Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Portier Bart van De Boekanier: ‘Ik heb jongens laten opdrukken om binnen te komen’

Door Rowie van der Vliet 15 februari 2020

Wie kent ‘m niet? De uitsmijter; de portier? Die kerel (of dame) die altijd voor de deur van een kroeg staat en mensen eruit gooit als ze het te bont maken. Maar het is vaak ook de persoon waar je met je dronken hoofd een uur lang je levensverhaal aan vertelt. Deze week: Bart van Otten (37).

“Een keer waren er vijf gasten die nog naar binnen wilden. Ik zei: ‘ga maar tien keer opdrukken, anders kom je niet binnen’. En daar gingen ze. Vijf van die jongens in de twintig, tien keer opdrukken. Wij telden mee bij de deur. Nou, de eerste had het na drie keer al opgegeven. ‘Kom maar binnen’, zei ik. Wij lachen een keer, zij moeten ook lachen. Mensen doen van alles om binnen te komen. Ik sta nu vijf jaar bij De Boekanier. We willen mensen op een leuke manier ontvangen. Dat waarderen mensen ook. We halen met vaste gasten vaak een geintje uit. Mensen uit Rotterdam en Amsterdam zijn dan echt verbaasd. Die denken: kan dat hier?”

Nors kijken

“Portiers zijn ook vader of moeder. We zijn eigenlijk best lieve mensen, ook gewoon met een thuisfront. Heel veel mensen denken dat wij daar staan om- hoe zal ik het noemen? Om een beetje nors te kijken en gevechten uit te lokken. Soms zijn er wel gasten die iets proberen uit te lokken. Je moet ook een beetje kunnen incasseren. We zijn vaak het slachtoffer van schelden. Als bij elk scheldwoord de haren in je nek gaan staan, moet je dit niet doen. Ik heb ook weleens een tik gehad. Ja, dan mag je niet terug slaan. Ik los altijd alles zo rustig mogelijk op.”

Geen trainingspak

“We hebben best een streng deurbeleid. Je mag geen tatoeage in de nek hebben, geen pet dragen en niet veel gouden kettingen om hebben. In een trainingspak kom je er hier niet in. Mensen worden dan weleens baldadig, maar als je ze er op aanspreekt, snappen ze het vaak wel.”

Laatst zei een vrouw: ‘Bart van Otten, je bent een stabiele factor in mijn leven’

Stoppen?

“Portier is niet mijn werk, eigenlijk is het mijn hobby. Ik heb hiernaast ook nog een baan als lasser. Maar in de weekenden probeer ik een of twee keer aan de deur te staan. Ik heb ooit gedacht ermee te stoppen, maar dat is lastig. Waarom? Het is toch de gezelligheid en de omgang met mensen. Ik ga niet op stap, maar zo voelt het wel een beetje. Je staat continu op te letten en dingen te regelen, maar zit toch in het feestgedruis. Ik ben wel een bekend gezicht bij De Boekanier. Laatst zei een vrouw van in de twintig: ‘Bart van Otten, je bent een stabiele factor in mijn leven’. Grappig om te horen!”

Kiplekker en geen kater

“Er zijn wel dingen die je bij blijven. Een jongen zag ik in elkaar zakken. Helemaal met de ogen dicht en hij bewoog niet meer. Hij reageerde echt nergens op. Zelfs niet op een pijnprik. Die jongen ging mee met de ambulance. Meestal weet je niet wat er met mensen gebeurt die in een coma raken, maar ik kwam hem de volgende dag weer tegen. Hij zei: “Ik werd in het ziekenhuis wakker, maar ik ben kiplekker. Ik heb zelfs geen kater. Superbedankt, je hebt mij wel een bietje gered.” Wat bleek? Het enige waar hij last van had, was die pijnprik in zijn nek, wat wij gedaan hadden. Ik denk die mensen zijn nog een week brak.”

Niet vatbaar voor versierpogingen

“Ik ben niet zo vatbaar voor versierpogingen. Inmiddels ben ik tien jaar getrouwd en heb ik twee kinderen, dus ik weet wat ik heb. Mijn vrouw heeft ook het gevoel dat ik te vertrouwen ben. Mensen vragen weleens aan haar of ze goed slaapt als haar man weg is. Als dat niet zo zou zijn dan stop ik ermee! Natuurlijk zijn er wel mensen die flirten. Een meisje kwam een keer aan met een rugzak met slaapspullen. Ik zei: ‘wat ga je daarmee doen?’ Ze antwoordde: ‘Bij jou slapen.’ Dus ik vroeg haar of ze goed was met kinderen zodat mijn vrouw en ik ook eens weg konden. Daar had ze niet van terug.”

Lees ook:

Portier Omar van Polly Maggoo: ‘Sommigen doen een versierpoging’

Wie kent ‘m niet? De uitsmijter; de portier? Die kerel (of dame) die altijd voor de deur van een kro...
Overzicht van de club

Ja hallo mensen, we zoeken de beste uitsmijter van Tilburg!

We interviewden al eens barmannen en barvrouwen in Tilburg om op zoek te gaan naar de allerbesten in...

Vrijgezel van de Week Lechana: ‘Er zijn weleens mannen die gelijk over seks beginnen’

Heb jij de beste openingszin, ben je al met heel tinderend Tilburg op date geweest of krijg je al kr...

adv.