Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tilburg is eruit: ‘verbied loslopende katten!’

Door Thijs Dingemans 14 januari 2018

Loslopende katten: moeten we ze wel of niet verbieden? De SGP in Kapelle (Zeeland) is de overlast zat en pleit in hun verkiezingsprogramma voor een keihard verbod. Maar wat vinden Tilburgers eigenlijk? Wel of geen verbod in onze stad?

We stelden de vraag op de indebuurt-Facebookpagina en de meerderheid van de volgers ziet zo’n verbod wel zitten. “Ja, aan de ketting”, lezen we. En: “honden lopen toch niet los op straat? Iedereen moet zijn verantwoording hebben. Als je de beesten aanschaft, houd ze dan binnen op je eigen terrein.”

Veel stront in de tuin

Het grootste probleem van de loslopende katten? De stront die ze achterlaten. “Ik ben helemaal klaar met de kat van de buren. Die doet de behoefte in onze tuin en graaft bollen van tulpen uit.” Verder klagen indebuurt-volgers over geluidsoverlast, kapotte planten, vissen die uit vijvers worden geslagen en soms zelfs aanvallende katten.

Net een vogeltje dat vliegt en poept…

Zijn de loslopende katten alleen maar een overlast? Nee. “Er zijn nu éénmaal een hoop eigenwijze katten die over de schutting springen en op jacht gaan of onderzoek doen. Dat is de natuur! Dat is net zo normaal als een hond die blaft of dat een vogel over je tuintje vliegt en poept!” “En”, zo wordt ons verzekerd, “als een kat poept, dan begraaft-ie het negen van de tien keer toch wel.”

Wel of geen belasting?

Goed, het merendeel vindt een verbod dus een prima idee. De vraag is of de gemeente Tilburg zo’n verbod ook echt gaat doorvoeren. Zo niet, wat dan? Belasting invoeren, vinden onze volgers. Net zoals bij honden. Óf de hondenbelasting afschaffen. “Hondeneigenaren moet een dik bedrag aan belasting betalen, hun hond aan de lijn houden én ook nog poep opruimen”, reageert iemand. “Om het eerlijk te houden ten opzichte van honden: ja, loslopende katten verbieden.”

Oké, en nu? Afwachten tot de gemeenteraadsverkiezingen!

adv.