Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bekende onbekende Tilburger: de man die altijd om twee euro voor shoarma smeekt

Door Kristen Willemsen 2 maart 2018

Wie weleens op Station Tilburg komt, hoort van ver al een man aankomen die om shoarma smeekt. “Twee euro, shoarma?!” Wij hielpen Shalip aan zijn centjes en spraken met de enige echte shoarmaman van Tilburg.

“Twee euro shoarma?” “Shoarma, twee euro?!” Hij trekt autodeuren open, rent mensen achterna of schreeuwt tegen ze. Allemaal in de hoop dat ze hem geld geven zodat hij shoarma kan eten. Niks gaat te ver voor zijn geliefde maaltijd. Ik veroordeel niemand, want iedereen heeft zo zijn redenen om zich te gedragen zoals-ie doet. Zo ook Shalip die we kennen als ‘de shoarmaman’.

Oorlog

Shalip was 25 jaar toen hij gedwongen zijn vaderland Somalië verliet. Terreurgroepen namen steeds meer dorpen over en veel mensen hadden geen andere keuze dan weg te gaan. Shalip is met de boot naar Griekenland gegaan en is vanaf daar met een vrachtwagen verder gereisd. Zijn liefde voor shoarma komt dan ook voort vanuit zijn herinneringen aan zijn geliefde Somalië.

Shalip shoarma man
Foto: indebuurt

Shoarma

“Ik eet elke dag shoarma. Ik ben niet geïnteresseerd in ander eten”, vertelt Shalip. Hij staat op met de gedachte dat hij zin heeft in shoarma en hij gaat slapen met de gedachte dat hij zin heeft in shoarma. Hoeveel een portie shoarma kost en waar hij deze koopt, wil hij ons niet verklappen. Wel onthult hij de niet zo verrassende boodschap dat hij veel twee euro’s nodig heeft.

Geen vrienden

Ondanks dat Shalip al twintig jaar in Tilburg woont, heeft hij geen vrienden. Dat vindt hij ook niet erg, zegt hij. Hij is hier aangekomen met zijn oom met wie hij vandaag de dag het meeste optrekt. Samen genieten ze vaak van zijn lievelingseten.

Shoarma man
Naast bedelen, pint Shalip ook weleens om zijn shoarma te betalen. Foto: indebuurt

Vrijwilligerswerk

Onze Shalip doet vrijwilligerswerk bij ‘De Vlier’, daarnaast is hij druk bezig met het inzamelen van twee euromuntstukken om zo geld bijeen te sprokkelen. Zo kan hij zijn lievelingsmaaltijd eten met zijn oom. Voor de rest heeft hij niet zoveel bezigheden, zegt hij, wel droomt hij over een toekomst in de ICT.

ICT

Hij houdt van alles wat met ICT te maken heeft, maar zijn grootste favoriet in deze sector vindt hij toch wel de laptop. “Ja, is mooi.” Hij heeft alleen nooit ICT kunnen studeren, omdat hij twintig jaar geleden is gevlucht en nooit naar school heeft kunnen gaan.

Twee euro!

“Is goed zo?” “Euhm, ja het interview is goed zo, dankjewel voor het gesprek.” “Nee, twee euro!” “Oh euhm, ja tuurlijk.” Want… niks voor niks!

Dit is voorlopig de laatste aflevering van ‘Bekende onbekende Tilburgers’. In deze serie ging ik op zoek naar Tilburgers die iedereen kent, maar ook weer niet. Ik portretteerde mensen die onlosmakelijk met het Tilburgse straatbeeld zijn verbonden. Ken jij ook zo iemand die écht niet in deze serie mag ontbreken? Tip de redactie van indebuurt: [email protected] of laat een reactie achter.

Lees hier alle delen:

john

Bekende onbekende Tilburger: Daklozenkrant-verkoper John

De mensen die vaak rond het spitsuur de trein nemen of het station passeren, kunnen hem niet onopgem...
straatmuzikant

Bekende onbekende Tilburger: die opvallende straatmuzikant met z’n gitaar

Jullie kennen hem ongetwijfeld: die man met z'n gitaar in de Heuvelstraat. Zijn naam is Terje Cornel...

Bekende onbekende Tilburger: de man die onze straten zo schoon houdt

Heb jij je ooit afgevraagd hoe en door wie onze straten zo schoon blijven? Ik wel! Daarom sprak ik a...

Bekende onbekende Tilburger: hondenvriend Marousja

Loop je met een hond in de binnenstad? Grote kans dat voormalig dakloze Marousja van der Linden aan ...
Edwin Sinzen

Bekende onbekende Tilburger: rondhangende Edwin Sinzen

Pintje in de hand, tegen een paal aanhangend, zijn zwarte hond die ergens los rondloopt en meestal i...

adv.