Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Steeds meer jongeren met wapens en messen op straat: ‘Die worden écht gebruikt’

Door Rowie van der Vliet 26 november 2020

Gemeente Tilburg en jongerenwerk R-Newt zien het wereldwijd steeds meer gebeuren: jongeren die op straat met wapens lopen. Dat moet anders! “We willen jongeren het signaal geven van: yo, we moeten hier niet verder in gaan. Anders wordt het een oorlog op straat”, zegt Chiara Riboch van R-Newt.

Jongeren komen vaak op het idee om wapens bij zich te dragen door zogenoemde drill raps. Via videoclips dragen rappers elkaar uit om ‘stoer’ te doen met zoveel mogelijk geweld, bedreigingen en wapens. Er zijn veel jongeren die zelf zulke clips maken en elkaar zo proberen op te naaien. “Een zorgelijke ontwikkeling. Gemeente Tilburg en jongerenwerk R-Newt hebben de handen ineen geslagen om meer bewustwording rondom wapenbezit onder jongeren te creëren. Helaas, steeds jonger hebben ze wapens op zak. Ook ouders worden hiermee aangesproken: dit soort wapens wordt écht gebruikt“, aldus R-Newt.

Pull the shanks down

Gemeente Tilburg stapte naar R-Newt met een belangrijke vraag: hoe zorgen we ervoor dat jongeren dit niet meer doen? De jongerenorganisatie probeert jonge wapenbezitters te bereiken op hun eigen terrein met de drill rap track ‘Guns Down’. En nee, het is geen suffe bedoeling geworden waarbij een of andere koekwaus die het probleem niet kent, voor het eerst een hiphop track maakt. “De rappers in de clip kennen de straatcultuur en hebben als rolmodel een verantwoordelijkheid. Dat zij nu de boodschap ‘pull the shanks down’ uitdragen, is belangrijk.” Tijdens de opnames was ook de politie aanwezig.

Straatcultuur

In de clip zelf zijn ook jongeren uit Tilburg met wapens te zien. Chiara: “De jongeren die hebben deelgenomen zijn jongeren die affiniteit hebben met drill rap, die te maken hebben met straatcultuur, die toch postcodegevoelig zijn. Ik denk dat het goed is dat zij deelnemen en een tegengeluid kunnen laten horen.” Bovendien zie je Tayfun Ozcan die in 2015 wereldkampioen kickboxen werd. Toen hij jonger was, kwam hij zelf bij R-Newt terecht en is hij zo in aanraking gekomen met kickboxen.

‘Je kunt het loszien’

De beelden in de clip zijn heftig. Zeg maar gerust schokkend. Chiara vertelt dat er bewust gekozen is om jongeren te choqueren. Je volgt het verhaal van een jongen die besluit een mes bij zich te dragen omdat hij zich aangevallen voelt door jongeren. Uiteindelijk gebruikt hij het mes ook. Kevin Leijten van R-Newt: “Ik denk wel dat je drill rap en wapenbezit op straat kan loszien en dat het van alle tijden is, maar de mate waarin het nu naar voren komt… we horen er nu meer over door social media. Ik denk dat jongeren beïnvloedbaarder zijn. De grootste voorbeelden van jongeren dragen ook messen. Ik denk dat daar een verschil in zit.”

Bekijk hier de clip van drillrap. Let op: de beelden kunnen voor sommigen als choquerend worden ervaren. 

Meer weten over het verhaal achter de clip? Check dan de interessante documentaire voor een kijkje achter de schermen.

Lees ook:

Fahad Dion

Fahad en Dion zijn unsung heroes: ‘We willen een stichting voor jongeren opzetten’

Fahad en producer Dion dromen groots. Ze zien het al helemaal voor zich hoe ze veel kunnen betekenen...

Lotte en Jules hebben een talkshow over jongeren en corona: ‘We doorbreken taboes’

Lotte Kepers (18) en Jules van Dop (18) waren het zat dat talkshows veel over jongeren praatten, maa...

adv.