ene asielzoekerscentrum naar het andere asielzoekerscentrum. “Ik weet nog dat er kinderen opeens mee werden genomen of op de een op andere dag verdwenen. Ik begreep totaal niet hoe de wereld in elkaar zat.”

Goirle

Toen Neel acht jaar was, kwam ze uit het asielzoekerscentrum en kwam ze in Goirle te wonen. “In een asielzoekerscentrum kom je eigenlijk niet buiten. Daardoor kende ik de Nederlandse gewoontes niet. De Irakese gewoontes kende ik ook amper omdat ik daar heel jong vertrok. Dat zorgde ervoor dat ik niet wist wie ik was.” Neel werd naar een basisschool gestuurd, maar werd daar meteen het mikpunt van pesterijen. “Ik kwam elke dag huilend thuis. Iedereen liet me schamen voor het feit dat ik een allochtoon ben.” Pas op de middelbare school kon Neel haar plekje vinden in de Nederlandse maatschappij. “Ik leerde daar mijn beste vriendin kennen. Zij was van Antiliaanse afkomst, maar toch merkte ik dat wij hetzelfde waren. Ik werd door haar trots op mijn eigen cultuur. De muren die ik om mezelf had opgebouwd liet ik vallen.”

Tekst loopt door onder foto

Bron: Jeroen Zwart

Platform

“Omdat ik zoveel heb meegemaakt, wil ik voorkomen dat andere jongeren hetzelfde moeten meemaken. Ik ben daarom opzoek gegaan naar een platform waar ik mijn verhaal kon vertellen.” Miss World bood dat platform voor de achttienjarige. “Ik wil mensen laten inzien dat je verhaal je juist ongelooflijk sterk maakt. Ik heb dat destijds niet kunnen horen van iemand.”

Eigen kliniek

Met het behalen van de titel Miss World Nederland komt Neel een stapje dichterbij haar mijn droom. “In de toekomst wil ik mijn eigen kliniek openen in Nederland, maar ook in de landen met een minder welvarende bevolking zoals Irak. Tot die tijd wil ik een eigen concept ontwikkelen voor mijn klinieken, waarbij het ook voor de lagere klasse toegankelijker wordt om bepaalde ingrepen te ondergaan. Ik wil ervoor kunnen zorgen kinderen met aandoeningen zoals Schisis die het financieel minder goed hebben, ook het optimale uit zichzelf kunnen halen. Ik weet nog niet precies hoe dat concept eruit gaat zien, maar ik weet wel dat het er gaat komen.”

Racisme

De finaliste wil graag aan anderen meegeven dat alles mogelijk is, waar je ook vandaan komt. “Dat is ook een stukje racisme waar ik tegenaan ben gelopen. Op school kreeg ik namelijk altijd overal de schuld van. Als er iets gebeurde, had ik het altijd gedaan; zelfs als ik niet aanwezig was op dat moment.” De Black Lives Matter beweging vindt de achttienjarige dan ook belangrijk. “Mensen denken dat racisme niet van deze tijd is, maar het is juist van deze tijd.”

In november is de volgende afvalronde in Miss World. Wil je de Tilburger helpen te winnen? Download dan de app MobStart en volg Neel.

Lees ook:

Jippie aj

Winkelhond Jippie A.J uit het Dwaalgebied is overleden

Wat verdrietig! Winkelhond Jippie A.J van Zijne Koninklijke Hoogheid is na tien jaar heengegaan. "We...

Tilburgers opgelet: 7 x de perfecte vacature voor jou

Op zoek naar een (bij)baan in de mooiste stad van Nederland? We helpen je op weg en zetten 7 leuke v...

De Tilburgse Lotte (25) runt een bedrijf vanuit Bali: ‘Ik wil mensen bewuster maken’

Fulltime voor een baas werken? Lotte van de Ven vond haar passie daar niet in. Ze had altijd het gev...
Tamara Straatman doet mee aan Steenrijk Straatarm

Kijktip! Tilburger doet mee aan Steenrijk, Straatarm

Steenrijk, Straatarm op SBS6 wordt nog leuker. Er doet namelijk een Tilburger mee aan het programma....

Na 67 jaar sluit deze winkel: ‘We willen even een ‘normaal leven’ leiden’

De etalage is al leeg en aan het opruimen zijn ze al begonnen: na ruim 67 jaar sluit winkel Verstede...

adv.